Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-01-05 00:15:43

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Śniadanie

Jajecznica na słodko z truskawkami

-dwa jajka
- kilka zmikoswanych truskawek (ale nie tak do końca)
- serek wiejski
- fruktoza
Jajka roztrzepujemy trzepaczką w misce tak jak na omlet, dodajemy zmiksowane truskawki, serek i doprawiamy fruktozą do smaku.Smazymy jak jejecznice na oliwie z oliwek.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#2 2007-01-05 11:31:19

wanilia
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 1136
Reputacja :   21 

Re: Śniadanie

GOFRY MASLANKOWE Z DZEMEM

przepis z ksiazki kucharskiej SB

1 szklanka maki z pelnego ziarna
1 szklanka tradycyjnych platkow owsianych
1 lyzka plus 1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki substytutu cukru
2 lyzki oliwy
1 i 1/4 maslanki 1% lub 0 %
1/2 szkalnki wody
1 jajo
dzem bez cukru

wymieszac make, platki, proszek, sol i substytut cukru. w oddzielnej misce ubic razem olej, maslanke, wode i jajko. do pierwszej mieszaniny wlac mieszanine z maslanka i mieszac do polaczernia. rozgrzac gofrownice i natluscic ja lekko. wlac pol szklanki ciasta i piec ok. 5 minut, az gofr bedzie zrumieniony i chrupiacy. na kazdy gofr nalozyc porcje dzemu.

nie moge sie doczekac jak wyprobuje smile

jeszcze dodam ze po upieczeniu mozna je mrozic, potem wystarczy podgrzac w opiekaczu i przekaska gotowa smile


http://www.fit.pl/kalkulatory/straznik_wagi/67/70/60/obrazek_02.png/tlo_10.png

Offline

 

#3 2007-01-20 11:39:12

karolina478
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2007-01-19
Posty: 664
Reputacja :   14 

Re: Śniadanie

Dzisiaj wymyslilam i bylo przepyszne smile

Omlet z jablkiem

2-3 jajka (w zaleznosci od apetytu)
troszke mleka
1/2 jablka obrane i pokrojone na plasterki posypane troszke cynamonem dla smaku
mala łyżeczka miodu

Jajka i mleko roztrzepujemy, smazymy na patelni lekko natluszczonej. Po usmazeniu smarujemy jedna strone delikatnie miodem ukladamy jablka z cynamonem i skladamy na pol:) Tak mi sie chciala slodkiego , a to bardzo dobre polecam:)


http://straznik.dieta.pl/show.php/kropeczki.png_3nochal.png_66_60_57.png

Offline

 

#4 2007-01-29 10:21:59

maginek
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 125
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Pamiętam kiedyś jak byłam na diecie Montignaca, która jest podobna do SB ale bardziej restrykcyjna pięknie chudłam jedząc codziennie na śniadanie owsiankę z chudym mlekiem. Wsypywałam płatki owsiane do miseczki, dodawałam szczyptę cynamonu i pokrojone suszone morele (na SB polecam posiekane migdały lub płatki migdałowe) i zalewałam szklanką gorącego mleka 0.5%.Przykrywałam talerzem i po 10 minutach miałam pyszną owsiankę. Polecam jak ktoś lubi płatki owsiane, niebłyskawiczne oczywiście smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/flower2.png_fit.png_64_58_55.png

Offline

 

#5 2007-01-29 10:24:02

maginek
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 125
Reputacja :   

Re: Śniadanie

płatki owsiane extra pakowane w takiej torbie papierowej białej jak mąka. 1,20 zł za torebkę smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/flower2.png_fit.png_64_58_55.png

Offline

 

#6 2007-01-29 20:19:53

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Śniadanie

Maginek ja uwielbiam platki owsiane. Ja na II fazie kroje jablko w kosteczke i gotouje to jakies 5 minut i tez pyszne wychodzi. Tylko, ze nie jem ich codziennie, bo jakos sie boje ze waga nier bedzie spadac. Choc moja szefowa jest na Weight Watchers i je takie platki codzinnie i chudnie. No wiec moze i ja sprobuje...pomysle.


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#7 2007-01-30 10:06:06

maginek
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 125
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Mango, ja wczoraj robiłam racuchy owsiane. Wyglądają jak placuszki ziemniaczane ale z ziemniakami nie mają nic wspólnego smile Jem je z serkiem homo, są pyszne. Musiałam trochę przepis zmodyfikować na własne potrzeby bo ciasto wyszło mi za rzadkie.


http://straznik.dieta.pl/show.php/flower2.png_fit.png_64_58_55.png

Offline

 

#8 2007-01-30 13:10:50

maginek
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 125
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Racuszki owsiane
1 szklanka płatków owsianych namoczonych w gorącej wodzie
jedno całe jajko
pół szklanki maślanki naturalnej lub kefiru
łyżka fruktozy lub słodzik
3 łyżki  mąki razowej
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, ma wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub płatków. Smażyłam małe placuszki na rozgrzanym  oleju rzepakowym, na patelni teflonowej (sądzę, że na zwykłej patelni mogą przywierać i trudno będzie je przekręcać). Są smaczne z serkiem homogenizowanym lub konfiturą owocową.Smacznego! smile
Najlepsze są według mnie kiedy są zimne, ale to moje subiektywne odczucia smile


http://straznik.dieta.pl/show.php/flower2.png_fit.png_64_58_55.png

Offline

 

#9 2007-04-27 09:37:23

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Śniadanie

Jak ja już bym chciała jeść takie pyszności..ahh ale jeszcze tylko 11 dni:D

KOKTAJL OWSIANY
2,5 szklanki przepołowionych truskawek
1 szkalanka beztłuszczowego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki substytutu cukru
0,25 szklanki beztłuszczowego mleka w proszku
0,25 szkalnki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki otrębów owsiaych
2 łyżki syropu do naleśników bez cukru
0,5 szklanki kostek lodu

W naczyniu miksera lub robota kuchennego umieścić truskawiki, jogurt, substytut cukru, mleko w proszku, orzechy, otręby, syrop i kostki lodu. Miksowac mieszaninę do chwili otrzymania gładkiej, pienistej konsystencji.

Liczba porcji:4
1 porcja 130 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#10 2007-04-27 10:00:36

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Śniadanie

ŚNIADANIOWE BABECZKI PTYSIOWE Z PARMEZANEM

1/ 2 szklanki płynnego substytutu jajka
1 1/ 4  szklanki mąki z pełnego ziarna
1 szklanka + 2 łyżki odtłuszczonego mleka
1 łyżka stopionej margaryny (bez tłuszczów trans)
3 łyżki utartego parmezanu

Rozgrzać piekarnik do 190C. Natłuścić 8 głębokich foremek do babeczek (lub formę na 8 mufin).
W średniej misce ubiś substytut jajka. Dodać mąkę, mleko, margarynę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą. Domieszać ser.
Rozłożyć ciasto w równych porcjach do przygotowanych foremek. Jeśli pieczemy w pojedynczych foremkach, ułożyć je na blaszce do pieczenia.
Piec prze 30 minut lub aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć je z foremek i podawać na gorąco.

Liczba porcji 8
1 babeczka 110 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#11 2007-04-27 10:01:57

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Śniadanie

CHLEB PSZENNY RAZOWY

1 1/ 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej)
2 1/ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki substytutu cukru
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna
2 łyżki mąki zawierającej gluten
1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży.

W dużej misce wymieszać mikserem wodę, olej substytut cukru, oba rodzaje mąki, orzechy włoskie, sól i drożdże. Tak otrzymane ciasto pozostawić na 15-20 minut.
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w posmarowanej oliwą misce, nakryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 180C
Wyłożyc ciasto na stolnicę i uformować z niego podłużny bochenek.
Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Umieścić ciasto na formie. Piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.

Liczba porcji:16
1 kromka 130 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#12 2007-04-27 10:08:56

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Śniadanie

RAZOWE MUFINY Z OWSEM

3 / 4 szklanki + 2 łyżki owsa
1 szklanka maślanki
1 1/ 4 szklanki białej mąki pszennej razowej lub razowej mąki z innego zboża
1 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/ 4 łyżeczki soli
2 / 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 / 3 szklanki oleju rzepakowego Canova
1 jajko, ubite
1 / 3 szklanki substytutu cukru
1 łyżeczka wanilii

Rozgrzać piekarnik do 220C. Blachę na 120 mufin natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W małej misce wymieszać ¾ szklanki owsa z maślanką. Pozostawić, żeby się moczył przez 30 minut.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cynamon, sól i orzechy włoskie.
W dużej misce dokładnie wymieszać razem olej, jajko, substytut cukru i wanilię. Dodać owies z maślanką, a następnie mieszaninę z mąką. Mieszać tylko do chwili, gdy składniki się połączą.
Rozłożyć ciastko w równych porcjach do przygotowanych foremek, napełniając je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostały owies zużyć do posypania mufin. Piec przez około  11-15 minut lub dopóki drewniany patyczek wbity w środek mufiny nie będzie czysty po wyjęciu.  Studzić przez około 5 minut w formie, a następnie wyjąć, żeby całkowicie ostygły.


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#13 2007-06-30 11:47:10

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Bułeczki owsiane

25 deko sera białego
25 deko płatków owsianych
1 białko (lub całe jajko)
sól, przyprawy

wszystko razem zagnieść, ciasto powinno być dość miękkie, najlepiej dodawać płatki stopniowo, aby nie przedobrzyć. Uformować kulki piec w piekarniku na papierze do pieczenia 180-200st, 25-30 min. do zrumienienia. Przed pieczeniem można posmarować białkiem lub mlekiem, będą ładniejsze.

bułeczki razowe

25 deko sera białego
25 deko mąki razowej
1 białko lub całe jajko
sól, przyprawy

robić jak wyżej

Najlepsze są na ciepło, resztę zamrażam i jak mam ochotę to wyciągam po jednej i rozmrażam w mikrofali


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

#14 2007-07-09 14:42:15

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Chleb razowy na zakwasie

Jest bardzo pracochłonny, zwłaszcza wychodowanie zakwasu, ale naprawdę warto, bo wiadomo co w nim jest i jest smaczny oraz zdrowy

Jak wychodować zakwas: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18666 Na tej stronie, super opisane, bardzo polecam.

przepis stąd: http://www.chleb.info.pl/razowiecskand.html trochę przeze mnie zmodyfikowany:

Zaczyn:
2-3 łyżki żytniego zakwasu
250g maki żytniej grubej (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
100g maki pszennej Ja dałam mąkę orkiszową razową, ale można pszenną razowa lub grcham
200 ml letniej wody (jeśli mąka zawiera dużo otrąb, wody musi być więcej)

całość wymieszać (zaczyn powinien być miękkim, luźnym, brejowatym ciastem), pozostawić przykryte do przefermentowania na 24 godziny.

Do zaczynu dodać 75-125 ml wody (wodę należy dodawać z wyczuciem), 300g maki żytniej razowej i 1,5 łyżeczkę soli.

Całość wymieszać, nie zagniatać długo, wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. (Żytniego chleba nie powinno się wyrabiać, a jedynie zamieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość mokre, najprawdopodobniej trzeba będzie przekładać go do formy łyżką. ćzasem musi wyrastać nawet 5 godzin, trzeba być cierpliwym, tylko po 2 wyrośnięciu nie wolno pozwolić mu opaść bo juz się nie podniesie)



Po wyrośnięciu powierzchnie chleba nakłuć dość głęboko widelcem i posmarować woda. (u mnie w czasie nakuwania trochę oklapło, więc następnym razem nie będę tego robić)

Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. 200 st C. (czasem po wyjęciu z formy trzeba dopiec jeszcze bez niej, żeby boki ładne były)

Po upieczeniu wyjąc z formy, zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić aż do zupełnego wystygnięcia.

Pyszny razowy, aromatyczny chleb.


Ja dodatkowo wsypałam do niego garśc suszonych śliwek


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

#15 2007-07-19 09:14:06

Black-lulu
Plażowicz 3. poziomu
Od: Leszno
Zarejestrowany: 2007-07-03
Posty: 129
Reputacja :   

Re: Śniadanie

Coś a'la omlet mojego autorstwa. Ilosc skladnikow wedlug upodobania i glodu. Ja podaje przykladowa porcje.

~Omlet Prowansalski~
- 2 jajka
-ziola prowansalskie
- szynka gotowana (1 lub 2 plastry)
- sol i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Jajka rozbic na patelni i "rozbełtać". Posypac ziolami (ilość według upodobań). Na srednim ogniu caly czas mieszac i dodac szynke. Zaprzestac mieszanie i poczekac az nasz "omlet" zetnie sie z jednej stronie, pozniej przerzucic go na na druga. Kiedy juz caly bedzie sciety wykladamy na talerz i wcinamy.
Dobry na kazdy posilek.
Jezeli o cos chcecie zapytac to piszcie bo ja poprostu nie potrafie tlumaczyc big_smilebig_smilebig_smile


Join me in the Phentermine support group!http://www.phenforum.com/ticker/img,43,79,0,kg,62,54,54,/weight.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii