Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#106 2013-02-05 14:02:44

malmal
Plażowicz ekspert
Od: malbork
Zarejestrowany: 2012-07-29
Posty: 502
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

CIASTO KARAIBSKIE Z KASZĄ MANNĄ

SKŁADNIKI CIASTO:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
3 łyżki serka homo
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
słodzik
aromat rumowy 
1 łyżka wiórek kokosowych

* kaszę, mleko, proszek, słodzik, aromat, wiórka, serek i żółtka mieszamy
* białka z odrobiną soli ubijamy na pianę i dodajemy do masy - mieszamy
* masę wylewamy do keksówki
* ciasto pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=163950b9d067c887c.png
“Jesteś piękna. Bez względu na wiek, wzrost, wagę. Kolor oczu i włosów. Piękno to ty”

Offline

 

#107 2013-02-05 22:20:10

Ma_Ja
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2013-01-06
Posty: 1021
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Szukam, czytam i nie wiem co tu zrobić na początek smile
Muszę jakieś ciacho zrobić bo oszaleję


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=380854ed9f6f896e6.png

I raz: start 16.01.2013r. - 82kg - 70,8kg.   
II raz: start 18.02.2015r. - 73,7kg

Offline

 

#108 2013-02-06 21:12:10

Ma_Ja
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2013-01-06
Posty: 1021
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Szrlotka jabłkowo-gruszkowa z dżemem truskawkowym smile

3 jabłka (najlepiej kwaśne)
3 gruszki
cynamon
dżem truskawkowy sugar free
płatki migdałów
łyżka(+-)soku z cytryny

Jabłka i gruszki kroimy w kostkę,skrapiamy cytryna,cynamonem wg uznania i dusimy aż się sosik zrobi,odstawiamy,

Kruche ciasto;

- półtorej szklanki mąki razowej żytniej (dałam orkiszową)
- jedno całe jajko,
- dwa żółtka,
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego z 1-go tłoczenia,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 3 płaskie łyżeczki fructo
- 3 łyżki kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tł

Mieszamy składniki na gładką masę,ciasto jest twardawe, wyklejamy nim natłuszczoną i posypaną mąką  formę (ja miałam okrągłą 24cm,ciut może za duża,myślę że 20cm byłoby ok)
Ciasto smarujemy dżemem,wykładamy masę jabłkowo-gruszkową,
Zostały nam 2 białka,które w zupełności wystarczą,ubijamy na sztywną pianę,powoli dosypujemy fucto ok pół szklanki i dalej ubijamy,wykładamy pianę i posypujemy migdałami.
Ja piekłam w 160 celcjuszach 50 min,chciałam żeby piana zrobiła się bezowa,ale wyszła piankowa wink
I proponuję nie dodawać nic słodzącego do masy,ponieważ dżem jest dość słodki,ja trochę przesłodziłam

Smacznego !

Ostatnio edytowany przez Ma_Ja (2013-02-06 21:13:35)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=380854ed9f6f896e6.png

I raz: start 16.01.2013r. - 82kg - 70,8kg.   
II raz: start 18.02.2015r. - 73,7kg

Offline

 

#109 2013-02-06 21:18:39

Ma_Ja
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2013-01-06
Posty: 1021
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Spód wyszedł kruchutki,lekko twardawy,ale to pewnie dlatego,że chciałam bezę zrobić,jak komuś nie zależy na bezie,pianka też jest dobra,to ja bym radziła piec krócej ok 35 min w 180 stopniach


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=380854ed9f6f896e6.png

I raz: start 16.01.2013r. - 82kg - 70,8kg.   
II raz: start 18.02.2015r. - 73,7kg

Offline

 

#110 2013-02-08 11:59:09

Abuś
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-12-13
Posty: 20539
Reputacja :   50 

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

z tego co mi wiadomo to kasza manna nie jest dozwolona na SB ...


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=1089599a696f24e8a.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3yx8df9z28t0l.png

Offline

 

#111 2013-02-08 18:03:27

malmal
Plażowicz ekspert
Od: malbork
Zarejestrowany: 2012-07-29
Posty: 502
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

dowiadywałam się u Naszego góru a wiec u Migdała Naszego drogiego i kaszkę manną można ale razową albo jak w moim wypadku orkiszową


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=163950b9d067c887c.png
“Jesteś piękna. Bez względu na wiek, wzrost, wagę. Kolor oczu i włosów. Piękno to ty”

Offline

 

#112 2013-02-08 23:44:50

Ma_Ja
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2013-01-06
Posty: 1021
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

to takie cóś istnieje ? wow ile rzeczy jest na świecie o których nie wiedziałam i nigdy bym się nie dowiedziała nie będąc na SB wink


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=380854ed9f6f896e6.png

I raz: start 16.01.2013r. - 82kg - 70,8kg.   
II raz: start 18.02.2015r. - 73,7kg

Offline

 

#113 2013-02-09 11:43:32

malmal
Plażowicz ekspert
Od: malbork
Zarejestrowany: 2012-07-29
Posty: 502
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

ja kiedyś też nie wiedziałam a teraz już wiem. razowej na żywo nie widziałam ale ta orkiszowa wygląda cąłkiem normalnie i smakuje też normalnie a jest zdecydowanie zdrowsza niż zwykła.

właśnie to lubię w dietkach ze przekonują do produktów których wcześniej się nie znało albo nie jadało


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=163950b9d067c887c.png
“Jesteś piękna. Bez względu na wiek, wzrost, wagę. Kolor oczu i włosów. Piękno to ty”

Offline

 

#114 2013-02-11 21:46:50

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87098
Reputacja :   361 

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Chciałabym ją w końcu w swoje ręce dorwać big_smile chyba trzeba będzie w necie kupić, nie ma rady wink


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#115 2013-02-15 09:55:22

smiley82
Superekspert
Zarejestrowany: 2012-10-05
Posty: 1461
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

MARCEPAN SB

migdały 200g
fruktoza 2 łyżki zmielone na puder /lub inne dozwolone SB słodzidło/
esencja migdałowa lub waniliowa - łyżka 


Obrać migdały ze skórki i osuszyć. W celu obrania trzeba zalać migdały wrzątkiem i odczekać ok. 15 minut. Odlać wodę. Skórka powinna odejść po ściśnięciu migdała palcami. Jak nie chce zejść to trzeba je zalać wrzątkiem jeszcze raz.
Obrane i osuszone migdały mielić (ja używałam młynka do kawy) do momentu aż zacznie powstawać tłusta miazga. Dodać 2 łyżki fruktozy (łasuchy moga dodać więcej smile) i łyżkę esencji.
Zagnieść wszystko razem na gładką, zwartą masę, uformować według własnej fantazji smile i schłodzić w lodówce.


start: 60,2kg I faza: 1-14.10.12,II faza: 15.10.12-19.04.13 finish: 54,7kg
od 20.04.13 - cel: zdrowe jedzenie dla dwojga smile
od 1.03.14 - faza 3 mamy karmiącej - waga: 55kg

Offline

 

#116 2013-04-13 11:11:33

agutek
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2011-10-28
Posty: 3313
Reputacja :   36 

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

FASOLOWE UCIERANE Z OWOCAMI

- 4  jaja,
- puszka bialej fasoli,
- 3/4 szkl fruktozy lub slodzika,
- 0,5 szkl mielonych migdalow,
- 0.5 szk wiorkow kokosowych,
- czubata lyzeczka proszku do pieczenia,
- lyzeczka olejku (waniliowy lub smietankowy),
- owoce, orzechy.

bialka ubic na sztywno, zotlka utrzec ze slodzidlem na puszysta mase, powoli dodawac migdaly i wiorki, zblenowana fasole, proszek i olejek. na koncu dodac bialka i delikatnie wymieszac lyzka, owoce wedlug uznania, wrzucic do masy lub ulozyc jak ja na wierzchu. mozna posypac platkami migdalowymi. SMACZNEGO

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/525401_10151479925223216_2140101908_n.jpg

Ostatnio edytowany przez agutek (2013-04-13 11:13:02)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=5453561369b095946.png

Offline

 

#117 2013-04-30 19:03:40

blondreader
Plażowicz ekspert
Od: Gliwice
Zarejestrowany: 2012-10-07
Posty: 563
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Ciasta owsiano-jaglano-gryczne
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki gryczanej
0,5 szklanki sezamu
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanki mleka
6 łyżek cukru trzcinowego (może być ksylitol lub słodzik)
ekstrakt waniliowy
kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżka kakao (może być karob).

Jeśli nie macie jak zmielić kaszy jaglanej to można ją poprostu ugotować. Ja wolę właśnie tą ugotowaną bo jak ciasteczka się upieką to są bardzo chrupkie i smakują jakby miały przeszki.
Wszystko mieszamy, odkładamy na 15 minut i forkujemy ciasteczka. Ja z racji ugotowanej kaszy formowałam je łyżką bo były dość lepkie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni 20 minut.

Smacznego:D


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9377507146388ccc9.png

Offline

 

#118 2013-05-04 18:57:02

3lastyna
Superekspert
Od: Bytom
Zarejestrowany: 2012-10-05
Posty: 16365
Reputacja :   96 

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Domowa nutella big_smile

Składniki na niewielki słoiczek:

•150g orzechów laskowych
•tabliczka gorzkiej czekolady
•3 łyżki dobrej jakości oleju (bez intensywnego smaku)
•szczypta soli
•ok. 2 łyżki drobnego ksylitolu bądz innego słodzidła zgodnego z SB ( ja zmiksowałam ksylitol)


Orzechy wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i lekko przypraż aż skórka zacznie odchodzić- mają się delikatnie zrumienić, ale nie przypal ich zbytnio bo będą gorzkie. Gdy orzechy trochę przestygną zawiń je w bawełnianą ściereczkę i energicznie pocieraj- w ten sposób pozbędziesz się skórki.
W międzyczasie rozpuść czekolady w kąpieli wodnej, dodaj 2 łyżki oleju oraz słodzidło i wymieszaj, aż wszytsko się połączy. Przestudź masę czoladową.
Obrane ze skórek orzechy wrzuć do blendera (rozdrabniacza) razem ze szczyptą soli i miksuj kilka minut (robiąc co pół minuty przerwę, aby sprzęt się nie przegrzał) aż masa będzie gładka. Dodaj łyżkę oleju, zmiksuj, a następnie połącz z przestudzoną masą czekoladową. Zmiksuj jeszcze raz całość i przelej gotowy krem do słoiczka- na początku będzie dosyć rzadki ale gdy przestygnie nabierze właściwej konsystencji.
Przechowuj w szafce (do smarowania) lub lodówce (jeżeli chcesz użyć jako nadzienie do wypieków).

Smacznego big_smile

Ostatnio edytowany przez 3lastyna (2013-05-04 18:57:38)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=759857f2af55ce8f2.png

Offline

 

#119 2013-05-13 14:42:43

smiley82
Superekspert
Zarejestrowany: 2012-10-05
Posty: 1461
Reputacja :   

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Rogaliki drożdżowe z dżemem big_smile

Składniki (na 24 sztuki):
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
-  ok 300 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna Lubella)
- 2 łyżki fruktozy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- dżem/marmolada SB (u mnie dżem wiśniowy)
- ewentualnie jajko do posmarowania rogalików

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) połączyć w misce, krótko wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 1h.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować cienko (podsypać mąką jeśli będzie się kleić), wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę dżemu i zawinąć od szerszej strony formując rogalik (zdjęcia poglądowe w mojej galerii). Piec na pergaminie, w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.
Można jeszcze posmarować rogaliki przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, ja to pominęłam. W zamian posypałam je lekko fruktozą.

Smacznego big_smile


start: 60,2kg I faza: 1-14.10.12,II faza: 15.10.12-19.04.13 finish: 54,7kg
od 20.04.13 - cel: zdrowe jedzenie dla dwojga smile
od 1.03.14 - faza 3 mamy karmiącej - waga: 55kg

Offline

 

#120 2013-06-16 09:48:16

juszel
Superekspert
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 26782
Reputacja :   60 

Re: Ciasta, desery, przekąski ...

Torcik sb
Składniki
200 g mielonych migdałów
pół szklanki otrąb
6 jajek - osobno białka i żółtka
pół szklanki fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół litra musu jabłkowego
żelatyna (tak ok 3łyzeczki, ale trzeba czytac na opakowaniu bo sa rozne zelatyny, potrzeba na pol litra musu)
2-3 łyżki dżemu porzeczkowego bez cukru
kilka łyżek płatków migdałowych

Białka ubic na sztywna piane. Nastepnie dodac fruktozę i jeszcze ubijac kilka minut az piana zrobi się blyszczaca. Nastepnie nieprzestając ubijac dodac zółtka i ubijac jakies 5 minut. Migdaly wymieszać z otrebami i proszkiem do pieczenia i wsypac je do masy jajecznej. Teraz podzielić to na 3 części i upiec w tortownicach (srednica 22cm) Ja miałam 2 tortownice,wiec w jednej upiekłam 2/3 porcji a później przecielam ciacho na pol dużym ostrym nozem Piec w 180 z termoobiegiem ok 20-25 minut
Mus jablkowy ( słodkie jabłka pokroiłam na kawałki,na chwile na patelnie az zmiekna a później do blendera) Zelatyne rozpuscilam w odrobinie goracej wody i dodałam do gorącego musu. Jak ostygło przekładam ciacho musem jabklowym(ciasto,mus,ciasto,mus,ciasto) Gore i boki posmarowałam dżemem Udekorowalam platkami migdałowymi smile
http://imageshack.us/a/img856/7677/mmuz.jpg
http://imageshack.us/a/img835/9644/e2vq.jpg

Ostatnio edytowany przez juszel (2013-06-16 18:35:05)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9813588ce1f4be1a1.png
no to zaczynamy od początku... wink
start : 19.V 87,5

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii