Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#16 2007-01-25 23:20:43

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Brązowy ryż z warzywami

Składniki:
ryż brązowy, 100 g serka pleśniowego, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, świeże przyprawy prosto z doniczki (np. listki bazylii, tymianek, koniecznie zielona pietruszka), inne warzywa wg uznania i upodobań, 3 łyżki jogurtu

Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy, warzywa obieramy, kroimy na talarki/krążki i gotujemy na parze. Na gorący ryż kładziemy serek pleśniowy (powinien się rozpływać) oraz warzywa, polewamy jogurtem i na wierzch kładziemy świeże przyprawy.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#17 2007-01-26 10:02:17

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Kotleciki z kaszy gryczanej

Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej,
30 dag białego sera chudego
  3 jaja,
2-3 łyżki tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwa ),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól, ,
oliwa do smażenia

Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować i wystudzić, ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować na porcje, tak jak to robi się przy kotletach mielonych,  smażyć na gorącej oliwie


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#18 2007-01-26 23:31:04

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Biała fasola z jarzynami

Składniki:
40 dag fasoli "Jasiek", 1 l wody, sól, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 marchewki, 5 pomidorów, 2 strąki słodkiej czerwonej papryki, 2 łyżeczki "Jarzynki", pieprz, natka pietruszki.

Jak przyrządzić?
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, osączyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jarzyny umyć, marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, pomidory pokroić w plastry, a paprykę - w cienkie paseczki. Jarzyny poddusić na tłuszczu, zalać 1/2 szkl. rozpuszczonej "Jarzynki" i dusić przez ok. 30 min, po czym dodać ugotowaną fasolę, sól, pieprz i wymieszać

Autor: themona


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#19 2007-01-29 21:49:30

karolina478
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2007-01-19
Posty: 664
Reputacja :   14 

Re: Obiady

Piersi zapiekane z pieczarkami i serem

2 podowojne piersi
przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
pieczarki (ja dalam tyle ile zmiescilo sie w talerzu na zupe smile
ser żółty
2 cebule
czosnek
przyprawy: sol, pieprz, oregano, chili, lisc laurowy.

Piersi krojimy na takie kawalki jak na kotlety, ale mysle ze mozna na mniejsze. Przyprawiamy do smaku, sola pierzem czy innymi przyprawami. Cebule kroimy, dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, razem dusimy pod przykryciem, potem chwile bez, by odparowala woda. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy : ja dodalm sol, oregano, troszke chili, pieprz, lisc laurowy. No i na malym ogniu gotujemy to zeby wszystkie smaki sie ze soba polaczyly:) Piersi ukladamy w naczyniu zarodpornym wczesniej wysmarowanym oliwa, na to dajemy pieczarki w sosie pomidorowym, i posypujemy statrym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku ok 25-30 min
Jest pyszne, i ladnie wyglada:)


http://straznik.dieta.pl/show.php/kropeczki.png_3nochal.png_66_60_57.png

Offline

 

#20 2007-02-01 22:15:40

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

ORZECHOWY RYZ

2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebula
1/2 szklanki brazowego ryzu
1/3 szkalnki wody
1 szklanka warzywnego lub drobiowego bulionu
3/4 szkalnki platkow migdalowych
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
sol
swiezo mielony pieprz

Nagrzac piekarnik do 180 Stopni.
W srednim garnku rogrzac oliwe z oliwek, dodac posiekana cebule, przykryc i gotowac okolo 3 minut. Dodac ryz i mieszac zanim zbrazowieje. Dodac bulion i doprowadzic do wrzenia. Gotowac przykryte okolo 30 minut, do momentu az ryz bedzie lekko miekki a bulion wchlonie sie.
W miedzyczasie upiec platki migdalow. Na teflonowej patelni przypiekac je na malym ogniu, az zbrazowieja, okolo 5 minut.
Dodac platki do ryzu, a takze pieprz i sol do smaku oraz swieza pietruszke przed samym podaniem.


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#21 2007-03-08 10:10:59

maginek
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 125
Reputacja :   

Re: Obiady

ja uwielbiam taki obiadek:

Pierś z kurczaka smażona z curry.
1 pierś z kurczaka-pokrojona w paseczki
przyprawa curry
zioła prowansalskie
sól
olej kujawski do smażenia

Pierś podsmażam na oleju, posypuję dużą ilością curry i ziołami prowansalskimi. Smażę na rumiano około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Solę do smaku. Do tego mięska jem zwykle jakąś surówkę lub ogórka kiszonego lub fasolkę szparagową z wody lub brokuły. Co kto lubi. Jest pyszne od razu z patelni, a w przygotowaniu dziecinnie proste big_smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/flower2.png_fit.png_64_58_55.png

Offline

 

#22 2007-03-21 19:31:08

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

ZAPIEKANKA Z TUNCZYKIEM

1 paczka makaronu razowego
1 paczka mieszkanki mrozonych warzyw
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym (kawalki)
11/2 szklanki mleka
2 jajka
3/4 szklanki startego zoltego sera
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu

Piekarnik rozgrzac do temp. 180 stopni.
Zaroodporne naczynie o pojemnosci 2 litrow pomarowac oliwaz oliwek.
Makaron ugotowac i pod koniec gotowania dodac mrozone warzywa, odcedzic i przelozyc do naczynia zaroodpornego. Tunczyka wylozyc na wierzch.

W osobnym naczyniu ubic lekko jajka i mleko, dodac 1/2 szklanki sera zoltego, sol i pieprz. Wylac wszytsko na mieszanke warzyw i makaronu i posypac reszta sera zoltego.

Piec odkryte okolo 50 minut, do czasu az danie bedzie lekko zlotawe.

Smacznego smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#23 2007-04-27 09:49:04

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Obiady

NALEŚNIKI GRYCZANE

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej z pełnego ziarna
1 jajko, ubite
1 łyżka proszku dopieczenia
2 szklanki wody
1 / 2 szklanki nie słodzonego sosu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W średniej misce dokładnie zmiksować oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia. Dodać wodę, sos jabłkowy i ekstrakt waniliowy i mieszać, dopóki nie pozostaną tylko małe grudki.
Dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Partiami wlewać ciasto na patelnię i smażyć przez 2/3 minuty lub aż spód się zrumieni. Przewrócić i smażyć przez dalszą minutę lub dwie aż przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na talerz i utrzymywać w cieple. Usmażyć w ten sposób 12 naleśników.

Liczba porcji : 12 naleśników
1 naleśnik 80 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#24 2007-04-27 19:29:45

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Obiady

ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ PO DOMOWEMU

1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki tartego razowego chleba pszennego
1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona na półcentymetrowe plastry, rozdzielone następnie na pojedyncze krążki
25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąski pszennej z pełnego ziarna
3 szklanki mleka 1%
45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej, odmrożonej i odsączonej

Rozgrzać piekarnik do 260C. Natłuścić blachę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm oraz naczynie do zapiekanek.
Wlać maślankę do płytkiej miski. Tarty chleb i orzechy włożyć do drugiej płytkiej miski i wymieszać. Krążki cebuli zanurzać w maślance, obtaczać w tartym chlebie z orzechami i ukłądać na przygotowanej blaszce. Następnie posmarować neiwielką ilością oliwy.
Piec przez ok. 20 minut lub aż cebula będzie mięka i zarumieni się na złoto.
W międzyczasie rozgrzać na średnim ogniu natłuszczony średni rądel. Wrzucić pieczarki, posiekaną cebulę, tymianek i sól. Posmarować niewielką ilością oliwy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 4 minuty lub aż pieczarki wypuszczą sok. Wuówcas posypać mąką i dalej smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodac mleko i dusić cały czas mieszająć, przxez kolejne 3 minuty aż zgęstnieje. Dodać fasolkę i wymieszać.
Zmineijszyć temperaturę piekarnika do 200C. Wlać mieszaninę z fasolką do przygotowanego naczynia do zapiekanek. Na wierzchu rozłożyć krążki cebuli. Piec przez 25 minut lub aż będzie gorące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Liczba porcjji : 8
1 porcja 110   kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#25 2007-05-02 10:49:16

kiri
Plażowicz 1. poziomu
Od: plaża ;)
Zarejestrowany: 2007-04-22
Posty: 38
Reputacja :   

Re: Obiady

CUKINIA FASZEROWANA
młoda cukinia, 15 dag pieczarek, 2 pomidory lub łyżka koncentratu, oliwa z oliwek, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, oregano, tłuszcz do formy

Cukinię umyj i bez obierania ze skórki przekrój wzdłuż. Wybierz ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie łódki. Sparz, osusz, posyp je solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, posiekaj, po czym podsmaż na oleju. Dodaj sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość dopraw oregano i posól. Wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii i duś jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnij łódki, posyp wierzch serem i skropo oliwą. Cukinię z farszem ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.


http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_superbaba.png_72_61_57.png

Offline

 

#26 2007-05-13 22:00:05

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Obiady

Jarzynowa lasagne

1  łyżeczk aoliwy z oliwek extra virgin
45 dag ricotty oobniżone zaw. tłuszczu
1 jajko
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 cukinia pokrojona w plasterki
1/4łyżeczki soli
1/8 łyżczki mielonego czarnego piperzu
2 szklanki sosu pomidorowego SB lub sos do spagetii o  nmiskiej zaw. cukru
9 ugotowanych płatów ciasta na lasagne z mąki pszennej razowej
28 dag mrożonego siekanego szpinaku, pozmrożonego i dokładnie wyciśniętego
30 g tartego parmezanu
30 g wiórków mozzarelli o obniżonej zaw. tłuszczu


Rozgrzać piekarnik do 180C. Natłuścić naczynie do zapiekanek o wym. 33/23cm.
Na sredniej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Wrzucić cukinię i smązyc przez 5 minut lub aż bedzi ena wpół miękka. Zdjąć z palnika i odstawić.
W średniej misce wymieszać ricottę, jajko, bazylię, sól, pieprz. Odstawić na bok 1/2 szklanki sosu do spagetti.
Przygotowane naczynie do zapiekanek wyłożyć trzema płatami makaronu. Rozsmarować na nich równomiernie sos do spagetti.Następnie równomiernie rozłożyć połowę mieszaniny z ricottą, połowę szpinaku, połowę cukini i połowę parmezany. Na wierzchu ułożyć kolejne 3 płaty ciasta, a na nich kolejno pozostałe składniki. Nakryć wszystko trzema ostatnimi płatami ciasta, posmarować je odstawionym wcześniej sosem i posypać mozzarellą.
Nakryć folią i piec prze 25 minut. Następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut lub aż lasagne będzi gorąca, a na wierzchu zrobią się pęcherzyki z sera. Przed podaniem odstawić na 10minut

Liczba porcji:12
1 porcja:217 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#27 2007-05-13 22:13:18

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Obiady

Lasagne po meksykańsku

45 dag bardzo chudej mielonej wołowiny lub mielonej piersi z indyka
1/2 posiekanej dużej cebuli
1 duży ząbek czosnku, zmiażdzony
1,5szklanki serka wiejskiego o obniż. zaw łuszczu
1 szklanka beztłuszczowej kwaśnej śmietany
1 słoik (10 dag)posiekanej zielonej papryki chili
1/2 szklanki posiekanej kolendruy-wg. uznania
2 łyżeczki mielonego kminu
1/8 łyżeczki soli
2,5 szklanki salsy
4 tortille, o średnicy 15 cm z razowej mąki pszennej, przekrojone na pół
1 1/4 szklanki wiórków sera Monterey Jack o obniż. zaw. tłuszczu

Rozgrzać piekarnik do 180C
Natł. blachę do piecz. o wym. 33*23cm
Dużą patelnię na tłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić mielone mięso i smażyć, kilkakrotnie przewracająć, przez 5 minut lub aż straci różowe zabarwienie.
Przełożyć mięso do średniej miski. Wytrzec patelnię papierowym ręcznikiem i ponownie natłuścić. Ustawić na średnim ogniu i wrzucuć cebulęi czosnek. Przykryć i smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 7-8 minut lub aż lekko się zarumienią. Przełożyć do mięsa w misce.
W innej średniej misce wymieszać serek wiejski z kwaśną śmietaną,papryką, kolendrą, kminem i solą.
Rozprowadzić 1 szklankę salsy na dnie blachy do pieczenia. Równo rozłożyć połowę tortili na salsie. Posypać tortille połową sera, a na to nałożyć połowę masy mięsnej, polać 1 szklaną salsy i posypać 1/2 szklanki sera.
Następnie ułożyć pozostałe tortile, a na nie warstwami ser i mięso. Polać resztą salsy i posypać 3/4 szklanki sera Monterey Jack.
Piec przez 30 minut lub aż zagrzeje się również w środku. Jeśli ser bedzie isę zbyt szybko rumienił, nakryć luźno blachę folią aluminiową.

L:iczba porcji 8
1 porcja 250 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#28 2007-05-14 09:59:21

asik
Moderator
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 4560
Reputacja :   150 

Re: Obiady

Kurczak na sposób azjatycki

- pierś z kurczaka
- słoik lub puszka pędów bambusa
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- puszka mleczka kokosowego light
- sos sojowy, przyprawa chińska 5 smaków, ostra papryka w proszku, sół, oliwa

Kurczaka kroimi w paseczki i marynujemy w sosie sojowym, z przyprawą chińską i odrobiną oliwy przez min. godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i paprykę i dusimy. Następnie wrzucamy pędy bambusa odsączone i dusimy dalej. Gdy papryka będzie miękka wrzucamy kawalki kurczaka i podsmażamy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, przyprawą chińską i papryką ostrą.
Podajemy z ryżem pełnoziarnystym lub brązowym.

Potrawę robi się szybko i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/eden.png_3general.png_78_64.8_62.png
Wzrost 170 cm

Offline

 

#29 2007-06-15 09:48:29

sowaowa
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-06-13
Posty: 15
Reputacja :   

Re: Obiady

soczewica w pomidorach

ugotować soczewicę "na sypko" zieloną lub brązową , a na patelnię wrzucić pomidory w kawałkach (świeże lub z kartonika, lub puszki , najlepiej takie od razu z dodatkiem bazylii )  dorzucić soczewicę i podlać oliwą, popieprzyć. Uwielbiam, i to za równo na ciepło jak i na zimno smile . A jak już gotuję tą soczewicę to połowę zostawiam na

sałatkę brązową:

soczewica + majonez + oliwa + pieprz + sok z cytryny. Acha, oczywiście soczewicę solę gotując.


chcę być chuda :-)
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=69864a47b38121981.png

Offline

 

#30 2007-06-25 16:45:04

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Re: Obiady

Pyszne ciasto na pierogi

Mąka z pełnego przemiału
Maślanka
odrobina soli, niekoniecznie

Celowo nie podaję proporcji bo zawsze robię na oko i wszystko zalezy od mąki i maślanki. Mąkę wsypujemy do miski, solimy i wyrabiamy z maślanką. Dodajemy jej tyle, żeby ciasto było gładkie i nie za twarde. Pierogi wychodzą z niego przepyszne!! nie rozlatują się podczas gotowania, ciasto się nie jest lepiące. Naprawdę polecam!!


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii