Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#31 2012-01-27 13:15:26

mychaa
Plażowicz 1. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-07
Posty: 34
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Dzięuję za rady, zakwas stoi już 3 dzień więc dziś wieczorem zagniotę ciasto smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=62564f148910bf821.png
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=45304f128c57611cd.png

Offline

 

#32 2012-01-28 10:12:39

mychaa
Plażowicz 1. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-07
Posty: 34
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

chlebek wyszedł, tylko za mocno mi się spiekł z góry ale jest znacznie bardziej jadalny niż wcześniej smile))


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=62564f148910bf821.png
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=45304f128c57611cd.png

Offline

 

#33 2012-01-29 21:25:37

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87087
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Mycha, ja zawsze najpierw piekę od dołu a potem góra i dół razem smile bo inaczej miałabym górę węgiel big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#34 2012-02-10 16:59:18

carramba
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2012-02-04
Posty: 112
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Otreby rewelacyjnie wspomagaja trawienie, dlatego kazdego ranka zjadam bulke, albo jakis placuszek otrebowy.


BULKI Z OTREBOW


1 szkl. otrebow (jakie, kto lubi)
1 jajko
1/2 szkl. jogurtu (albo pol kostki chudego twarogu)
szczypta soli
lyzeczka proszku do pieczenia

Wszystko mieszamy na jednolita mase. Mozna dodac oliwe z oliwek - jedna lyzke.

To jest podstawowa masa na bulki. Do niej mmozna dodac co tylko dusza zapragnie: ziola, albo suszone pomidory pokrojone w kostke, oliwki pokrojone w kostke, czosnek, pestki dyni lub slonecznika...


Mase nakladam lyzka na blache i wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieke okolo 30 minut.
Uwaga! Takie bulki nigdy nie beda wypieczone w srodku, dlatego czasem rozkrawam je na pol i opiekam na teflonowej patelni.




PLACKI Z OTREBOW a´la pita razowa :-D (porcja na 2 placki)

4 do 6 lyzek otrebow
1 jajko
mleko
szczypta soli

wszystko mieszamy na mase nieco bardziej gesta niz masa na nalesniki.
Wylewamy na rozgrzana patelnie i pieczemy z obu stron.
Upieczone wygladem przypominaja pite razowa lub razowe tortilla.
Taki placek mozna jesc z szynka, serem, salata, pomidorem...




PLACEK Z OTREBOW NA SLODKO

4 do 6 lyzek otrebow
1 jajko
mleko (moze byc jogurt naturalny)
slodzik
kakao

wszystko mieszam na jednolita mase. Jesli jest rzadka - wyjdzie cos na ksztalt nalesnikow, jesli gestsza - beda placki.
Mozna jesc z twarogiem lub maslem orzechowym, choc ja uwielbiam takie zwykle - bez niczego


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=87384f44fc4c9d1bb.png

Offline

 

#35 2012-03-06 12:56:39

Fokka
Plażowicz 2. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 70
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Drogie Chlebomistrzynie!
Zapewne to źle swiadczy o mojej inteligencji, ale wytłumaczcie mi proszę raz jeszcze....
Czy na chlebek z 500 gr mąki (proporcje Migdała) powinnam zrobić zakwas z połowy porcji mąki i drożdży??
Zastanawiam się też, czy cześć mąki można zastąpić otrębami?

Zaopatrzyłam się we wszystkie składniki, muszę jeszcze tylko poszukac nasionek i będę eksperymentować:)


life is what happens to you while you're busy making other plans
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=77034f2ae47c3e0a0.png

Wzrost 165

Offline

 

#36 2012-03-06 14:04:36

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5003
Reputacja :   36 

Re: Pieczywo SB

Fokka ja robiłam zakwas normalnie i dodałam cały do chlebka z 500 gr mąki:)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=7652597067a09415a.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#37 2012-03-06 18:08:47

Fokka
Plażowicz 2. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-15
Posty: 70
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Dzięki!


life is what happens to you while you're busy making other plans
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=77034f2ae47c3e0a0.png

Wzrost 165

Offline

 

#38 2012-03-20 09:53:25

idgie
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2011-03-16
Posty: 105
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

BRUSCHETTA:

chleb własny pieczony razowy tyle że beż soli
oliwa z oliwek
gruba morska sól
czosnek
dodatki wg uznania (warzywa, ryba wędzona)
przyprawy (do opcji na zimno)

Chleb kroimy cienko, smarujemy oliwą i solą (tak żeby nasiąknął). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st max (blaszkę wykładamy pergaminem). Pieczemy "na oko" tak żeby był chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. W  między czasie przekładamy na drugą stronę.
Po wyjęciu smarujemy czosnkiem i nakładamy dodatki wg uznania:)

Opcja na zimo:
Robimy dokładnie tak samo, tyle, że oliwę mieszamy z ziołami i przyprawami. Chleb musi być pokrojony bardzo cienko, i pieczemy go tak żeby został sucharek:)
W ten sposób po ostygnięciu mamy własne bake rollsy:)

Ostatnio edytowany przez idgie (2012-03-20 09:56:04)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=33524f70291640203.png

Offline

 

#39 2012-03-20 09:55:18

idgie
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2011-03-16
Posty: 105
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Cebulaki
ciasto:
łyżeczka drożdży (z kostki)
1/2 szkl. mleka,
2-3 szkl. mąki pp
ciepła woda
sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
4-5 cebul
łyżeczka oleju
przyprawy wg uznania (ja dodawałam sól, pieprz i paprykę)

Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać, rozpuścić drożdże, łyżkę mąki, można dodać szczyptę fruktozy, odstawić na chwilę, żeby popracowało;
Mieszamy mąkę z przyprawami. Wlewamy nasz rozczyn i wyrabiamy. W razie potrzeby dolewamy wody. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Obrane cebule kroimy wg uznania. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z przyprawami. Smażymy, a następnie dusimy parę minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dzielimy ciasto na kilka porcji i formujemy okrągłe placki. Wkładamy na chwilę do rozgrzanego (200-220st C) piekarnika żeby się podpiekło. Na podpieczone spody nakładamy cebulę i pieczemy około 20 minut do pół godziny.

Ogólnie ja na podstawie tego ciasta często robiłam „placki” z różnymi warzywami. Czasem z surowymi czasem z duszonymi jak mi się podobało, czasem też dodawałam tuńczyka z wody albo szpinak wymieszany z chudym twarogiem i solą.
Spód można posmarować przecieram i wtedy będzie prawie pizza.

Zawsze można do ciasta dodać oliwę z oliwek, na pewno będzie smaczniejsze.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=33524f70291640203.png

Offline

 

#40 2012-03-25 16:51:12

calmla
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2012-02-24
Posty: 473
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

asiaw napisał:

Przepis na zakwas
1,5 szkl. mąki żytniej ,
1,5 dag pokruszonych drożdży ,
2 szklanki ciepłej wody , wszystko wymieszać i odstawić na 3 dni przykryte ściereczką !!smile

Później będzie przepis na chlebek smile

Jak mam ponać ze zakwas juz jest dobry i zrobiony?


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=87645142d2d460f25.png

27.02.12 75,5 kg do maj 2012 - 66,4 kg     
Podejście kolejne 02.02.2013 II faza 71,9 kg

Offline

 

#41 2012-03-25 22:28:35

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87087
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Po 3 dniach leżenia w ciepłym miejscu przykryty ściereczką jest już dobry i możesz piec chleb big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#42 2012-03-26 08:50:37

calmla
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2012-02-24
Posty: 473
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

migdał napisał:

Po 3 dniach leżenia w ciepłym miejscu przykryty ściereczką jest już dobry i możesz piec chleb big_smile

bo ja mam jakis dziwny płynny stan tego zakwasu i na wierzchu pływaja takie bable chyba z drożdzy- to tak ma wyglądac?big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=87645142d2d460f25.png

27.02.12 75,5 kg do maj 2012 - 66,4 kg     
Podejście kolejne 02.02.2013 II faza 71,9 kg

Offline

 

#43 2012-08-06 10:27:17

klaudiia
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2012-07-18
Posty: 215
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

BUŁECZKI RAZOWE smile

http://images42.fotosik.pl/457/ab5fadada642a6e1med.jpg

Przepis na 8 naprawdę malutkich bułeczek smile

Najpierw robimy zaczyn smile
- 12 g żywych drożdży
- 50 ml ciepłego mleka (nie więcej niż 40 stopni, bo za ciepłe mleko coś tam w drożdżach zabija)
- łyżeczka mąki
- łyżeczka fruktozy
Wszystko wymieszać i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia smile

Na bułeczki:
- 225 g mąki razowej (ja daję pół na pół - razowa pszenna i razowa żytnia, można dać samą pszenną, wtedy będą pewnie pulchniejsze, z samej żytniej nie można robić smile )
- sól (ok 1/4 łyżeczki)
- 2,5 łyżki oliwy
- około 100 ml ciepłego mleka (tak jak napisałam nie cieplejszego niż 40 stopni)

Wyrabiamy z tego ciasto - najlepiej jest mleko dodawać powoli smile Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości) - a że rośnie długo to nawet 1,5-2 godz. Wyrośnięte chwilkę powyrabiać, podzielić na 8 części, uformować bułeczki (ja robię kulki i nożem krzyżyk na górze). Znów czekać na wyrośnięcie (podwojenie objętości)... Można lekko posypać mąką przed pieczeniem, to będą miały kolor ładniejszy wink

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=633954279771c60f6.png

Offline

 

#44 2012-08-19 23:53:10

Zuz
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2012-08-15
Posty: 366
Reputacja :   

Re: Pieczywo SB

Hej, mam pytanie smile Jako że jestem fanką bloga, a teraz już strony "moje wypieki", zrobiłam wiele wiele przepisów z jej strony (niekoniecznie niskokalorycznych big_smile) to pomyślałam, że ciemny chlebek też wypróbuję. Ale chciałam żeby ktoś bardziej doświadczony stwierdził czy się nadaje, ewentualnie co zmienić? http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-otrebowy-w-diecie-dukana


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=261251a463632ef71.png
Bardziej wierzę w WHR:
Jest: 1.01
Ma być: 0.8

Offline

 

#45 2012-08-20 15:28:56

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87087
Reputacja :   361 

Re: Pieczywo SB

Jest ok. Ale czemu nie chcesz sobie normalnego upiec? smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii