Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2006-12-29 16:35:24

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Obiady

Piszcie tutaj przepisy na obiady II fazowe, juz smaczniejsze i bardziej urozmaicone-warto wytrwać wink

Naleśniki zielone

Składniki:
10 dag mąki razowej(ja zamiast mąki używam zmielonych płatków owsianych),
szklanka mleka,
2 jaja,
10 dag szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól.

Mąkę, mleko, sól, gałkę ubić na jednolitą masę, odstawić na godzinę. jaja utrzeć ze zmiksowanym sparzonym szpinakiem(lub
rozmrożonym ), połączyć z przygotowanym ciastem, dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Można w nie zawijać dowolny, ale
pikantny farsz.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#2 2006-12-30 12:41:39

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Zapiekanka z kaszy

kasza gryczana
cebulka
pierś z kurczaka lub jakieś inne mięsko (może być szynka)
oliwa
przyprawy
brokuły
ser żółty rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę i przyprawione mięsko. Wrzucić ugotowaną wcześniej kasze, różyczki obgotowanych na pół twardo brokuł a wszystko oprószyć żółtym serem. dusić pod przykryciem aż ser się rozpuści.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#3 2006-12-30 12:46:27

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Pierś z kurczaka duszona z jabłkami

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 jabłko
1 łyżka krojonych migdałów
sok z cytryny
odrobina chili lub peperoni w kawałku
przyprawa do kurczaka lub inna
pokroić kurczaka na małe części, doprawić i podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem, przyprawić i dusić ok. 10 min na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w cząstki jabłka i prażone migdały i dusić jeszcze 10 min. na koniec doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny. pysznie smakuje z brązowym ryżem.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#4 2006-12-30 12:48:05

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Makaron z cukinią

Składniki:
Młoda cukinia
Makaron razowy
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

Makaron gotujemy według przepisu z opakowania:).
Cukinie myjemy i kroimy w słupki (najpier w plasteki a potem w zapałeczkę). Nie obieramy jej i nie wydrążamy pestek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cukienie soląc i pieprząc ją do smaku.
Podsmażoną cukinie łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy .


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#5 2007-01-02 14:45:07

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

NALEŚNIKI OWSIANE


-1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
-2 szklanki odtłuszczonego mleka
-1 jajko
-1/2 szklanki mąki pszennej razowej
-1/4 szklanki prażonych zarodków pszenicy
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki substytutu cukru
-2 łyżeczki oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki soli

W średniej misce wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 10 minut. Nastepnie dodać jajko, mąkę, zarodki, proszek do pieczenia, substytut cukru, olej i sól i miskować, aż składniki dokładnie sie wymieszają i pozostaną najwyżej małe grudki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Partiami wlewać po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smazyć przez 3-4 minuty lub aż na powierzchni pojawią się bąbelki a spód się zarumieni. Przewrócoć i smazyć przez dalszą minutę lub dwie ąz przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na talerz i utrzymywać w cieple. Usmazyć w ten sposób 12 naleśników.

Ten rodzaj naleśników ma dość zbite ciasto. Leśli chcesz zmienić ich smak, wystarcy dodać cynamon, gałke muszkatołową, goździki lub łyżeczkę ulubionego olejku zapachowego.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#6 2007-01-05 00:12:15

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Pierogi z kaszą gryczaną

Ciasto:
- 67 dag mąki 1850
- szczypta soli
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 25 dag chudego białego sera
- jajko
- cebula
- majeranek
- sól, pieprz
Kaszę opłukać i wsypać do 3 szklanek gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gotować aż kasza wchłonie cały płyn, przykryć pokrywką i dogotować do miękkości.
Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na odrobinie oliwy.
Ostudzoną kaszę i ser zemleć w maszynce, dodać cebulę, majeranek, jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Z mąki i 3/4 szklanki ciepłej wody wyrobić ciasto, zakryć ściereczką żeby nie wysychało, odłamywać po kawałku, rozwałkować, wykrawać kółeczka i nadziewać farszem.
Gotować w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy wypłyną, dogotować odkryte.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#7 2007-01-05 00:18:11

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Placuszki twarogowe

na 5 placuszków
- 100g sera białego chudego
- jajko
- 3 łyzki mleka
- 3 łyzki maki z pełnego przemiału
- łyzeczka słodziku
- aromat, cynamon jako kto chce

Wszysko wymieszac, najlepiej żeby z serka powstały takie małe grudki i smazyc na teflonie wysmarowanym kroplą oliwy.
Białko mozna ubic, wtedy placuszki bedą bardziej puszyste. Smakują na ciepło i zimno. Smacznego


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#8 2007-01-05 00:20:17

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Zupa z soczewicy

-2 cebule
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
- 250 g zielonej soczewicy
- puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz, oregano,
- ocet

Podsmażamy 2 cebule i ząbek czosnku na malej ilości oliwy z oliwek, aż się zarumieni (najlepiej od razu w garnku) potem dolewamy litr wody, liść laurowy i soczewicę, wcześniej przepłukaną. Gotujemy 30 minut, potem dodajemy puszkę pomidorów bez skorki, sól pieprz, oregano i gotujemy jeszcze 15 minut. Można na koniec doprawić octem. Smacznego


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#9 2007-01-05 00:23:15

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Piers z kury panierowana w sezamie
   
Na 4 porcje
- 1 lekko ubite jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka podsmażonego oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu sojowego light
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki surowych otrębów owsianych (płatki też będą dobre)
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 70 dag piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na pięciocentymetrowe kawałki
Rozgrzać piekarnik do 180st.C.
W płytkiej misce wymieszać jajko z olejami, wodą, sosem sojowym, solą i pieprzem.
W małej misce wymieszać otręby z sezamem.
Zanurzać kawałki kurczaka w masie jajecznej a następnie panierować w otrębach z sezamem i układać na blasze do pieczenia najlepiej z powłoką nie przyczepną albo na ruszcie.
Piec 30 minut aż kurczak przestanie być różowy w środku a wypływający sok będzie przezroczysty.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#10 2007-01-09 03:08:30

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

CZERWONA KAPUSTA Z JABLKAMI

1 lyzka oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w krazki
1/2 glowki sredniej czerwonej kapusty (okolo 5 szkalnej pokrojonej)
1/2 lyzeczki kminku
1/2 szklanki wody
1 duze jablko
1 lyzeczka octu winnego
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu

Rozgrzac w garnku olej, dodac cebule i dusic okolo 5 minut, poczym wsypac kapuste, kminek i dolac wode. Skaldniki wymieszac i gotowac pod przykryciem okolo 8 minut. Dodac jablka, ocet, sol i pieprz. Wymieszac, przykryc i gotowac okolo 6 minut do czasu az kapusta bedzie miekka.


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#11 2007-01-09 15:05:43

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

PIEROGI Z JAGODAMI

250 g maki pszennej 2000, razowej
3 bialka
woda
300 g jagod

- make zarobic z bialkami i woda na ciasto pierogowe
- rozwałkować jak się da najcieniej
- wykrawac szklanka
- nakładać na krazki jagody, smarując pol krazka woda i zlepiac brzegi
- gotowac ok. 2,5 - 3 min od wypłynięcia

Można polac jogurtem 0%, moze byc jagodowy jak znajdziecie  0 %.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 szt. pierożków


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#12 2007-01-17 22:56:13

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Spagetti na makaronie razowym

makaron razowy
puszka pomidorów bez skórki
mały jogurt naturalny odłuszczony
miesko mielone z indyka
przyprawy wedle gustu
starty ser żółty
papryka czerwona i zielona

Mięsko przyprawiamy do smaku i smazymy na oliwie na patelni.Kiedy jest dobre, dodajemy puszke pomidorów, pokrojona paprykę i przyprawiamy.
Makaron gotujemy w osolnej wodzie.
Sos zostawiamy na gazie az papryka zmieknie.Kiedy zdejmiemy go z gazu, dodajemy jogurt, mieszamy, Nakladamy makaron do miseczek, polewamy sosem, sypiemy starym zółtym serem.

Mozna posypac rowniez parmezanem a do sosu dodac cebule.Ja nie dawałam bo nie lubie smile
Ale i tak wyszło pyszne.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#13 2007-01-19 23:44:46

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

Makaron orzechowo-rzeżuchowy
4 porcje
przygotowanie: 25 minut
1 porcja ma 450 kcal

Składniki:
- 3/4 paczki makaronu razowego muszelki
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki podpieczonych pestek słonecznika
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki rzeżuchy
- 3 łyżki oliwy

1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Osącz, odlewając wcześniej 3 łyżki wody, i odstaw.
2. Wsyp do malaksera orzechy, pestki, 3 łyżki sera i czosnek. Zmiksuj niezbyt dokładnie tak, aby w paście były wyczuwalne grudki. Dodaj rzeżuchę (zostaw 2–3 łyżki do dekoracji). Zmiksuj ponownie. Przełóż do dużej miski. Jeśli nie masz malaksera, posiekaj wszystkie składniki, a potem utrzyj drewnianą łyżką, aż uzyskasz konsystencję pasty.
3. Dodaj odlaną wcześniej wodę, oliwę i makaron, dokładnie wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp resztą sera i udekoruj rzeżuchą.


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#14 2007-01-19 23:46:23

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

Nalesniki z rybą i awokado

Składniki:
- 4 duże nalesniki (przygotowane z maki razowej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 dag filetów rybnych (np. panga, morszczuk)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 średnie pomidory
- 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry
- 4 rzodkiewki
- 1 awokado
- 1 limonka
- kilka liści sałaty rzymskiej

1. Cebulę i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, sałatę – w paski. Awokado przetnij wzdłuż na pół (wyjmij pestkę), obierz ze skóry. Pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Pomidory posiekaj na kawałki.
2. Posmaruj tortille z obu stron 1 łyżką oliwy i obsmaż na patelni, aż będą chrupiące.
3. Rozmrożoną, umytą i osuszoną rybę posyp połową soli i posmaruj drugą łyżką oliwy. Usmaż na patelni lub upiecz na grillu (ok. 8 minut). Odstaw na chwilę, żeby trochę przestygła, a następnie podziel widelcem na kawałki.
4. Rozłóż nalesniki na talerzach. Na każdej połóż trochę sałaty, cebuli, pomidorów, kolendry i rzodkiewek. Na wierzchu ułóż kawałki ryby
i awokado. Posyp resztą soli i skrop łyżką oliwy. Podawaj z ćwiartkami limonki (do wyciśnięcia).


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#15 2007-01-25 23:15:09

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Gołabki z kasza gryczaną

Składniki:
- 1 główka kapusty białej.

Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 40 g grzybów suszonych,
- 1 łyżka majeranku (suszonego) lub 2 łyżki świeżego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- sól,
- 1 łyżka oleju.

Sos:
- ½ l wywaru z grzybów,
- ½ łyżki mąki razowej lub ½ pojemnika śmietany 12%(my damy jogurt )
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Grzyby myjemy i moczymy i w wodzie. Po przelaniu przez sitko (by ustrzec się piasku i paprochów) nastawiamy do gotowania wywar grzybowy. Warto zrobić to nieco wcześniej, np poprzedniego dnia.

2) Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Odcinamy głąb w miarę możliwości jak najdalej. Obgotowujemy w wodzie tak długo, aż liście dadzą się odcinać i zsuwać z główki nie nastręczając szczególnych problemów.

3) Kaszę gryczaną gotujemy na części wywaru grzybowego, z odrobiną masła , tak jak zwykle, uważając jednak, by nie rozgotować jej zanadto. Odstawiamy do ostudzenia.

4) Na patelni z łyżką masła(u nas oliwa) smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy zmiażdżony czosnek. Dokładamy kaszę gryczaną i kilka drobno pokrojonych grzybów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majeranek, mieszamy dokładnie i odstawiamy z ognia.

4) Wybieramy ładne i nieuszkodzone liście kapusty. Skrawamy nożem główny, najgrubszy nerw. Do liści wkładamy sporą łyżkę przygotowanego farszu i zwijamy w klasyczne gołąbki.

5) Na dno naczynia do zapiekania wlewamy kilka łyżek wywaru grzybowego. Wykładamy je liśćmi kapusty i układamy ciasno przygotowane gołąbki. Zalewamy doprawionym solą i pieprzem wywarem z drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Wkładamy przykryte do piekarnika na 40 min.

6) Po wyjęciu z piekarnika, zlewamy sos z gołąbków do garnuszka i doprawiamy go mąką lub śmietaną. Zalewamy sosem gołąbki i wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na chwilke.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii