Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-12-08 20:26:43

FionaPoZmroku
Nowy uczestnik
Od: Gdańsk
Zarejestrowany: 2008-10-20
Posty: 16
Reputacja :   

Boże Narodzenie na II fazie

Tak sobie myślę... oczywiście że święta bez tradycyjnej maminej i babcinej kuchni to nie święta. Na szczęście u mnie w domu się nie szarżuje z tłustymi świątecznymi wypasami. Ale jedno co będzie mnie kusić ponad miarę to ciasta. I wiem że na pewno się im nie oprę, więc stwierdziłam że chociaż zmniejszę to zło produkując jakieś potrawy świąteczne wg naszych zasad, cobym miała mniejszego moralniaka. I tu się pojawia problem.
Macie jakieś przepisy na np pierniki z razowej mąki, albo coś w ten deseń? Co gotujecie w święta u siebie żeby nie odbiegło od konwencji a smakowało i wam i rodzince :>?

P.S. PRzez paskudne chorobsko waga mi stoi od 2 tygodni  bo nie mam sily sie pilnowac. Herbata z miodem musi być!!

Ostatnio edytowany przez FionaPoZmroku (2008-12-08 20:28:08)


Take the lead.Never Follow!
http://novem.vitalia.pl/pw1_841153_6068578aead27cbbe42cd4caa5313db2.png
JESTEM W POŁOWIE smile OPTYMISTYCZNY PARADOKS,CIESZENIE SIĘ ŻE SZKLANKA DO POŁOWY PUSTA wink

Offline

 

#2 2008-12-08 20:42:35

mewa
Plażowicz ekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2008-06-02
Posty: 516
Reputacja :   14 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Nie mam pomysłu na ciasta,ale zrobiłam dziś gołąbki na święta z brązowym ryżem oraz eksperymentalnie gołąbki z ryżem + podduszone pieczarki z cebulką. Jeszcze się gotują,ale farsz  już próbowałam i był pycha  tongue

Fiona bardzo fajny wątek zaczęłaś big_smile  Przyda się!

Napiszcie co planujecie na świąteczny stół,napewno będzie to duże ułatwienie dla wszystkich.

Ja napewno zrobię rybę po grecku i grzybki( leśne suszone), obgotowane i póżniej panierowane jak schabowe i smażone na oliwie.Polecam wszystkim TO JEST PYCHA!!!- acha te grzybki,to muszą być takie kapelusze w całości . A bułka tarta oczywiście razowa!


http://www.ticker.7910.org/wg__78,8__01ZY00000g41MTAyZHwwMDA3NDg2anxqZXN6Y3plIHR5bGtvIGplZHluZQ.gif
wzrost  164cm

Offline

 

#3 2008-12-08 22:37:31

FionaPoZmroku
Nowy uczestnik
Od: Gdańsk
Zarejestrowany: 2008-10-20
Posty: 16
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

ja tak jadam smażone boczniaki, bo maja duze, płaskie kapelusze i zawsze sa w sklepach.  smile
Na pewno można zrobić pierogi z mąki razowej, przecież postny farsz z kapusty i grzybow nam nie szkodzi nie :>?
Bigos-jeśli jest robiony tak jak u mnie- bez smieciowej kielbachy za to z dobrym mięskiem roznego rodzaju-i czerwonym winkiem,grzybami...tez nie zaszkodzi plażowaniu.
Zastanawiałam się głównie nad jakimś ciastem...tylko że ciężko o ciasto bez cukru. Ze słodzikiem np będzie zjadliwe?


Take the lead.Never Follow!
http://novem.vitalia.pl/pw1_841153_6068578aead27cbbe42cd4caa5313db2.png
JESTEM W POŁOWIE smile OPTYMISTYCZNY PARADOKS,CIESZENIE SIĘ ŻE SZKLANKA DO POŁOWY PUSTA wink

Offline

 

#4 2008-12-08 23:38:02

Olelka
Plażowicz 3. poziomu
Od: Gdansk
Zarejestrowany: 2008-09-13
Posty: 134
Reputacja :   10 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Ja na pewno zrobie 2 serniki SB i jablecznik

Sernik na zimno to po prostu serki homo bez cukru, fruktoza, zelatyna, truskawki

Sernik pieczony to zwykly chudy twarog 4 kostki, 5 jajek, fruktoza duzo orzechow, sliwki, lyzeczka proszku do pieczenia, aromat migdalowy i wiorki kokosowe

Jablecznika jeszcze nie robilam ale chce sprobowac spod na mace razowej a nadzienie tradycyjnie czyli kg jablek ugotowanych z fruktoza, cynamomem i orzechami wloskimi.

Nic nie jadlam od 19 wiec to chyba nienajlepszy watek na pusty zoladek wink big_smile

Mysle, ze 3 ciasta mi starcza! jesli nie to zrobie podwojnie czyli z kazdego po 2 blachy bo to jak dla mnie najlepsze rozwiazanie zeby przezyc swieta po eSBeckiemu wink


Dietę zaczęłam 13.09.2008
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=52404a899942e9051.png
Wzrost 180 cm.

Offline

 

#5 2008-12-09 09:32:58

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

jak wrócę do domu, to wrzucę przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. ja generalnie nie będę szaleć z jedzeniem, bo na wigilię do teściów, a w 1 dzień świąt do rodziców, więc kto to wszystko zje? wink zrobię schab ze śliwką na świąteczne śniadanie, a na wigilię rybkę po grecku, paszteciki już zrobione i zamrożone. pomyślę jeszcze na razowym piernikiem smile


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#6 2008-12-11 20:31:26

Olelka
Plażowicz 3. poziomu
Od: Gdansk
Zarejestrowany: 2008-09-13
Posty: 134
Reputacja :   10 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

no i gdzie te paszteciki Daizee?? sad

doczekac sie nie moge big_smile

ide jeszcze zobaczyc w przepisach II faza moze tam je skitralas... wink


Dietę zaczęłam 13.09.2008
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=52404a899942e9051.png
Wzrost 180 cm.

Offline

 

#7 2008-12-12 09:38:23

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

sorrki Olelka, na śmierć zapomniałam sad postaram się dziś to nadrobić smile w razie czego przypomnij mi na gg 1201838 big_smile


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#8 2008-12-12 10:11:47

magillas
Plażowicz 1. poziomu
Od: Gdynia
Zarejestrowany: 2008-04-21
Posty: 50
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Ciasteczka bez cukru i bez jajek

Składniki
400 gram mąki ( ok. 2 szklanki )
250 gram margaryny ( 1 kostka )
250 gram białego twarożku, może być light
można dodac jakiś slodzik czy coś
do wyboru : dżem bez cukru, jabłka ( 2-3 ), śliwki, wiśnie itd itp:)    - Margarynę, twarożek i mąkę zagniatamy na ciasto, podsypując mąką.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
- Następnie cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraciki ( 5-6 x 5-6 cm ).
- Na środek każdego z kwadraciku układamy pokrojone w kostkę jabłka/połówki śliwek/wydrylowane wiśnie/łyżeczkę dżemu ( co kto chce smile )
- Zaginamy rogi naszych ciasteczek
- To samo robimy z drugą częścią ciasteczek
- Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub posmarowanej margaryną.
- Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 80 C

- Możemy posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem, wtedy będą miały śliczny, złoty kolor


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=fly3.png_fire3.png_70_64_58.png
wzrost 163 cm

Offline

 

#9 2008-12-12 10:33:18

magillas
Plażowicz 1. poziomu
Od: Gdynia
Zarejestrowany: 2008-04-21
Posty: 50
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Dietetyczny serniczek    
Składniki
* 2 jogurty naturalne
* 5 galaretek (np. 3 wisniowe i 2 cytrynowe)
     3 wisniowe galaretki rozrbic w 3 szklankach wody 2 cytrynowe zas w 2 szklankach goracej wody. Odlac jedna szklanke galaretki wisniowej. Pozostale rozmieszac z jogurtami w osobnych naczyniach. Na dno np. tortownicy wylac czysta galaretke wisniowa, wstawic do lodowki\\zamrazarki do porzadnego sciagniecia sie. Gdy sciagnie sie, wylewac kolejno warstwy i postepowac tak samo.  Pod galaretke mozna dac rowniez ulubione owoce.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=fly3.png_fire3.png_70_64_58.png
wzrost 163 cm

Offline

 

#10 2008-12-12 19:51:26

gosia23
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-07-11
Posty: 22
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Hej, ja jak muszę coś upiec to przeglądam "normalne" przepisy na ciasta, żeby się zainspirować. Oto kilka sprawdzonych wypieków (szczególnie polecam keks, za którym wszyscy u mnie przepadają).

KEKS

5 jajek
5 łyżeczek fruktozy
5 łyżeczek margaryny
24 dag mielonych migdałów lub 12 dag migdałów i 12 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2 szkl bakalii (po 1/2 szkl orzechów włoskich, suszonych moreli, wiśni, śliwek, itp.)
aromat migdałowy
gorzka czekolada na polewę
płatki migdałowe do ozdoby

Żółtka ucieramy z fruktozą na puszysty krem. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Dodajemy zmielone migdały zmieszane z makiem, proszek do pieczenia i sporo aromatu i dalej ucieramy aż się wszystko połączy (wychodzi taka gęsta papka). Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli. Przekładamy pół piany z białek do masy i dokładnie mieszamy, żeby ją rozrzedzić. Potem dodajemy resztę piany i bakalie i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do dobrze natłuszczonej i wysypanej (np. mąką razową) blaszki i pieczemy w 180ºC około 50min. Po upieczeniu polewamy gorzką czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.


ORZECHOWIEC ala PIERNIK

200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
6 jajek
6 łyżek fruktozy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
słoiczek dżemu bez cukru np. śliwkowego

Żółtka ucieramy z fruktozą, dodajemy suche składniki i na końcu pianę z białek. Pieczemy ciasto, kroimy w poprzek na 3 płaty. Pierwszy placek smarujemy dżemem, przykrywamy drugim, smarujemy dżemem i przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzch rozsmarować polewę czekoladową i poukładać połówki orzechów włoskich.


CIASTO KAKAOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

2/3 szkl oleju
1/2 szkl. mleka 0,5% tł.
3/4 szkl. fruktozy 
powyższe składniki rozpuścić i podzielić na 2 części

I część:
Dodać 2 łyżki kakao, zagotować, wystudzić, odłożyć 1/2 szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać szklankę mąki razowej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka i zmiksować. Dodać wiśnie (świeże lub z kompotu uprzednio odsączone) i pianę z 2 białek i delikatnie wymieszać.

II część:
Dodać szklankę drobnych wiórek kokosowych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka i zmiksować. Na koniec dodać pianę z 2 białek i delikatnie wymieszać.

Wlewać obie części na przemian do wysmarowanej i porządnie wysypanej kokosem blaszki. Po upieczeniu polać roztopioną czekoladą i posypać kokosem.


CIASTO ORZECHOWE Z WIŚNIAMI

3 jajka
3 łyżeczki fruktozy
3 łyżeczki jakiejś margaryny
ok. 10 dag orzechów włoskich - zmielić na mąkę
ok. 1/4 szkl orzechów włoskich w kawałkach
ok. 3/4 szkl suszonych wiśni lub żurawiny (drobno pokrojonych)
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy (dość sporo)
czekolada gorzka

Żółtka ucieramy z fruktozą na kogel mogel. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy na krem. Dodajemy zmielone orzechy, proszek do pieczenia i aromat i dalej ucieramy aż się połączy (wychodzi taka gęsta papka). Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli. Przekładamy pół piany z białek do masy orzechowej i dokładnie mieszamy żeby ją rozrzedzić. Potem dodajemy resztę piany i orzechy z wiśniami i delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do dobrze natłuszczonej i wysypanej (np. mąką razową) blaszki i pieczemy w 180 st około 50min. Po upieczeniu polewamy gorzką czekoladą i posypujemy np. płatkami migdałowymi.


A w internecie można znaleźć przepisy na makowiec bez mąki, więc jeśli chodzi o ciasta to w święta nie ma problemu z przetrwaniem na II fazie smile

Ostatnio edytowany przez gosia23 (2008-12-12 19:54:19)

Offline

 

#11 2008-12-12 20:01:38

magillas
Plażowicz 1. poziomu
Od: Gdynia
Zarejestrowany: 2008-04-21
Posty: 50
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Ja znam ten makowiec bez mąki, pycha jest, taki delikatny smile z jabłkami


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=fly3.png_fire3.png_70_64_58.png
wzrost 163 cm

Offline

 

#12 2008-12-12 20:53:16

gosia23
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-07-11
Posty: 22
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

magillas a możesz podać przepis na ten makowiec z jabłkami bo takiego nie znalazłam a muszę jakiś upiec na święta i lepiej już sprawdzony smile

Offline

 

#13 2008-12-13 11:15:56

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Paszteciki z kapustą i grzybami SB
z tej porcji wyszło mi 56 pasztecików

Farsz:
- ok. 1kg kiszonej kapusty
- 100-150 gram suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- oliwa
- 1 łyżeczka mąki razowej
- pieprz, sól do smaku
- 1-2 jaja do smarowania pasztecików

Ciasto:
- 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej - ja dałam typ 1850 graham
- 2 torebki suszonych drożdży
- ok. 600 ml ciepłego mleka (myślę, że można dać ciut więcej, bo mi ciasto trochę za suche wyszło)
- 10 gram cukru (drożdże inaczej nie wyrosną)
- sól

Grzyby umyć, namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i ugotować. Dodać pokrojone grzyby. Cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie, na koniec oprószyć mąką. Wymieszać razem z kapustą i grzybami.

Drożdże dodać do ciepłego mleka z cukrem i odstawić na 10 min. Mąkę wrzucić do miski, dodać sól i wlać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości ok 10cm. Na środku każdego pasa ułożyć wałeczek farszu i zawinąć na pół. Pasy pokroić na paszteciki szerokości ok 5cm. Można też chyba zrobić trójkątne, jak kto woli big_smile Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 200stopni i piec paszteciki na wysmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min.


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#14 2008-12-13 12:13:40

littlefinger
Plażowicz ekspert
Od: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-03-11
Posty: 581
Reputacja :   22 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

To i ja coś dorzucę smile

świąteczny serniczek
składniki:
1 kostka sera białego
3 jajka
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady wawel 90%kakao 
mleko, słodzik, wiórki kokosowe
sposób przyrządzania:
kostkę sera, 3 żółtka, słodzik wg. uznania rozpuszczony w odrobinie mleka mieszam w mikserze
następnie dodaję pianę z białek ubitą na sztywno i wszystko mieszam
wkładam do piekarnika na jakieś pół h temp 150-180 C
na koniec polewam roztopioną czekoladą, można posypać wiórkami

Szarlotka dla leniwych-II faza
-5 duzych kwasnych jablek
-1 szklanka fruktozy
-3 jajka
-2 szklanki maki razowej(pszennej pelnoziarnistej)
-1 lyzeczka sody
-1 lyzeczka proszku do pieczenia
-3 lyzki oleju lub oliwy
-3 lyzki dzemu(dla diabetykow)
-sok z cytryny,szczypta soli
Przygotowanie
Jablka obrac,usunac gniazda nasienne i pokroic w kostke.Wsypac do miski.Sropic sokiem z cytryny,posypac fruktoza,odstawic na 20-30 min.Nastepnie posypac maka,proszkiem i soda.Wbic cale jajka.Dodac dzem,oliwe Dokladnie wymieszac lyzka do uzyskania jednolitej masy.Przelozyc do tortwnicy wylozonej folia aluminiowa lub papierem do pieczenia.Wstawic do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika.Piec okolo 45 minut.

SERNIK WISNIACZEK-II faza
-torebka mrozonych wisni(40-50 dag)lub tyle samo swierzych.moga byc tez czeresnie
-4 jajka
-500 dag chudego twarozku homogenizowanego naturalnego(moze byc tez 2 razy zmielony normalny twarog chudy)
-4 lyzki margaryny w plynie rama
-niepelna szklanka fruktozy
-2 lyzeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wisnie przelac na sicie wrzatkiem odstawic najlepiej na noc do odsaczenia.Fruktoze utrzec z margaryna na jednolita mase,dodawac po jednym zoltku i dalej ucierac.nastepnie dodac po lyzce sera i proszek do pieczenia.Bialka ubic na piane i wymieszac delikatnie pod koniec.Forme do zapiekania wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa.Wysypac wisnie,polac masa serowa.Wstawic do piekarnika.Piec w temp. 200 stopni ok godziny.

Sałatka – faza I/II
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 6 jajek
- duży pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- jogurt 0% + majonez light (sos do sałatki).
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na chwilę do wrzącej osolonej wody z kilkoma kroplami cytryny (wtedy nie zrobią się ciemne). Odcedzić na sitku, wystudzić.
Jajka ugotować na twardo dodając do wody trochę soli (żeby nie popękały). Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Szczypiorek pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać razem w salaterce, dodać sól i pieprz do smaku. Zalać sosem jogurtowo-majonezowym.

ciasto na pierogi
Mąka z pełnego przemiału
Maślanka
odrobina soli, niekoniecznie
Celowo nie podaję proporcji bo zawsze robię na oko i wszystko zalezy od mąki i maślanki. Mąkę wsypujemy do miski, solimy i wyrabiamy z maślanką. Dodajemy jej tyle, żeby ciasto było gładkie i nie za twarde. Pierogi wychodzą z niego przepyszne!! nie rozlatują się podczas gotowania, ciasto się nie jest lepiące.

ROLADA Z JABŁKAMI
- 5 jaj,
- 1 szklanka fruktozy,
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
- łyżeczka cynamonu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą


Dietę zaczęłam: 28.02.2008r.
http://straznik.dieta.pl/show.php/lapki.png_3doger.png_76_59,6_57.png
Wzrost: 162cm.

Offline

 

#15 2008-12-13 12:14:49

littlefinger
Plażowicz ekspert
Od: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-03-11
Posty: 581
Reputacja :   22 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

CIASTO DROŻDŻOWE
Pół kostki drożdży
1-2łyżeczki fruktozy (drożdże na fruktozie rosną, ostatnio sama sprawdzałam  )
2 łyżki fruktozy
1,5 szklanki mleka
0,5 kg mąki razowej
1 jajko
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie.  resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.
Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)
Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC

RAZOWY MURZYNEK:
1/3 szkl oliwy
1/4 szkl.mleka 0,5%
3/4 szkl. fruktozy
2 lyzki gorzkiego kakao
powyzsze składniki wymieszać, zagotować i wystudzić, odłożyć 1/2 szkl. na polewę
Do masy wmiksować 1 szkl. mąki razowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, ew. olejek np. migdałowy, posiekane bakalie. ubic pianę z 2 białek, delikatnie domieszać do ciasta. Wlac do keksówki lub tortownicy lub z kominkiem - jaka tam macie - piec 40 min w 170 st.C. Na goracym rozsmarować polewę i posypać np. kokosem.

JABŁECZNIK
Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2/3 szklanki mąki owsianej
łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy
Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i dziabiemy widelcem
Na masę:
6 szklanek pokrojonych jabłek
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.

Rolada z jabłkami
- 5 jaj,
- 1 szklanka fruktozy,
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
- łyżeczka cynamonu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą.

PIERNIK
4 szklanki maki razowej
400 g maslanki lub chudego mleka
1/2 opakowania przyprawy do piernika ( 15 g)
proszek do pieczenia
jablko pokrojone w kawalki
Wszystko razem zmiksowac dodac jablka i do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 stopni na 1 i 1/2 godziny

Ciasto z jabłkami
Składniki:
- 3 średnie jabłka
- 3 białka
- 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
- 1/2szklanki fruktozy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki
i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie
łyżką. Całość przełożyć do blaszki ,najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,
piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

MUFFINY KAKAOWE
Składniki na 6 muffinek:
do jednej miski wsypujemy:
szklanka maki pp
1/4 szklanki fruktozy - można mniej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao odtłuszczonego
Dobrze wymieszać.
do drugiej miski wlewamy:
1/3 szklanki mleka
150 ml jogurtu lub kefiru
kilka kropli aromatu rumowego
Dobrze wymieszać.
Tuż przed napełnieniem foremek mokre wlewamy do suchego i mieszamy energicznie ale bez przesady.
Nie musi być dokładnie połączone.
Napełniamy foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piecyka na 20 minut.
Można piec na termoobiegu.

Muffiny jabłkowe
skład:
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przypraw do piernika
3 łyżeczki kakao
1 łyżka fruktozy
1 szklanka mleka
1 białko
2 jabłuszka
mokre mieszamy osobno
suche mieszamy osobno
łaczymy i mieszamy niezbyt dokładnie (im mniej dokładnie tym lepiej)
ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30min w 180-200 stopniach

Makaron z kapustą i pieczarkami
20 dag pełnoziarnistego makaronu
30 dag kiszonej kapusty
10 dag pieczarek
cebula
olej
2 jajka
2 łyżki starego żółtego sera
sól, pieprz
Makaron ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować, odparować, odcedzić, posiekać. Na oleju usmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, dodać kapustę i jeszcze razem smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodać surowe jajka, makaron i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć masę, posypać serem, skropić pozostałym tłuszczem i zapiec.


Dietę zaczęłam: 28.02.2008r.
http://straznik.dieta.pl/show.php/lapki.png_3doger.png_76_59,6_57.png
Wzrost: 162cm.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii