Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

  • Index
  •  » II faza
  •  » Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

#16 2008-03-13 17:58:31

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

dzięki, na pewno spróbujemy. ale mam zamiar włożyć do środka jakiegoś kabanosa. chyba też się nada big_smile


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#17 2008-03-13 19:04:28

Czarownicaa
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2008-01-22
Posty: 356
Reputacja :   11 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Na pewno smile NAjlepiej zrob sobie wersje z kabanoskiem a druga z parowka i zobaczysz, ktore lepsze smile Moj Radek uwielbial fastfoody przed dieta i w sumie wiadomo, ze dalej mu sie za nimi teskni, ale jak dowiedzial sie, ze raz na jakis czas bedzie mogl zjesc te rolldogi, to stwierdzil, ze dieta jest rewelacja smile Bo obok pizzy, rolldogi sa druga jego slaboscia smile

A to ciasto jest tez pyszne do pizzy, ale wtedy najlepiej dac mniej maki, zeby spod wyszedl cienki smile Pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez Czarownicaa (2008-03-13 19:06:56)


http://www.suwaczek.pl/cache/74d37ea787.png

Offline

 

#18 2008-05-07 20:51:28

PIOTER2
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2008-05-07
Posty: 6
Reputacja :   

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

ok dzięki

przepis (okazjonalnie) na shaka truskawkowego:

składniki:
1 paczka mrożonych truskawek
0,5-1l mleka
15 tabletek słodzika

sposób przyżądzenia:
do miksera wrzucić truskawki zalać mlekiem i słodzikiem rospuszczonym w wodzie
miksować. napój gotowy
smile:)SMACZNEGO!!!smilesmile

Ostatnio edytowany przez PIOTER2 (2008-05-27 13:36:31)


http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_marchewa.png_77_70_50.png

Offline

 

#19 2009-11-02 00:14:19

lenka
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2009-10-12
Posty: 7
Reputacja :   

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

ja dziś zrobiłam naleśniki SB wink
płatki owsiane- zmielić (ja to zrobiłam blenderem)+2 jajka+mleko 0%+słodzik+aromat do ciasta->usmażyć
jako dodatek: jabłka pokrojone w kosteczkę i upróżone ze słodzikiem i cynamonem
pychota!!! polecam


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=81844ad615f2f3d38.png

Offline

 

#20 2010-04-16 11:27:58

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

dżem z fruktoza.

Owoce np truskawki czy jabłka wrzucamy go garna, pitrasimy pod przykryciem aż się zaczną rozlatywać.   Można dodać cynamon do smaku. są za suche owoce to dodajemy wody i dalej pod przykryciem, a jak za mokre (np truskawki rozmrożone) to odlewam do słoika na sok. Kiedy już się rozleca trochę owoce (moga byc też w kawałkach) to zdejmujemy z ognia i dosładzamy fruktozą- tu w zależności od własnego smadku i rozsadku, ja dodaję tylko trochę fruktozy wrecz prawie nic.

UWAGA dżem nalezy trzymać w lodówce i co najwyżej 2- 3 tygodnie. One mają bardzo krótki termin wazności i szybko się psują.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#21 2010-09-25 22:59:58

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Myślę, że się nada na II fazę, jako przekąska..

GRANOLA

½ kubka kakao najlepszej jakości
4 ½ kubka płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
1 kubek nasion słonecznika
¾ kubka nasion sezamu
¾ kubka musu jabłkowego ( ja dałam z samych jabłek bez cukru)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
⅓ kubka syropu z brązowego ryżu lub syropu z jęczmienia
¼ kubka miodu
¾ kubka brązowego cukru ( ja dałam malutko brązowego cukru,a reszta fruktoza)
2 kubki fistaszków ( ja dałam bez soli i cukru)
1 łyżeczka soli koszernej
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

Podgrzej piekarnik do ok. 150˚C

Zmieszaj wszystko w dużej misce. Rozprowadź miksturę w formie i piecz 40 min.-1 godz., przewracając w połowie pieczenia. Kiedy wystygnie przełóż do szczelnego pojemnika.

Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło smile ale za krótko też nie może być, bo nie będzie chrupać big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#22 2010-09-29 23:17:53

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

GRANOLA- wersja bez kakao- wyszła mi dużo lepsza- bardziej chrupie, wygląda cudnie, mniam smile

- 450 g płatków owsianych zwykłych
- 120 g pestek słonecznika
- 120 g białych ziaren sezamu
- 175 g musu jabłkowego bez cukru
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 120 g syropu z agawy
- 4 łyżki płynnego miodu ( ja zastąpiłam syropem z agawy)
- 80 g fruktozy/ksylitolu
- 250 g całych migdałów ( ja dałam 100 g migdałów, 100 g orzechów laskowych, 50 g fistaszków)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego

W dużej misce wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki. Rozłóżcie mieszankę na blachach do pieczenia i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, na mniej więcej 40 minut. W połowie pieczenia wyjmijcie granolę z piekarnika i przemieszajcie.

Granola zaczyna chrupać jak ostygnie smile
Jej kolor jest złocisty smile

Po wystudzeniu można zmieszać granolę z jakimiś owocami suszonymi ( jak ktoś chce). W przepisie była propozycja zmieszania z rodzynkami, ale że rodzynki trzeba ostrożnie na SB no to można nie mieszać z niczym, albo sobie zmieszać z innym owocem. Ja nie mieszam z żadnym big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#23 2011-03-18 21:04:40

Janka01
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2011-03-01
Posty: 384
Reputacja :   

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Migdałku, ten Twój przepis na granolę zapowiada się fantastycznie! Powiedz tylko odnośnie tego musu jabłkowego - Ty kupujesz gotowy, czy sama jakoś przyrządzasz?


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75124d6d6e240d57c.png

Offline

 

#24 2011-03-21 09:05:06

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Kupiłam gotowy w sklepie ze zdrową żywnością i wzięłam taki, który miał w składzie same jabłka ( bez cukru).
Polecam, jest super smile smakowała mi bardziej wersja bez kakao, ale trzeba pamiętać, żeby dobrze osuszyć, wtedy jest chrupka smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#25 2011-04-14 14:31:40

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Wkleję przepis na tort. Przepis pochodzi z Rewolucji na talerzu, wkleję go w oryginalnej wersji, oczywiście do II fazy trzeba go ciut dostosować wink generalnie do zamiany jest miód- spokojnie można go zastąpić fruktozą czy inną słodzącą substancją- kto czego używa wink i rodzynki- co prawda jest ich tylko jedna łyżka na całe ciasto, ale żeby mieć spokojne sumienie można je zastąpić np. powiedzmy morelą suszoną- myślę, że będzie dobre smile

TORT MARCHEWKOWO - IMBIROWY

ciasto:
400g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
1 łyżka orzechów nerkowca, migdałów i rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka miodu

polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
sok z 1/4 pomarańczy


Zetrzeć marchewkę na dużych oczkach, imbir na małych oczkach. Dodać posiekane orzechy i rodzynki, esencję waniliową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z miodem. Ubić pianę z białek. Połączyć wszystkie składniki, na końcu powoli dodając pianę. Okrągła formę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min. Wyjąć i ostudzić.
Twarożek utrzeć z  esencją waniliową, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem soku z pomarańczy w kąpieli wodnej.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek posmarować kremem i przykryć drugim. Wierzch i boki tortu posmarować rozpuszczoną czekoladą. Udekorować.

Tort jest inny smile oczywiście nie smakuje tak jak torty z tłustym słodkim kremem czy górą bitej śmietany albo marcepanem, czyli nie pasuje do klasycznego pojęcia tortu, ale zrobiłam go na urodziny mojej mamy i wszystkim bardzo smakował smile
I gdzie moja mama i ja lubimy eksperymenty, to mój tato jest tradycjonalistą a tortem się zajadał big_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#26 2011-09-19 21:53:30

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Racuszki drożdżowe !!

Troszkę na oko dziś robiłam , takie pierwsze więc przepis niedopracowany do końca !!

50 gram drożdży , 0,5 kg mąki pełnoziarnistej, 1,5 szkl letniego mleka, fruktoza, jajko, szczypta soli

mąke wsypałam do miski i zrobiłam otwór do którego wlałam ( drożdże wymieszane z letnim mlekiem i fruktozą ) jak wyrosło to domieszałam z resztą i dodałam mleka aby konsystencja była taka gęsta !! Dosłodziłam fruktozą tak na oko !! Wszystko odstawiłam w misce przykryte ściereczką aż mega urosło i wtedy łycha i na patelnie !! Ja smażyłam na małej ilości oleju tongue

Wyszły pyszne jak opracuje ile fruktozy dokładnie to dopiszę smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#27 2011-12-01 19:15:18

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 4981
Reputacja :   36 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Deserek mleczno-kawowy z mojego przepisu:)

- niepełne dwie szklanki mleka 0,0%; (np. łaciate) +ilość potrzebna do zabielenia kawy;
- ekstrakt waniliowy ( łyżeczka lub kto woli mniej lub więcej);
- fruktoza ( na oko);
- kawa rozpuszczalna;
- 4 kostki tartej gorzkiej czekolady;
- 6 łyżeczek żelatyny ( ja miałam Gellwe);

Mleko podgrzać, nie zagotować, dodać ekstrakt waniliowy, fruktozę, 3 łyżeczki żelatyny-mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić jak wystygnie wsypać startą czekoladę. Połowę mlecznej mieszanki wlać do niewielkiej foremki ( moja była mniej więcej wielkości talerzyka śniadaniowego). Wstawić do lodówki a jak lekko stężeje wstawić na chwilkę do zamrażarki, żeby całkiem stężało.
W międzyczasie przygotowujemy niepełną  szklankę zabielonej kawy rozpuszczalnej, słodkość i moc kawy wedle uznania. Do gorącej wlewamy 3 łyżeczki żelatyny mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Wylewamy do foremki na masę mleczną, która już całkiem stężała:) Znów do lodóweczki i zamrażarki a jak stężeje, to na koniec wlewamy drugą część mieszanki mlecznej.  I tu uwaga do tego czasu druga część mleczna może zacząć tężeć, więc trzeba ją trzymać w ciepłym miejscu, ja trzymałam na kaloryferze:)smilesmile:)dlatego ostatnia warstwa zmieniła kolor, bo czeko się troszkę rozpuściła:Dbig_smilebig_smilebig_smile Smacznego:Dbig_smilebig_smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=5446589079c796ae9.png

Wzrost 175 cm

Offline

 

#28 2011-12-21 07:52:28

Agunia83
Plażowicz ekspert
Od: Wrocław
Zarejestrowany: 2011-11-25
Posty: 548
Reputacja :   

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

CIASTO MARCHEWKOWE smile

Składniki:

1/2 kg marchewki
3 białka
2 szklanki mąki pszennej 2000
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka 0,5%
1/3-1/2 szklanki fruktozy
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
po 10 dag suszonych śliwek i moreli
Sposób przygotowania:

Marchewkę zetrzeć na bocznej tarce na cienkie wiórki. Zmiksować mąkę z maślanką, mlekiem, przyprawami, fruktozą i sodą. Dodać marchewki i drobno pokrojone owoce. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Piec w foremce wyłożonej pergaminem przez ok. 1 godzinę w 180°C. Jeżeli ciasto za bardzo się rumieni, przykryć folią aluminiową.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=307554757248a64c1.png 173cm

Offline

 

#29 2011-12-21 23:46:05

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Dobre jest też z orzechami smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#30 2011-12-29 14:34:37

Agunia83
Plażowicz ekspert
Od: Wrocław
Zarejestrowany: 2011-11-25
Posty: 548
Reputacja :   

Re: Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

To jeszcze ja dołożę naleśniczki smile.

Składniki na jedną porcję (7 średniej wielkości naleśników):

    * 100 g mąki pp (najlepsza jest orkiszowa typ 1850)
    * 125 ml wody gazowanej
    * 125 ml mleka
    * 1 białko

Składniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Przed nałożeniem kolejnej porcji masę lekko wymieszać, bo mąka lubi lekko opadać. Smażyć pod przykryciem, wierzch ścina się dość szybko, więc przewrócić i jeszcze chwilę smażyć na średnim ogniu.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=307554757248a64c1.png 173cm

Offline

 
  • Index
  •  » II faza
  •  » Co polecacie - wypróbowane przepisy II-fazowe

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii