Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jeste¶ zalogowany.

#1 2010-04-14 15:16:28

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86937
Reputacja :   361 

Pieczywo SB

Mam nadzieję, że stare forumki nie będ± na mnie złe, ale otwieram ten w±tek w przepisach II fazy, bo chlebek na II już można wink

To do działa smile

Zachęcam do zamieszczania chlebusiowych przepisów...


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#2 2010-04-14 17:51:28

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Pieczywo SB

s± gdzie¶ moje 2 przepisy na chleb w ¶niadaniach smile

znalazłam, przekopiowałam niżej smile

Ostatnio edytowany przez daizee (2010-04-14 18:12:30)


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się je¶ć m±drze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#3 2010-04-14 18:13:04

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Pieczywo SB

Łatwy chlebek razowy

Przepis pochodzi z ksi±żki "Wypieki domowe" wydawnictwa Elipsa. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwie podłużne foremki. Takie nie za duże smile

- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (my¶lę, że na cały chleb to nie zbrodnia ; ))
- 450 gram m±ki razowej - ja dałam pszenn± pełnoziarnist± typ 1850 graham drobna
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 gram masła - ja dałam 5 łyżek oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1 łyżka pokruszonych płatków jęczmiennych itp do posypania

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozmieszać w ciepłej wodzie i pozostawić na 10 min. Do dużego naczynia wsypać m±kę, sól, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z tłuszczem, wlać roztwór drożdży i zagnie¶ć ciasto. Przełożyć ciasto na posypan± m±k± stolnicę i wyrabiać rękoma przez 5 min. Uformować okr±gły bochenek i położyć na natłuszczonej blasze (ja wsadziłam w podłużn± foremkę i też ok). Wierzch naci±ć na krzyż ostrym nożem (ja nie nacinałam) . Pozostawić pod przykryciem na 30 min do wyro¶nięcia. Ciasto powinno podwoić objęto¶ć. (i tu mała dygresja - nie wiem, czy to przez olej zamiast masła, ale nie bardzo mi urosło przez te 30 min, więcej w piecu) . Wierzch ciasta posmarować wod±, posypać płatkami i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 30 min, próbować patyczkiem.


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się je¶ć m±drze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#4 2010-04-14 18:14:11

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Pieczywo SB

Chleb razowy

Przepis pochodzi z ksi±żki "Wypieki domowe" wydawnictwa Elipsa.

1,5 kg m±ki razowej - ja daję pszenn± pełnoziarnist±
1 łyżka soli
25 gram masła - ja dałam 5 łyżek oleju rzepakowego
25 gram ¶wieżych drożdży
2 łyżeczki cukru
0,9ml-1,5litra ciepłej wody

M±kę wsypać do naczynia, wymieszać z sol± i masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobin± wody, pozostawić na 10 min. Wlać do naczynia z m±k±, dodać resztę wody. Wszystko wymieszać, przełożyć na wysypan± m±k± stolnicę i wyrabiać przez 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do ogrzanego naczynia, przykryć ¶ciereczk± i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Powinno podwoić objęto¶ć. Ponownie wyrabiać przez 2-3min, podzielić na 2 lub 4 czę¶ci (w zależno¶ci od wielko¶ci foremek. ja mam takie dwie długie). Foremki posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Wierzch posmarować wod±. Foremki przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min, aż wyro¶nie do brzegu foremki (ja mam takie prawie pełne). Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku przez 30-40 min - je¶li foremki s± mniejsze. Ja piekę w temperaturze 180-200stopni ok 50min, bo moje foremki s± całkiem spore.


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się je¶ć m±drze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#5 2010-04-16 16:32:10

Figa
Superekspert
Zarejestrowany: 2008-01-16
Posty: 1194
Reputacja :   37 

Re: Pieczywo SB

Chleb na zakwasie
                                                ===============
    1 szklanka  ziaren słonecznika
    1 szklanka siemienia lnianego
    1 szklanka  sezamu
    1 szklanka otr±b pszennych
    1 szklanka otr±b  owsianych
    1 szklanka kaszy gryczanej ( ugotowanej )
    2 szklanki  m±ki żytniej
    2 -1 łyżkę soli
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru
    1 kg m±ki pszennej
    5- 6 szklanek ciepłej wody i zakwas , zakwas rozmieszać i wlać do ciepłej wody  dodawać                         
    stopniowo pozostałe składniki na końcu dodać m±kę . Z zarobionego ciasta odłożyć do
    następnego pieczenia ( w lodówce może stać 3 tygodnie )
    Porcja wystarcza do upieczenia chleba w 2 foremkach 39 cm –14 góra dół 11  cm szerokie
    Nakładać ¾ foremki . Formy mocno wysmarować mocno oliw± i przełożyć ciasto ,
    Pozostawić na około 12 godzin pod przykryciem ( ¶ciereczka lniana)  Przed   włożeniem
    Do pieca posmarować chleby wod±  a po wyjęciu z pieca oliw± .  Piec w temperaturze
    200 stopni przez 80 min lub z termo obiegiem w 180 stop przez 80 min .
    Zachowuje ¶wieżo¶ć przez 2 tygodnie  w lodówce .
                               .
                                              SMACZNEGO smile smile smile smile

Trzeba dobrze wyrobić przez około 10 min. i r±czki bol±!!!!
Sól w zależno¶ci od upodobań, my dajemy 1 łyżkę
zakwas to filiżanka , lub 3duże łyżki ciasta, włożone do pojemnika zamykanego i do lodówki.
My pierwszy zakwas dostali¶my od fanatyczki pieczonego w domu chleba wraz z przepisem.
Można sobie zrobić pierwszy tak jak Asiaw pisała z przepisu Babci bodajże smile smile smile

Ostatnio edytowany przez Figa (2010-04-16 17:39:41)


url=http://straznik.dieta.pl/index.php]
http://straznik.dieta.pl/show.php/kolorowo.png_samochodzik.png_72,5_62,5_60.png[/url]
Wzrost 158cm

Offline

 

#6 2010-04-20 00:28:24

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Pieczywo SB

Przepis na zakwas
1,5 szkl. m±ki żytniej ,
1,5 dag pokruszonych drożdży ,
2 szklanki ciepłej wody , wszystko wymieszać i odstawić na 3 dni przykryte ¶ciereczk± !!smile

PóĽniej będzie przepis na chlebek smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#7 2010-04-20 10:08:22

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Pieczywo SB

asiaw napisał:

Przepis na zakwas
1,5 szkl. m±ki żytniej ,
1,5 dag pokruszonych drożdży ,
2 szklanki ciepłej wody , wszystko wymieszać i odstawić na 3 dni przykryte ¶ciereczk± !!smile

PóĽniej będzie przepis na chlebek smile

a potem ile czego dodać?


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się je¶ć m±drze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#8 2010-04-20 23:25:26

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Pieczywo SB

No tak się ma już zakwas !! smile

1. 1 KG MˇKI
     (WG UZNANIA)( ja używam pszenn± pełnoziarnist±, żytni± i razow± )
2. ROZCZYN ROZPROWADZIĆ W CIEPŁEJ PRZEGOTOWANEJ WODZIE  I DODAĆ DO MˇKI
     1 LITR (moze być 1/2  wody + 1/2 mleka  )( ja dodaje tylko wodę)
3. dodać ZIARNA:
    3/4 SZKLANKI ZIARNA SŁONECZNIKA LUB ......( kto co lubi)
4. 3/4 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
5. 2 ŁYŻECZKI SOLI

-WSZYSTKO WYRABIAĆ 10 MINUT
–ODEBRAĆ 1 – 2 ŁYŻKI Z WYROBIONEGO CIASTA – DO SŁOIKA JAKO ROZCZYN,
W LODÓWCE MOŻNA TRZYMAĆ OK 10 DNI
–PRZYGOTOWAĆ 2 BLASZKI KEKSÓWKI
–CIASTO WŁOŻYĆ DO BLASZEK NA 10-12 GODZIN
–PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 2OO CELCJUSZÓW OD 1 DO 1,5 godz
–PO WYJĘCIU Z PIECA ZWILŻYĆ WODˇ( JA KŁADĘ WILGOTNˇ ¦CIERECZKE )


SMACZNEGO ;-)

Ostatnio edytowany przez asiaw (2010-04-20 23:31:45)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#9 2010-04-22 22:47:23

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86937
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

O ! Gapa ja, nie wiedziałam, że dodała¶ chlebek smilesmilesmile

No to ja od siebie dorzucę tylko mój ukochany zestaw- przepis jest Asiaw, robię z połowy porcji- jedna mała keksówka. Piszę tylko składniki których ja używam, jak robić jest powyżej smile

- 250 g m±ki orkiszowej
- 250 g m±ki razowej
- łyżeczka soli
- 250 ml wody i 250 ml mleka
- dosypuję na oko ziarna słonecznika i ziarna lnu ( ale nie za dużo);

Mniaaaaam smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#10 2010-04-23 14:31:22

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Pieczywo SB

No naprawdę chlebek pycha i dużo pracy nie kosztuje !! Ja tam go nawet nie wyrabiam przez 10 minut tylko porz±dnie mieszam łyżk± w misce i tyle !! A przynajmniej wiem co w ¶rodku jest !! smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#11 2010-04-23 22:12:08

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86937
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Jest cudny chlebek i tyle smile

Ja też się przyznaję bez bicia, że nie wyrabiam, tylko mieszam porz±dnie i już wink Może to profanacja dla wypiekaczy chlebów , ale kicham na to smile Wolę taki niż z polepszaczami, spulchniaczami etc. smile Poza tym jest boski w smaku smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#12 2010-09-30 15:52:38

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Pieczywo SB

dziewczyny a ile tego zakwasu się dodaje?? do takiej porcji na 1 kg m±ki??


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na pocz±tek oczyszczenie Dieta D±browskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#13 2010-09-30 22:42:59

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Pieczywo SB

teraz skumałam że chyba cały ten zakwas się dodaje do tego chleba...,..

ale potem to jak mam zostawić trochę tego ciasta na rozczyn? w słoik? do lodówki czy jak ?
czy na każdy chleb od nowa zaczyn??

wytłumaczcie kochane bo chce spróbować chlebka na zakwasie sama  (do tej pory kupowałam mieszanki chlebowe z zakwasem suchym i automat szedł w ruch)  i ręcznie zrobić i przede wszystkim upiec w piekarniku  bo inna skórka będzie:D

Ostatnio edytowany przez madzik_ (2010-09-30 22:44:24)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na pocz±tek oczyszczenie Dieta D±browskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#14 2010-09-30 23:16:01

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86937
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Madzik, zakwas dajesz cały. Jak już wymieszasz zakwas z wod±/mlekiem ( proporcje jakie chcesz- ja daję pół na pół) to cało¶ć dajesz do m±ki i jak już to wymieszasz dokładnie to sobie 2-3 łyżki tego gotowego ciasta odkładasz do słoika, zakręcasz i do lodówki smile Może stać ok. 2 tygodni smile Z każdym chlebkiem rozczyn nabiera "mocy".


Przy następnym chlebku też dajesz cało¶ć do mleka i wody, potem razem do m±ki i z gotowego ciasta odbierasz smile

Chlebu¶ polecam bo jest najlepszy i syc±cy smile

Ostatnio edytowany przez migdał (2010-09-30 23:17:47)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#15 2010-10-01 07:55:19

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Pieczywo SB

Madzik no tak jak Migdał pisała się robi !! smile Tylko ja zakwas maks 10 dni trzymam , bo on jest z ziarenkami i może po dłuższym czasie nóg dostać !! A co bym Ci poradziła to blaszke  wykładaj papierem do pieczenia, bo wtedy łatwo go wyci±gn±ć !! Powodzonka i czekamy na relacje !! smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapu¶ciana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii