Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-06-18 11:27:40

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Coś dla nastolatków

Odżywianie 16-18 – latków

Odżywianie 16-18 – latków

Odpowiednie odżywienie 16-18-latków ma wpływ na ich prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny oraz na dobre wyniki w nauce. Planując jadłospis należy brać pod uwagę aktywność fizyczną i zapewnić odpowiednią podaż energii.

Wskazane jest, aby młodzież spożywała 4-5 posiłków dziennie. Ważne są posiłki uzupełniające, na przykład drugie śniadanie, które powinno składać się z pieczywa ciemnego, dodatku białkowego oraz warzyw i owoców sezonowych. Żywienie różni się w zależności od płci. Żywienie młodzieży dostarcza wielu problemów. Wprawdzie organizm jest już rozwinięty, ale to nie znaczy, że można zaniechać troski o codzienną podaż składników odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania. Jedzenie powinno być urozmaicone, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wapń oraz żelazo.

Podstawą diety są produkty zbożowe, główne źródło energii dla pracy mięśni i funkcjonowania całego organizmu. Dają siłę, pozostawiają uczucie sytości i na długo zaspokajają głód, dzięki zawartej w nich skrobi. Dostarczają błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Są źródłem wielu witamin z grupy B i składników mineralnych - żelaza, magnezu, cynku.

Wbrew opinii produkty te (zjadane w umiarkowanej ilości) nie tuczą, jeśli nie towarzyszą im tłuste dodatki, tłuste wędliny, sosy, tłuste dania mięsne. Zalecane jest zjadanie kasz, ryżu, makaronów z dużą ilością warzyw przygotowanych w fantazyjny sposób, z dużą ilością czosnku, cebuli, ziół i przypraw. Mięso powinno być chude i stanowić dodatek do dania. Także do pieczywa zalecane jest spożywanie dużych ilości warzyw i surówek. Na stół powinny powrócić częściej kasze i ciemne pieczywo.

Owoce zdecydowanie są zdrowszym i mniej kalorycznym deserem niż ciasto czy ciasteczko. Truskawki, maliny, jagody, porzeczki (zwłaszcza czarne) zawierają bogactwo flawonoidów, ale nie zapominajmy rodzimych jabłkach. Zastąpienie czekoladki czy batonika owocami wpłynie korzystnie na zdrowie i urodę.
Najlepiej jeść owoce surowe, mają najwięcej witamin. Ale w sezonie, aby nasycić się nimi do woli i zachować wspomnienia na zimowe wieczory, można wykorzystać je w różnych potrawach, w surówkach, sałatkach, jak i w pierogach czy leguminach, w połączeniu z kaszami.

Zimą dostępne są w postaci mrożonek (w równie zdrowej postaci). Cenne są również soki owocowe i warzywne, poza błonnikiem zachowują wartość owoców i warzyw, z których zostały przygotowane, beta-karoten, witamina C, flawonoidy oraz składniki mineralne.

Wiele soków owocowych jest wzbogacanych w wapń, którego młody organizm potrzebuje w dużej ilości. Najbogatsze w witaminę C są soki z owoców cytrusowych, z czarnej porzeczki, pomidorów oraz soki witaminizowane. Soki pomarańczowy i pomidorowy dostarczają kwasu foliowego, witaminy, która pomaga obniżyć poziom homocysteiny powodującej rozwój miażdżycy we krwi.

Mleko i jego przetwory są źródłem wapnia w diecie, dostarczają tez witamin B2 i B12. Wapń przyczynia się do budowy mocnych kości, chroni przed osteoporozą, zapewnia zdrowe zęby. Polecany jest jogurt. Zawiera on żywe kultury bakterii, które dbają o prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego, chroniąc go przed infekcjami. Jogurt pobudza do aktywności system odpornościowy organizmu, opóźnia procesy starzenia się komórek, zmniejsza zagrożenie nowotworami. Najlepsze są jogurty naturalne, odtłuszczone, także jako zastępstwo śmietany w zupach i surówkach.

Warto włączyć do menu więcej potraw warzywno--mięsnych. Wybierajmy chude części kurczaka czy indyka, także chude czerwone mięso oraz ryby, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawierają one dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających poziom cholesterolu, a tłuste ryby morskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (chronią przed miażdżycą i wykazują działanie obniżające ciśnienie, zmniejszają też krzepliwość krwi). Z grupy tłuszczów wskazana jest oliwa z oliwek, nadająca charakterystyczny smak i aromat potrawom i podnosząca walory zdrowotne. Polecane przegryzki to orzechy, nasiona i pestki słonecznika oraz dyni, rodzynki i inne owoce suszone (uwaga na wielkość porcji - około 30 g dziennie).

Należy pamiętać o wypijaniu 1,5-2 litrów napojów codziennie. Może to być woda mineralna, soki owocowe, warzywne, herbata, kawa (w umiarkowanej ilości), mleko i napoje mleczne, herbatki owocowe i ziołowe.

U młodzieży nierzadko występuje zjawisko nadmiernego łaknienia, które w skrajnej formie przybiera postać bulimii. Najczęściej chorują na nią dziewczęta 16-18-letnie, które są puszyste. Przesadne najadanie się, prowokowane wymioty, leki przeczyszczające rozregulowują organizm. Przerwanie choroby może dokonać się na drodze powrotu do uregulowanej diety, przy współudziale lekarza, psychologa, dietetyka. Częstsze posiłki o małej objętości, przy kontroli wagi, dają pozytywne efekty. Innym rodzajem zaburzeń jest utrata łaknienia pochodzenia nerwowego. Dotyczy zwłaszcza dziewcząt, które chcą uzyskać szczupłą sylwetkę, głodzą się i zapadają na anoreksję.

Leczenie polega na nauczeniu pacjentki prawidłowej samooceny sylwetki, umotywowaniu do stosowania zasad zdrowego odżywiania się oraz powolnym doprowadzeniu do spożywania diety należnej dla wieku, z uwzględnieniem indywidualnych gustów, o ile mieszczą się w granicach racjonalnej diety. Nie wolno eliminować węglowodanów złożonych. Są konieczne do prawidłowego spalania tłuszczu i wykorzystania białek.


Zdrowe potrawy dla16-18 -latków

NAPÓJ BANANOWY (1 porcja 145 kcal)
Pół banana, szklanka maślanki, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru.
Banan zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem. Miksując dolewać zimną maślankę. Pić powoli małymi łyczkami.

OWOCOWE MUESLI (1 porcja 190 kcal)
100 g świeżych lub zamrożonych owoców jagodowych, 2 łyżki niesłodzonej mieszanki muesli, 3 łyżeczki jogurtu naturalnego, pół szklanki chudego mleka, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki cukru.
Owoce umyć i osuszyć, a zmrożone rozmrozić, wymieszać z pozostałymi składnikami. Spożywać tuż po przygotowaniu.

SEREK WANILIOWY Z PŁATKAMI (4 porcje, każda 190 kcal)
250 g serka homogenizowanego waniliowego, 8 łyżek płatków kukurydzianych, po pół szklanki dojrzałego agrestu i malin, 2 łyżki czarnych porzeczek, kilka dojrzałych moreli.
Owoce opłukać, większe pokroić. Do salaterki wyłożyć serek, wsypać płatki, dodać 3/4 partii owoców i delikatnie wymieszać. Rozłożyć do 4 miseczek i udekorować pozostałymi owocami.

SZASZŁYKI Z KURCZAKA (2 porcje, każda 360 kcal)
300 g piersi z kurczaka, po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cebule, 250 g chudego twarożku, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej zmielonej papryki.
Paprykę umyć i oczyścić. Mięso i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebule pokroić w plastry. Składniki nabić na patyczki do szaszłyków. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju 10-15 minut. Twarożek wymieszać z solą, pieprzem i słodką papryką, podawać z szaszłykami.

TROBKA Z POMARAŃCZAMI (4 porcje, każda 215 kcal)
400g wątróbek drobiowych, 4 pomarańcze, 2 łyżki oleju, mała cebula, pół pęczka natki pietruszki, 4 liście sałaty, sól, pieprz.
Wątróbki umyć, osuszyć. Cebulę posiekać. Wątróbki usmażyć z obu stron na oleju, dodając w trakcie smażenia cebulę. Pomarańcze umyć, obrać, z jednej wycisnąć sok, a pozostałe pokroić w półplastry. Sok wlać do rondelka, włożyć pomarańcze, dusić przez 2 minuty, przyprawić.
Wątróbkę ułożyć na półmisku, obłożyć pomarańczami, polać sokiem i udekorować zieleniną.

DORSZ ZAPIEKANY Z POREM (4 porcje, każda 123 kcal)
600 g filetów dorsza, łyżka nasion kopru, biała część dużego pora, 3 twarde mięsiste pomidory, strąk żółtej papryki, sok i otarta skórka z 1 cytryny, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz.
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. W płaskim naczyniu stopić łyżkę masła, włożyć por i paprykę, chwilę smażyć, przykryć i trzymać na małym ogniu.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć porem i papryką, ułożyć rybę, posypać nasionami kopru, obłożyć pomidorami. Pokropić stopionym masłem i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

MINTAJ PO PARYSKU (4 porcje, każda 170 kcal)
600 g filetów, 250 g małych pieczarek, 150 g chudego boczku, cytryna, kilka gałązek zielonej pietruszki. Marynata: 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego tymianku, pokruszony listek laurowy, sól, pieprz.
Składniki marynaty połączyć. Umyte i osuszone filety pokroić w grubą kostkę, ułożyć w salaterce i zalać marynatą. Delikatnie wymieszać, przykryć i na noc pozostawić w lodówce. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patyczki nadziewać boczek, pieczarki, rybę. Piec na grillu, w piecyku lub na patelni, skrapiając marynatą. Rybę podawać udekorowaną plasterkami cytryny i natką.

SAŁATKA Z OGÓRKA(4 porcje, każda 90 kcal)
Duży zielony ogórek, 1-2 pomarańcze, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 1-2 krople sosu tabasco.
Obrany i pokrojony w plasterki ogórek połączyć w salaterce z obranymi i pokrojonymi w kostkę pomarańczami, skropić sokiem z cytryny, olejem i sosem tabasco, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru, wymieszać.


Danuta Lis
dietetyczka

Super Linia (październik 2006)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=220


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii