Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#16 2010-10-01 09:24:04

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Pieczywo SB

NO TRZYMAJCIE KCIUKI - ZAKWAŚ JUŻ SIĘ ROBI big_smile
pierwszy raz będę piekła w piekarniku big_smile

Chleb z automatu tez jest super (bo wrzucam wszystko i robi się samo big_smile big_smile big_smile ) ale jestem ciekawa smaku z piekarnika big_smile  tej skórki... big_smile
w wypiekaczu do chleba ona się mało twarda robi mimo nastawienia na skórkę chrupką - zobaczymy jak teraz będzie..


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#17 2010-10-01 15:07:40

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87283
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Trzymamy smile

Potwierdzam, blaszka najlepiej wyłożona papierem do pieczenia Jan Niezbędny bo się nie rwie smile i niczym nie trzeba smarować więcej smile

Powodzonka smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#18 2010-10-04 14:39:43

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Pieczywo SB

no zrobiłam chlebek i w smaku super big_smile zupełnie inny niż z wypiekacza i ta skórka big_smile

Ale mam pytanie..czy chleb na zakwasie powinien wyrosnąć? bo mi z tego 1 kg mąki to wyszedł płaski chleb w tortownicy i płaski w keksówce, można powiedzieć że praktycznie nie urósł..
Chleb na zakwasie jest zawsze niższy ale powinien coś urosnąć no nie?? nie wiem co źle zrobiłam sad tzn., urósł ale mało sad


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#19 2010-10-04 21:58:35

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87283
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Madzik, no zupełnie inny jest właśnie taki z zakwasu smile

A na ile go zostawiłaś do wyrośnięcia?
Bo ja zawsze zagniatam rano, ok.9, a do piekarnika wkładam ok. 20. Ja robię 0,5 kg i to mi wystarcza na jedną małą keksówkę. Nakładam ciasto, przykrywam lnianą ściereczką i sobie leży cały dzień.

Na początku jak robiłam to stał i nie rósł, dopiero w piekarniku troszkę. Ale w sumie rósł mi na początku bardzo niewiele. Nawet się zastanawiałam po co ten chleb ma stać skoro i tak nie rośnie big_smile A teraz ( być może zależy to od tego jaką moc ma zakwas smile ) zaczął rosnąć i w trakcie stania i w piecu. I wychodzi taki prawie do granicy keksówki.

Więc pewnie wszystko ok smile Jak zakwas nabierze mocy to będzie rósł smile U mnie tak było smile

Ostatnio edytowany przez migdał (2010-10-04 21:59:45)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#20 2010-10-13 19:33:26

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Pieczywo SB

MAdzik mnie też nie urósł i jakoś nie bardzo mi smakował tak troszkę za kwaśny no ale nie włożyłam może odpowiedniej ilości serca w pieczenie za to też wyszedł mi genialnie. Przepis z rewolucji na talerzu.

20 g świeżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
1 szklanka mąki pszennej  500
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli


Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone  pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.
kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#21 2010-11-03 23:16:34

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Pieczywo SB

dopiero tu zajrzałam.. aż wstyd..

Migdał stał u mnie dłuuuugo bo od rana do wieczora ale faktycznie kolejne już wieksze wychodziły !! teraz znowu robię zakwas  bo ostatnim razem zapomniałam sobie zostawić ciasta sad wiec znowu będa małe sad  no nic przezyjemy big_smile

Blue spróbuję tego chlebka bo smakowicie mi przepis wygląda smile ostatnio właśnie zaczęłam przeglądać te przepisy rewolucje na talerzy i całkiem fajne:D


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#22 2011-03-22 18:59:51

Janka01
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2011-03-01
Posty: 384
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

PYSZNY ZDROWY CHLEBEK NA ZAKWASIE

Dostałam ten przepis na chleb od koleżanki, która testowała masę różnych wariantów - i generalnie zasada jest taka, ze trzeba się trzymać proporcji mąki i ziaren/ otrębów, ale można dodawać co kto lubi.
Czyli np. z ziaren: słonecznik, dynia i płatki owsiane, albo tylko słonecznik i sezam, mąka żytnia + pszenna pełne ziarno, pszenna + orkiszowa + żytnia itd.
Ostatnio przetestowałam zagniatanie nie ręką, ale robotem kuchennym, z takimi końcówkami spiralnymi do gęstego ciasta -UDAŁO SIĘ! smile To była najgorsza czynność.

Słonecznik            1 szklanka (jeśli nie lubisz z ziarnami, można oczywiście zrezygnować)
Dynia                1/2 szklanki  (jeśli nie lubisz z ziarnami, można oczywiście zrezygnować)
Otręby pszenne lub żytnie    1 szklanka
Płatki owsiane lub orkiszowe    1 szklanka
Siemię lniane            1 szklanka
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 kg maki żytniej lub orkiszowej
(można poeksperymentować, ja ostatnio wypiekam z takiej mieszanki: 0,6 kg mąki żytniej, 0,9 mąki razowej)
3 łyżki soli

Wszystko włożyc do miski i wymieszać, dodać 1,7 litra cieplej wody i zaczyn - wymieszać (tyle wody żeby chlebek nie był gumowaty). 
Odłożyć 4 łyżki zakwasu do słoika na następny chleb.
Rozłożyć masę chlebową do 3 blaszek wyłożonych papierem do pieczenie (jeśli blaszki są krótkie jak do keksu, lepiej przełożyć ciasto do 4 foremek).
Odstawić na ok 9godzin - ja lekko nagrzewam piekarnik, tak do 40 stopni, wyłączam i zostawiam w nim chleb do wyrośniecia na minimum 9h.

Przed pieczeniem posmarować wierzch chlebków rozbitym jajkiem z dodatkiem wody, by wierzch nie był suchy. Po posmarowaniu możemy posypać otrębami, siemieniem, płatkami lub słonecznikiem (wg uznania).
Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 5minut (trzeba się przyglądać po 1h czy się za bardzo nie zapieka, każdy piekarnik jest inny). Jeśli nie lubisz przypieczonej skorki, można w połowie pieczenia przykryć chlebki folią aluminiową.
Zaczyn: trzymamy w lodowce max przez 2 tygodnie.

Pycha!


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75124d6d6e240d57c.png

Offline

 

#23 2011-11-03 10:53:22

skampik
Superekspert
Od: Żagań
Zarejestrowany: 2011-06-26
Posty: 2114
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

PRZEPIS NA BUŁKI ŻYTNIE

50 dag mąki żytniej
4 dag drożdży
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka fruktozy
1 łyżka otrąb
kminek
sezam
mak
1 łyżeczka soli
masło do formy
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki
1 1/3 szkl. ciepłej wody

Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz, paprykę i proszek. Zrobić wgłębienie.
Drożdże rozkruszyć z fruktozą, zalać ciepłą wodą i wymieszać z niewielką ilością mąki. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do wgłębienia, wyrobić z resztą maki i formować bułeczki.
Blachę wysmarować masłem i posypać otrębami. Ułożyć na niej bułeczki, wierzch posmarować wodą i posypać ziarnami kminku, sezamu i maku. Zostawić aż podwoją swoją objętość.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 200 st. Nie wyjmować bułek od razu z piekarnika, tylko pozostawić w nim do wystygnięcia.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=157057fa8480e5f60.png
wzrost: 158 cm
CEL I: 70 kg - 09.16r. , CEL II: 60 kg , CEL III: 52 kg

Offline

 

#24 2011-11-30 18:44:41

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Pieczywo SB

Prosty, szybki chlebek
* 500gr mąki ( ja dałam 360 gr orkiszowej, 150 gr żytniej)
* szaszetka drożdży instant 7 g
* łyżeczka soli
* łyżeczka oliwy ( ja dałam łyżeczkę oleju z pestek winogron)
* 300 ml ciepłej wody.

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do
wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem,
oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Ja piekłam dłużej i przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem.

Smacznego


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#25 2012-01-10 11:58:37

coccolinka
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2011-03-14
Posty: 164
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Mi coś chlebek na zakwasie nie wychodzi. Albo ma zakalca albo jest przypalony sad


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=816554722d2b2afa2.png

Offline

 

#26 2012-01-21 21:14:27

mychaa
Plażowicz 1. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-07
Posty: 34
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Ejjj, zrobiłsm chlebek wg pierwszego przepisu-szybki chlebek razowy-i ani mi nie wyrósł i jeszcze zakalec sad nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak...


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=62564f148910bf821.png
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=45304f128c57611cd.png

Offline

 

#27 2012-01-21 22:13:08

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87283
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Nie pomogę, nie znam przepisu sad ja się znam tylko na tym na zakwasie ;D
A jaką mąkę dałaś?


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#28 2012-01-21 22:42:22

olunia
Plażowicz ekspert
Od: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-06-02
Posty: 440
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

mychaa nastaw sobie zakwas, za 3-4 dni będziesz miała pyszny chlebek. Każdy kolejny jest coraz lepszy!!


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=40375094ed903ae27.png
Kolejny start 03.11 62,7 kg

Offline

 

#29 2012-01-23 10:09:00

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Pieczywo SB

Mycha ja też na zakwasie robie smile. A postawilaś w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia,  bo jak wstawiasz szybko do pieca to on zasycha od góry i nie ma jak wyrosnąć,  strzelam, że może to ale nie wiem jak robiłaś smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#30 2012-01-27 10:34:13

mariola
Plażowicz 2. poziomu
Zarejestrowany: 2007-10-29
Posty: 67
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

kiedys robiłam chleb z takiego przepisu calkiem smaczny, ciekawe czy pod II faze jest dobry ??

Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/

    4szklanki otrąb owsianych
    2szklanki otrąb pszennych
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
    8 jajek/białka należy ubić na pianę/
    O,5l maslanki niskotłuszczowej
    1 łyżka soli
    1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
    po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
    suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
    1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=93394f132a259cc37.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii