Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#31 2007-03-26 01:49:40

lejla
Plażowicz ekspert
Od: warszawa
Zarejestrowany: 2007-03-21
Posty: 286
Reputacja :   33 

Re: Sałatki

Sałatka z rukolą. Dla osób ktorym znudziło sie juz wszystko inne.

Podaje przepis na dwie osoby. tak zeby najesc sie tylko ową sałatką.

potrzebna
- rukola (przewaznie pakowana w pudelkach,standartowo,polowa opakowania wystarczy)
- 2 pomidory zwykle
- zolta papryka
-ogorek zielony
-opakowanie mozarelli
- ser feta
-suszone pomidoru
-oliwa,bazylia, cytrynka

Kroimy pomidory,polowe zoltej papryki, zielonego ogorka, dzielimy rukole, skrajamy w koste mozarelle (chyba ze macie w kuleczkach), kroimy 1/2 opakowania fety. wszystko wrzucamy do miski i solidnie mieszamy.
skraplamy cytryna,posypujemy suszona bazylia (moze tez byc swieza),na koniec wrzucamy suszone pomidory (okolo kawalkow) pokrojone na drobne kawaleczki. wszystko porzadnie mieszamy. do smaku mozna do solic.

w wersjii lux, mozna dodac pokruszonych orzechow wloskich, czy zoltego sera.wedlug uznania.

smacznego! salatka jest wybitnie pyszna!


http://straznik.dieta.pl/show.php/balony.png_superfacet.png_69.5_68.5_60.png

Offline

 

#32 2007-04-20 16:18:06

Lotta
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-04-18
Posty: 17
Reputacja :   

Re: Sałatki

moja nie wiem czy do konca jest zgodna z zasadami diety dlatego pisze jesli cos nie tak prosze o odpowiedz smile

dwa jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczke
pol paczki szpinaku mrozonego na oliwie z oliwek
ser pokrojony w paseczki
puszka tunczyka
por
cebula
czosnek
sól i pieprz do smaku


http://www.3fatchicks.net/img/bar-retro6/slide-bike/kg/75/55/69/.png

Offline

 

#33 2007-04-25 08:07:25

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Sałatki

Wiem, że pewnie większość może już znać tą sałatkę z książki SB, ale dla tych które jej nie mają chętnie napisze, gdyż wczoraj sama ją przyrządziłam i <m oim skromnym zdaniem:P> jest świetna

COLESŁAW - surówka z białej kapusty
1/4 - 1/2 szklanki substytutu cukru (ja kruszę kilka pastylek słodzika)
1/4 szklanki soku cytrynowego (zwróćcie uwagę na to, aby był naturalny a nie słodzony itp.)
1/4 białego octu
1 łyżeczka soli selerowej
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 mała głóka kapusty, poszatkowana
3 posiekane łodygi selera naciowego (pęczek kosztował mnie 4 zł, ale jest bardzo wydajny i starczy  na kilka sałatek)
1/2 posiekanej zielonej papryki (urzyłam czerwonej i też fajna:P)
1/4 szkalnki posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek


W dużej misce ubić razem substytyt cukru, sok cytrynowy, ocet, sól selerową i czosnkową. Dodać kapustę, seler, paprykę i szczypiorek, poczym delikatnie wymieszać. Nakryć i odstawić do lodówki do następnego dnia. Rzodkiewiki dołożyc tuż przed podaniem.

Liczba porcji : 4 (nie wiem jak oni to liczyli, ale u mnei raczej wyszło dużo dużo więcej porcji niż 4big_smile)
1 porcja: 106 kalori, 1g  tłuszczu, 0tłuszczów nasyconych, 4g białka, 25g węglowodanów, 5g błonnika, 0mg cholesterolu, 685mg sodu.


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#34 2007-04-25 16:26:11

cLAUDUś
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-02-17
Posty: 140
Reputacja :   

Re: Sałatki

SAŁATKA WIOSENNA ... smile
sałata zielona
rzodkiewka
szczypiorek
pomidory 2-3
ogórek zwykły
2 jajka gotowane
ser feta lightja dałam 2/3 kostki mozna cały
jogurt naturalny

wszystko kroimy, mieszamy, mozna doprawić ale niekoniecznie bo ser feta daje wystarczajacą słoność smile

Ostatnio edytowany przez cLAUDUś (2007-04-26 17:12:15)


Join me in the Phentramin support group!http://www.phenforum.com/ticker/img,55,84,0,kg,62,62,53,/weight.png

Offline

 

#35 2007-04-25 23:56:02

smarty
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2007-03-31
Posty: 636
Reputacja :   19 

Re: Sałatki

salatka z fety ogorka i rzodkiewki

2 srednie ogorki  obrane pozbawione pestek i pokrojone w plasterki
1,5 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek
0,25 szklanki swierzych lisci miety drobno posiekanych ( wg uznania)
2 lyzki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 lyzki oliwy z oliwek
15dkg sera feta o obnizonej zawartosci tluszczu pokruszonego
sol i pieprz

wszystko wymieszac i doprawic fete dodac na koncu
przepis jest na 4 porcje


http://www.fit.pl/kalkulatory/straznik_wagi/63/86/59/obrazek_05.png/tlo_09.png

Offline

 

#36 2007-04-26 20:25:42

misiela
Nowy uczestnik
Od: Gliwice
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 12
Reputacja :   

Re: Sałatki

SEREK WIEJSKI W WERSJI WIOSENNEJ

1 serek wiejski
1 ogorek zielony
2 pomidorki
1 ząbek czosnku

Serek wiejski połaczyć z pokrojonym w kostke ogórkiem i pomidorem, dodac posiekany czosnek i doprawic solą i pieprzem. Bardzo prosta i energetyzująca sałatka.


http://straznik.dieta.pl/show.php/rybki.png_3ptasiek.png_62_61_54.png

Offline

 

#37 2007-05-01 14:41:44

ewcia73
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-05-01
Posty: 5
Reputacja :   

Re: Sałatki

Dość prosta recepturaka na kalafiora inaczej

kilka cząstek kalafiora ugotowanego na każdy gorący kawałek pół łyżeczki majonezu posypać koperkiem i pieprzem.....uwielbiam smile)

Offline

 

#38 2007-05-01 14:47:04

ewcia73
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-05-01
Posty: 5
Reputacja :   

Re: Sałatki

Tuńczyk z pekińską

puszka tuńczyka w sosie własnym,
1/2 małej kapusty pekińskiej,
1 pomodor, 1/2 średniego ogórka świerzego lub kiszonego
2-3 jajka na twardo
koperek lub szczepiorek
sól, pieprz do smaku

całość skroić, wymieszać na końcu dodać jajka i jeszcze raz przemieszać.
Można dodać  również  majonezu

Offline

 

#39 2007-05-01 18:04:02

Aqula
Moderator
Zarejestrowany: 2007-02-19
Posty: 759
Reputacja :   19 

Re: Sałatki

SALATKA Z WEDZONA MAKRELA

Skladniki:
makrela wedzona (250g)
jaja na twardo (4 szt)
ogorki kiszone (2-3 szt)
cebula lub szczypior (1 szt)
jogurt naturalny
czosnek, sol, pieprz

Rybe oddzielamy od osci i troche rozdrabniamy. reszte skladnikow kroimy. wszystko razem mieszamy i zjadamy smile

Ostatnio edytowany przez Aqula (2007-05-01 18:04:46)


[

Offline

 

#40 2007-05-01 18:05:54

Aqula
Moderator
Zarejestrowany: 2007-02-19
Posty: 759
Reputacja :   19 

Re: Sałatki

MOJA ULUBIONA SUROWKA

Skladniki:
salata (zwykla, lodowa, strzepiasta- mozna pomieszac lub uzyc jeden rodzaj)
ogorek swiezy
pomidor swiezy
oliwki (ja dodaje tylko zielone, ale mozna tez czarne)
czerwona cebulka
troche ziol prowansalkich
oregano
odrobina oliwy z oliwek
sol, pieprz

Ostatnio edytowany przez Aqula (2007-05-01 18:07:47)


[

Offline

 

#41 2007-05-01 18:15:28

Aqula
Moderator
Zarejestrowany: 2007-02-19
Posty: 759
Reputacja :   19 

Re: Sałatki

SALATKA NICEJSKA

Skladniki:
tunczyk z puszki (200g)
salata (ok pol glowki)
pomidory (2 szt)
oliwki (20 szt)
jaja na twardo (2 szt)
cebula (czerwona lub biala, 1 szt)
czosnek (2 zabki)

Salate rwiemy palcami. Jaja i pomidory kroimy na cwiartki (lub troche mniejsze czesci), cebule w talarki. Dodajemy tunczyka, oliwki i pozostale skladniki. Czosnek drobno siekamy i wraz z przyprawami mieszamy z oliwa z oliwek tak, aby powstal sos. wszystko razem mieszamy delikatnie.
oliwa z oliwek
sol, pieprz
ja czasem dodaje fasolke szparagowa z puszki
mozna tez dodac anchios jak ktos lubi


[

Offline

 

#42 2007-05-02 07:36:58

kiri
Plażowicz 1. poziomu
Od: plaża ;)
Zarejestrowany: 2007-04-22
Posty: 38
Reputacja :   

Re: Sałatki

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów (wychodzi porcja dla wielkiej rodziny;))

Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej(lub paczka mrożonej)
- 4 pomidory,
- kilka ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny (ale niekoniecznie)

Fasolkę gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody. W zależności od naszego gustu i smaku – może to być kilka lub kilkanaście minut. . Powinna pozostać krucha i jędrna. Ugotowaną fasolkę wyrzucamy na sitko do obcieknięcia i ochłodzenia.
Podczas gotowania fasoli przygotowujemy pomidory i czosnek. Pomidory nacięte w 2 miejscach (góra i dół) parzymy niecałą minutę we wrzątku. Po ostygnięciu obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Wybieramy większe pestki. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.
Na półmisku układamy warstwę fasolki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie kładziemy warstwę pomidorów i plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Tak samo układamy następną warstwę. Całość można udekorować sezonowymi, ulubionymi ziołami – począwszy od bazylii na szczypiorze kończąc.
Sałatkę przykrywamy i pozostawiamy w spokoju na 1 godzinę.


http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_superbaba.png_72_61_57.png

Offline

 

#43 2007-05-02 07:52:25

kiri
Plażowicz 1. poziomu
Od: plaża ;)
Zarejestrowany: 2007-04-22
Posty: 38
Reputacja :   

Re: Sałatki

Suróweczka z kurczakiem

1/2 piersi z kurczaka, 1/2 pęczka rzodkiewek, 5 liści sałaty, 1 pomidor, 1/2 świeżego ogórka, 1 świeża papryka, oliwki jeśli ktoś lubi, różnego rodzaju świeże zioła, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

1/2 piersi z kurczaka gotujemy na parze. Drobno kroimy warzywa. Pierś kroimy w paseczki i dodajemy do uprzednio pokrojonych warzyw. Zioła siekamy i dodajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.


http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_superbaba.png_72_61_57.png

Offline

 

#44 2007-05-02 21:29:50

Reptilia
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-04-23
Posty: 24
Reputacja :   

Re: Sałatki

Sałatka Caprese

Kulka mozarelii( dostepne w większośći supermarketów)
Pomidor
Oliwa z oliwek
Bazylia ( jak nie macie świeżej moze byś suszona)


Ser i pomidora kroimy w plasterki układamy na przemian na talerzu . Polewamy oliwą i posypujemy bazylią.
Proste , smaczne i zdrowe:)


http://straznik.dieta.pl/show.php/eden.png_balet.png_82_70_60.png

Offline

 

#45 2007-05-03 17:09:34

sabinka1590
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-04-22
Posty: 122
Reputacja :   

Re: Sałatki

POMIDORY Z SOSEM

składniki:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200g dojrzałych pomidorów
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy

wykonanie:
1. Pietruszkę opłukać pod bieżąca wodą i dokładnie osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać.
2. Pomidory umyć i pokroic w plastry, ułożyć na talerzu, posypac odrobiną soli i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
3. Ocet dokładnie wymieszać z oliwą, skropić pomidory, posypać natką pietruszki
By potrawa miała bardziej włoski smak mozna użyc octu balsamico zamias winnego i bazylii zamiast natki


oin me in the Phentramin support group!http://www.phenforum.com/ticker/img,44,78,1,pounds,75,67.5,60,/weight.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii