Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#136 2013-11-30 17:20:39

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Obiady

Własnie robię, przepis z bloga polskie south beach
http://blog.polskiesouthbeach.pl/2013/04/zapiekanka-ze-szpinakiem-i-cukinia.html

Zapiekanka ze szpinakiem i cukinią
proporcje na 6 porcji

    250g szpinaku
    200g cukinii
    100g sera pleśniowego blue
    100g ryżu brązowego
    350g jogurtu greckiego
    4 jajka
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    oregano
    tymianek
    sól
    pieprz



Ryż ugotować, ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Szpinak umyć, osuszyć, pokroić (każdy liść na 2-3 części, chyba że to małe listki szpinaku).

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Cukinię pokroić w półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić połowę czosnku i szpinak, dusić 3-5 minut, aż do lekkiego zwiędnięcia.

W tym czasie do dużej miski wybić 4 jajka, lekko je ubić, dodać zioła i jogurt, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem.

Szpinak przełożyć do innego naczynia, na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić resztę czosnku i cukinię, dusić 3-5 minut, aż zmięknie.

Ser pokroić w drobną kostkę lub pognieść widelcem (w zależności od tego, czy jest bardziej twardy, czy miękki).

Zmieszać duszone warzywa, ser, ryż i jajka z jogurtem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią alu, piec 20 minut.

Po tym czasie odsłonić, zapiekać kolejne 5-7 minut (polecam opcję grillowania, jeśli masz ją w piekarniku).


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#137 2013-12-17 21:25:09

Liwia
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-03-15
Posty: 12850
Reputacja :   29 

Re: Obiady

Zupa meksykańska

Proporcja na ok 3 litry zupy
- czerwona papryka
- zielona papryka
- marchewka
- cebula
- 1 mała cukinia
- mały kawałek kapusty
- puszka kukurydzy
- mała garść obgotowanej fasolki szparagowej
- 4 posiekane ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- warzywa na bulion: ½ cebuli, marchewka, pietruszka, seler
- sól, pieprz, kumin (kminek indyjski), ostra i słodka papryka

1. Warzywa pokroić. w kostkę.
2. Na patelni: Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, kumin. Potem: kapustę, marchewkę, fasolkę szparagową, paprykę, cukinię. Na końcu paprykę w proszku. Podsmażyć.
3. W garnku, w którym będzie gotowała się zupa: wlać trochę oliwy, dodać ½ cebuli, marchewkę w całości, kawałek selera i pietruszki. Jak zacznie pachnieć dodać pomidory – uwaga pryska- szybko nakryć pokrywką. Całość dusić ok. 15 min. Im dłużej gotowane są pomidory, tym są lepsze.
4. Dodać warzywa do pomidorów, zalać wrzącą wodą.
5. Doprawić, dodać kukurydzę.
Aby zupa była bardziej treściwa można dodać podsmażone i przyprawione mięso mielone, czerwoną fasolę. Można posypać natką kolendry lub pietruszki. Podawać z chipsami meksykańskimi z Lidla.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=410350d048cb05ba9.png
63,30 kg - 14.03.2015   62,90 kg - 24.03.2015   61,00 kg - 30.04.2015   
60,50 kg - 09.05.2015   59,50 kg - 16.05.2015   58,80 kg - 25.05.2015
58,40 kg - 21.06.2015   57,00 kg - 04.07.2015

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii