Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-01-06 10:57:30

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Jak powinniśmy jeść ?

Wklejajcie dziewczyny co znalazłyście ciekawego a czym warto podzielić się z innymi. buziale smile


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#2 2007-01-06 12:08:01

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Pierwsze śniadanie zastrzykiem energii

Śniadanie to, oprócz obiadu, najważniejszy posiłek dnia. Prawidłowo zestawione uzupełnia składniki odżywcze, które organizm wykorzystał w czasie 8-godzinnej przerwy nocnej. Podczas kuracji odchudzającej jest zastrzykiem energii i pozwala wytrwać na niskokalorycznej diecie przez cały dzień.

Wartość energetyczna I śniadania może być większa, bo nadmiar energii zostanie wykorzystany w ciągu całego dnia. Powinno zawierać węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, otręby pszenne, muesli, warzywa i owoce), białko (nabiał, mięso, rybę), tłuszcze (w postaci olejów roślinnych lub margaryny niskokalorycznej).

Powoli trawione węglowodany złożone dostarczają energii przez kilka godzin, błonnik w nich zawarty daje uczucie sytości. Węglowodany proste w owocach i warzywach szybko „stawiają na nogi", podnosząc poziom glukozy we krwi. Białko dostarcza aminokwasów do codziennej odbudowy organizmu. Warzywa i owoce | są również źródłem witamin i minerałów koniecznych I do jego prawidłowego funkcjonowania.


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#3 2007-02-02 10:08:32

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Ogólne zasady zdrowego żywienia

Dietetycy twierdzą, że wprawdzie ludzie mają coraz większą świadomość i ogólną wiedzę na temat odpowiedniej diety, ale postępują zupełnie inaczej, niż radzą specjaliści

Racjonalna dieta dorosłego człowieka jest różnorodna i zapewnia dziennie 2000-3000 kalorii. Tymczasem w rzeczywistości jadamy nieregularnie, zbyt tłusto, mamy w diecie niedostateczną ilość produktów zbożowych. Dlaczego? Bo uważamy, że makarony i pieczywo nas tuczą, a ponadto ciągle nie doceniamy roli warzyw i owoców.

Specjaliści powtarzają, że racjonalne żywienie to żywienie urozmaicone. Wprowadzając do posiłków różne produkty, zapewniamy sobie nie tylko wszelkie niezbędne składniki pokarmowe, ale też zapobiegamy działaniom różnych trujących substancji. Niektóre produkty mają działanie neutralizujące i oczyszczają organizm z toksyn. Np. owoce i warzywa zawierają dużo antyoksydantów zapobiegających destruktywnemu działaniu wolnych rodników.

Zgodnie z piramidą zdrowia (optymalny model żywienia) podstawę w diecie powinny stanowić produkty zbożowe (makarony, pieczywo i ryż) - mają pokrywać 40 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Znacznie mniej, bo 25 proc., powinny dostarczyć warzywa i owoce. Mleko i jego przetwory zgodnie z piramidą stanowią 20 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego, a mięso, wędliny, drób i jaja - 10 proc. Najmniej pożądane w diecie są tłuszcze zwierzęce.

Zgodnie z tymi zasadami codziennie powinno się spożywać mleko i przetwory mleczne (dorośli - najlepiej odtłuszczone), natomiast mięso wystarczy jeść dwa-trzy razy na tydzień, też głównie chude. W pozostałych dniach lepiej zastąpić je mlekiem, serem i jajami.

Należy ograniczać jedzenie tłuszczów, traktując tłuste pokarmy jako rzadko stosowaną okrasę. Oprócz niewielkich ilości masła i śmietany nie powinno się w ogóle spożywać tłuszczów zwierzęcych. Znacznie zdrowsze będą tłuszcze roślinne: oliwa, olej słonecznikowy, sojowy bądź arachidowy.

Zdrowa dieta oznacza niezbyt duże ilości pieczywa, a jeśli już, to lepiej wybrać ciemne, oraz kasze z grubego przemiału.

Nie wolno przesadzać z cukrem i słodyczami. Najlepiej w ogóle nie słodzić napojów albo dodawać tylko jedną łyżeczkę cukru. Zamiast czarnej lepiej pić herbaty ziołowe i owocowe.

Potraw nie należy obficie solić, w ciągu dnia można maksymalnie spożyć jedną łyżeczkę soli (5 g). W zamian można korzystać z przypraw ziołowych.

Warzywa i owoce wolno jeść niemal bez ograniczenia (800 g do 1 kg dziennie), zwłaszcza warzywa. Trzeba jednak uważać na figi, winogrona, banany, śliwki i owoce suszone. Ogólna zasada jest taka: w każdym posiłku powinno się znaleźć białko zwierzęce - mleko, sery, mięso, wędliny, ryby, jaja - oraz jakiś owoc lub warzywo.

Oprócz tego, co jemy, w zdrowej diecie ważne jest też, w jaki sposób jemy. Posiłki powinniśmy spożywać wolno, dokładnie przeżuwając. Dobrze jest jeść regularnie, o tych samych godzinach. Kolacja - najpóźniej na dwie godziny przed snem, a rano - przed wyjściem z domu - koniecznie pełnowartościowe śniadanie.

Codziennie jedz co najmniej pięć produktów zbożowych. Zawarta w nich skrobia dostarcza energii mięśniom, a błonnik ureguluje pracę jelit. Cztery porcje warzyw i trzy owoców zaopatrzą Twój organizm w wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Dwie szklanki mleka dziennie, z których jedną można zastąpić serem, zapewniają odpowiednią ilość wapnia, a także dużo białka. Pozostałą ilość potrzebnego białka dostarczy jedna porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa. Unikaj alkoholu. Ograniczaj słodycze, podroby, jaja i tłuszcze zwierzęce. Zalecane są oleje roślinne i miękkie margaryny.

Anna Kurowska

http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51220,1087716.html


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#4 2007-02-08 11:56:56

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Nowa piramida żywienia


Nowa piramida żywienia - dieta na całe życie
red.
Dietetycy proponują nam nową dietę, która pozwoli odzyskać i utrzymać zgrabną sylwetkę i zdrowie. Oto jej zasady.

Piramida żywienia to hasło znane wszystkim osobom dbającym o kondycję i wygląd. Warto jednak wiedzieć, że dawna piramida uległa ostatnio pewnym dość istotnym zmianom. Nadal mamy jeść przede wszystkim lekko i zdrowo, ale akcenty diety są rozłożone trochę inaczej. W dużym skrócie i uproszczeniu zalecenia dietetyków wyglądają tak, jak to przedstawiamy na rysunku.

Koniec ze słodyczami

Białe słodkie pieczywo, naleśniki, torty, ciasta, kremy to zdecydowanie szczyt piramidy, na który możemy się wspiąć nie częściej niż raz na tydzień.

Czerwone mięso 3-4 razy w miesiącu

Można by je w ogóle wyeliminować z menu, ale milej mieć świadomość, że czasem można się na nie skusić. Warto pamiętać, że czerwone mięso to w języku dietetyków mięso tłuste, a nie to o czerwonej barwie.

Mleko - bez przesady

Jako źródło wapnia, białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest niezbędne w diecie. Z drugiej strony jest dość kaloryczne i zawiera tłuszcz zwierzęcy. Zaleca się więc zjadanie dziennie kubeczka jogurtu (kefiru, maślanki), plasterka żółtego sera (cząstki topionego, kawałka pleśniowego lub fety) i np. porcji budyniu (serka homogenizowanego, szklanki mleka czy kakao).

Białko dwa razy dziennie

Codziennie dwa posiłki powinny zawierać porcję chudego mięsa lub rybę albo jajko (u osób z właściwym poziomem cholesterolu). Pamiętaj, że zdrowym i cennym źródłem białka są warzywa

strączkowe.

Owoce - dość ostrożnie

Owoce niskokaloryczne (jabłka, wiśnie, maliny, porzeczki, melony, arbuzy, morele, brzoskwinie, kiwi, mandarynki, grejpfruty) powinno się jeść 2-3 razy dziennie, a jedynie od święta kosztować tych słodkich, tuczących (banany, słodkie gruszki, winogrona, awokado).

Warzywa - do woli

Powinniśmy je chrupać przy każdym posiłku i w chwilach nagłego głodu. Są lekkostrawne, zawierają mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów i błonnika. Choć obecnie można dostać wszelkie warzywa przez cały rok, my polecamy te sezonowe, najbogatsze w cenne składniki.

Olej - a właśnie, że tak!

Tłuszczu roślinnego nie powinno w diecie zabraknąć. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale godne polecenia są także oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy. Powinno się je spożywać przede wszystkim na surowo (np. jako dodatek do sałatek), bowiem smażenie w ogóle należy ograniczać.

Ruch potrzebny do życia

Podstawę piramidy stanowi aktywność fizyczna. Bez niej nawet najzdrowsza dieta nie da odpowiednich rezultatów.

Uważaj, co pijesz

Dieta wyklucza wszelkie napoje słodzone i gazowane. Powinniśmy pić przede wszystkim wodę mineralną, soki warzywne, w znikomych ilościach owocowe (świeżo wyciskane), a także herbaty (zieloną, ziołowe, z rzadka czarną, która pobudza na równi z kawą). Od czasu do czasu można sobie pozwolić na kieliszek czerwonego wina.

Dobre węglowodany to podstawa

To chyba największa rewolucja w piramidzie: absolutną podstawą diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo pełnoziarniste, najlepiej z nasionami roślin oleistych, makaron z mąki razowej, musli, płatki) oraz nieoczyszczony ryż i kasze. Do dozwolonych węglowodanów należy także makaron z pszenicy durum, krótko gotowany (al dente) i podawany bez ciężkiego, tłustego, mięsnego sosu. Dieta wyklucza zajadanie klusek śląskich czy leniwych pierogów, rozgotowanego makaronu pszennego, białego pieczywa itp.

http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48634,2674039.html


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#5 2007-05-08 12:41:34

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

To co dzisiaj wyszperałam :


Zasady zdrowego żywienia - czyli co jeść, czego unikać

1.Odrzucenie (ograniczenie) mleka krowiego.

  Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest alergizujące (najbardziej alergizuje frakcja ß-laktoglobulina), zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów, ze względu na gorszą proporcję z innymi związkami potrzebnymi do wchłaniania wapnia.
  Jeżeli chodzi o produkty mleczne fermentowane (jogurt naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko, a nawet sery żółte) są one polecane, gdyż bakterie zawarte w tych produktach wykonały "robotę" za nasz układ trawienny i produkty te jeszcze przed spożyciem zostały nadtrawione. Ponadto produkty te zawierają przyjazne dla naszej flory bakteryjnej "mikroby", polecane szczególnie po kuracjach antybiotykowych.


2. Odrzucenie (ograniczenie) białej mąki.

  Biała mąka jest produktem rafinowanym i w związku z tym jest pozbawiona witamin i soli mineralnych (zawiera śladowe ilości takich związków, bądź też jest sztucznie wzbogacana). W skład ziarna zbóż wchodzi skrobia i otoczka, która jest usuwana w przypadku białej mąki. Witaminy i sole mineralne znajdujące się w otoczce umożliwiają rozkład i przyswojenie przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu.
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów otrzymywanych z mąki nieoczyszczonej, czyli z mąki razowej, graham bądź też z mąki grubo mielonej. Wskazane jest też spożywanie produktów otrzymanych bez użycia drożdży.


3. Odrzucenie (ograniczenie) cukru i aspartamu.

  Cukier podobnie jak mąka jest produktem rafinowanym otrzymywanym w naszym kraju z buraków. W przeciwieństwie do buraków cukier jest kompletnie pozbawiony substancji biologicznie czynnych - witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i fermentów. Cukier otrzymywany z buraków jest dokładnie oczyszczany, filtrowany i krystalizowany. Często stosowanym w produkcji cukru zabiegiem jest wybielanie przy pomocy chlorku wapnia, a więc trucizny. Czysty cukier spożywczy to sacharoza - źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. Podobnie jak w przypadku białej mąki w dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. Cukier w związku z dużym spożyciem jest jednym z głównych winowajców cukrzycy (co pokazują statystyki zachorowalności w krajach wysoko rozwiniętych). Należy pamiętać, że źródłem cukru jest nie tylko cukier spożywczy, ale również (a może przede wszystkim) ciastka, cukierki, napoje i herbatniki.
   Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol (który jest substancją pomocniczą w otrzymywaniu aspartamu). Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni (jego pozostałości nie do końca są usuwane w aspartamie), gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Źródła aspartamu w żywności to: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu.
   W zastępstwie cukru (sacharozy) i aspartamu polecałbym używanie fruktozy, dostępnej w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w dużych marketach. Fruktoza jest cukrem słodszym od sacharozy, w związku z tym używa się jej mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny. Uważam też za korzystne (pomimo wysokiego indeksu glikemicznego i dużej kaloryczności) spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swym składzie posiada wiele cennych substancji biologicznie czynnych.


4. Odrzucenie (ograniczenie) soli i glutaminianu sodu.

  Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) i glutaminianu sodu zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Sód podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. Ograniczać spożycie soli powinni w szczególności ludzie z nadciśnieniem oraz osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Poza tym sód sprzyja otyłości, powoduje niektóre choroby serca, nerek, skóry, powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co obciąża układ krążenia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g. Aktualne spożycie w Polsce jest znacznie wyższe. Należy więc rezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania. Glutaminian sodu jest substancją dodawaną do żywności jako tzw. wzmacniacz smaku i zapachu. Substancja ta jest silnie alergizująca, ponadto może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy. Należy także pamiętać, że dużo soli, a zwłaszcza glutaminianu sodu znajduje się w takich produktach jak: wędliny, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe.


5. Picie płynów przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.

  Picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych. Nawyk picia płynów w czasie posiłku prowadzi do powstawania gazów, wzdęć i zaparć. Aby przyzwyczaić się do braku płynów w czasie posiłku (gdy odczuwamy suchość w ustach) należy w trakcie posiłku przepłukiwać usta. Unikanie picia płynów w czasie posiłku ma dobrą stronę dla osób z nadwagą. Podczas "suchego" jedzenia zjemy mniej posiłku, a przez to dostarczymy organizmowi mniej kalorii.


6. Dokładne gryzienie i przeżuwanie spożywanego pokarmu.

  Pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Dokładne gryzienie i przeżuwanie i wymieszanie ze śliną spożywanego pokarmu umożliwia w dalszej kolejności sokom żołądkowym dokładniejsze i szybsze trawienie, przez co pokarm "wpadający" do żołądka szybciej "wypada" z żołądka.


7. Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym.

  Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.


8. Zażywanie dużej ilości ruchu na świeżym powietrzu.   

  "Nic tak nie niszczy organizmu, jak długotrwała fizyczna bezczynność" - powiedział grecki filozof Arystoteles. Ruch jest źródłem zdrowia, natomiast ruch na świeżym powietrzu źródłem dobrej kondycji i zdrowego serca. Sporty najbardziej "przyjazne" dla naszego organizmu to: pływanie, wioślarstwo i bieganie.   


9. Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu.

  Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego działania. Zastępując tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi (szczególnie polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, zalecane jest oddzielenie widocznego tłuszczu. Spośród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie i pieczenie bez tłuszczu (na ruszcie). Smarując pieczywo masłem, smaruj cienką warstwą.


10. Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

  Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: bioflawonoidy, substancji witaminopodobnych i nie wchodzących w skład witamin i minerałów antyoksydantów. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, wody oraz minimalną zawartość tłuszczu (z wyjątkiem kokosa i awokado) wartość kaloryczna nieprzetworzonych warzyw i owoców jest niższa w porównaniu do innych produktów. Nieprzetworzone warzywa i owoce powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Godnym polecenia jest stosowanie w naszym menu mrożonek owocowych i warzywnych (szczególnie w okresie zimowo-wiosennym) i warzyw kiszonych. Najlepszym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (tzw. witamina F) jest żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie) i oliwa z oliwek tłoczona na zimno, ze względu na zawartość odznaczającą się największą wartością i aktywnością biologiczną kwasów tłuszczowych należących do rodziny omega-3.


11. Unikanie roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).

  Wszystkie rośliny zbierane poza ich okresem wegetacyjnym mają inny skład (np. sałata, pomidor, kapusta pekińska). Zamiast cukrów, białek zawierają półprodukty - np. azotany, które w wyniku przemian biochemicznych zamieniają się w ciągu kilku godzin na azotyny, które w jamie ustnej tworzą rakotwórcze nitrozoaminy.


12. Używanie masła zamiast margaryny.

  Zwykła margaryna w przeciwieństwie do masła jest produktem syntetycznym, otrzymywanym w wyniku uwodornienia tłuszczów roślinnych, w wyniku czego powstają izomery trans, znane ze "zdolności" rakotwórczych i podwyższania poziomu złego cholesterolu we krwi (poprzez specyficzne zdolności - powodowanie nieprzepuszczalności błon komórkowych). Ponadto margaryny wzbogacane są syntetyczne witaminy A, D, E, i K, które w przeciwieństwie do naturalnych witamin zawartych w maśle wchłaniają się z olbrzymim trudem. Nie powinniśmy jednak przesadzać również z masłem, ze względu na zawartość złego cholesterolu.


13. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.

  Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o niskokaloryczne produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Głodzenie na zmianę z jedzeniem 1-2 obfitych posiłków powoduje "rozregulowanie" przemian metabolicznych w organizmie. Nie należy najadać się do syta, a tylko zaspakajać głód. Jeśli przerwy między posiłkami są zbyt długie, można zjeść coś niskokalorycznego np.: jabłko, jogurt naturalny lub wypić wodę. Podjadanie między posiłkami to dodatkowe, niepotrzebne kalorie.


14. Spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać.

  Ostatni posiłek powinien być spożyty co najmniej 2 godziny przed snem. Zapobiegnie się w ten sposób trudnościom z zasypianiem spowodowanym intensywną pracą przewodu pokarmowego.


15. Spożywanie minimum 1 litr dziennie wody niegazowanej z dodatkiem cytryny.

  Woda niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu, pod warunkiem odpowiedniej jej jakości i czystości. Woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii, w związku z tym diecie niskokalorycznej zalecana jest większa ilość płynów niż tylko 1 l. Nie powinniśmy przesadzać z wodą mineralną. Jeśli pijemy wodę mineralną to powinna to być woda mineralna niegazowana, ponieważ napoje gazowane pobudzają apetyt. Dodatek cytryny ze skórką niesie ze sobą naturalną witaminę C, rutynę, mikroelementy i hormony roślinne. Pijąc powinniśmy pamiętać o piciu wody przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.


16. Ograniczenie ilości spożywanej kawy i zwykłej herbaty.

  Kawa i herbata są korzystne dla zdrowia tylko wtedy, gdy spożywane są w ilości nie większej niż 2 szklanki dziennie i bez dodatku cukru. W takiej ilości mają pozytywny wpływ na układ krążenia i mózg. Godna polecenia jest zielona herbata, która zawiera w swym składzie wiele niezbędnych dla naszego organizmu elementów. Zielona herbata oczyszcza krew, wzmacnia zęby, posiada właściwości bakteriobójcze, działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Czarne herbaty ze względu na zawartość garbników są mniej zalecane. Powinniśmy również pamiętać, aby unikać picia herbaty i kawy, które stoją kilka godzin, ze względu na tworzące się w niej substancje szkodliwe.


17. Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.

  Syntetyczne dodatki do żywności dodawane są masowo od kilkunastu lat, wzbudzają wiele kontrowersji. Wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za podejrzane np. o działanie rakotwórcze, o działanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok. Do najbardziej "podejrzanych" zaliczają się: E 127 Erytrozyna, E 131 Błękit patentowy, E 142 Zieleń S, E 211 Benzoesan sodu, E 221 Siarczyn sodu, E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu, E 310 Galusan propylu, E 320 Butylohydroksyanizol (BHE), E 321 Butylohydroksytoluen (BHT), E 338 Kwas fosforowy, E 621 Glutaminian sodu, E 951 Aspartam, E954 Sacharyna.


18. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu.

   Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze.


19. Unikanie palenia papierosów i wdychania dymu papierosowego oraz unikanie nadmiernej ilości alkoholu.

  Palenie papierosów zarówno "czynne" jak i "bierne" niszczy witaminę C. Dym z jednego wypalonego papierosa niszczy w organizmie około 25 mg witaminy C. Papierosy są również jednym z największych "sprzymierzeńców" chorób nowotworowych. Alkohol jest bogatym źródłem energii, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem trójglicerydów sprzyja jego dalszemu wzrostowi. Podnosi także ciśnienie krwi. Częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości może prowadzić do uzależnienia. Ludzie pijący częściej chorują na marskość wątroby, zwyrodnienie mięśnia serca, nowotwory i inne choroby. Jeśli chcemy pić alkohol to powinno to być wino (w szczególności czerwone wino z dzikiej róży, które jest zalecane), ewentualnie niewielkie ilości piwa.


http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#6 2007-05-13 21:55:10

Aqula
Moderator
Zarejestrowany: 2007-02-19
Posty: 759
Reputacja :   19 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Bardzo dokladne informacje na temat wartosci odzywczych roznych produktow

http://www.dobradieta.pl/tabele.php


[

Offline

 

#7 2007-06-18 16:03:24

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Nie mogę schudnąć

Nie ty jedna... Porzuć eksperymenty z coraz to nowymi dietami, tylko siądź sobie wygodnie i przeczytaj ten tekst.

Mam wolną przemianę materii" stwierdzasz, kiedy mimo podejmowanych wiele razy prób zrzucenia nadprogramowych kilogramów twa waga ani drgnie, a nawet zwyżkuje. Według dietetyków, na tempo metabolizmu wpływa głównie wiek i tryb życia. Są okresy, kiedy szczególnie łatwo nabierasz kilogramów i kiedy trudniej niż zwykle ci je zgubić. Twoje zapotrzebowanie kaloryczne zmienia się w zależności od tego, czy dojrzewasz, przekroczyłaś trzydziestkę czy też wkraczasz właśnie w okres menopauzy. Jeśli weźmiesz to pod uwagę, łatwiej będzie ci zrozumieć dlaczego czasem... jest trudniej.


Kobiece kształty

W okresie dojrzewania, między 11 a 16 rokiem życia, gwałtownie rośniesz i przybierasz na wadze. Nie oznacza to, że tyjesz, to sygnał, że stajesz się kobietą. Estrogeny, żeńskie hormony wytwarzane przez jajniki, sprawiają, że pojawia się miesiączka, rosną piersi, a na biodrach i udach odkłada się tłuszczyk. Nie jest on twym wrogiem, przeciwnie! Pewna jego ilość jest niezbędna, byś mogła właściwie się rozwijać. "W tym okresie w ogóle nie powinnaś się odchudzać, tylko racjonalnie odżywiać" podkreśla Ewa Sypnik. Potrzebujesz więcej kalorii, składników mineralnych i witamin niż dorosła kobieta: szczególnie wapnia, zawartego w nabiale (potrzebny do budowy kości), żelaza (największe jego ilości znajdują się w czerwonym mięsie), którego duże ilości tracisz podczas miesiączki, oraz magnezu (znajduje się m.in w orzechach i kakao), którego potrzebuje twój zapracowany mózg.


Zgubne jo jo

(...) Odchudzasz się na własną rękę, ale twoja waga ani drgnie? Najczęściej winny jest temu tzw. efekt jo jo. Scenariusz: najpierw głodzisz się przez tydzień (i trochę chudniesz), a potem pożerasz wszystko w zasięgu ręki (i tyjesz), by wkrótce zacząć wszystko od początku. Gwałtowne zmniejszenie codziennej porcji kalorii spowalnia tempo przemiany materii (twój organizm funkcjonuje "na zwolnionych obrotach"), dlatego, gdy znów zaczynasz normalnie jeść, obrastasz tłuszczem (wygłodzony organizm gromadzi go na kolejną "czarną godzinę"). Wpływa to też fatalnie na cerę i samopoczucie. Radykalne diety i głodówki nie tylko rozregulowują metabolizm, grożą też anemią, zaburzeniami płodności, anoreksją i bulimią. Trudniej ci też będzie zachować stałą wagę później. Gdy masz -naście lat, inwestujesz w swoją przyszłą sylwetkę i zdrowie. Zamiast się głodzić, zapisz się do sekcji sportowej i zrezygnuj z pączków oraz coli na rzecz domowych kanapek oraz wody mineralnej.


Bez taryfy ulgowej

Prawda jest bolesna: jeśli po trzydziestce będziesz odżywiać się tak samo jak 10 lat wcześniej, będziesz tyć. Ok. 25 roku życia zapotrzebowanie na kalorie zaczyna się zmniejszać, bo wraz z wiekiem spada tempo przemiany materii. Prowadząca aktywny tryb życia 30-40-latka (ćwicząca kilka razy w tygodniu) potrzebuje dziennie ok. 2200 kcal. Twoja aktywność sprowadza się głównie do otwierania i zamykania drzwiczek samochodu oraz wciskania guzika uruchamiającego komputer? Potrzebujesz tych kalorii mniej, ok. 1900 dziennie. Jeśli ruszasz się mniej niż dawniej, jesz w biegu byle co i eksperymentujesz z odchudzającymi dietami, twój metabolizm zwalnia. "Każda następna niskoenergetyczna dieta będzie ten proces pogłębiać" ostrzega Ewa Sypnik. To zgubne dla twojego wyglądu oraz psychiki: tyjesz, masz celullit i rozstępy, dręczy cię huśtawka nastrojów. Ośrodek sterowania głodem znajdujący się w twoim mózgu traci orientację, często jesz więc ponad miarę. By schudnąć i zachować na dłużej dobrą linię, musisz przede wszystkim pamiętać, że studencka "taryfa ulgowa" już ci nie przysługuje. Produkty tłuste i słodkie wykreśl ze swojego menu i zacznij więcej się ruszać (kup buty do biegania albo karnet do klubu fitness). To ostatni dzwonek, bo w miarę upływu lat schudnąć będzie ci coraz trudniej.


Kiedy cichną hormony

Po czterdziestce twoje zapotrzebowanie kaloryczne zmniejsza się do ok. 1800 kcal, a żołądek i jelita nie działają już tak sprawnie jak dawniej. Między 40 a 46 rokiem życia wkraczasz w etap przedmenopauzalny. Gospodarka hormonalna ulega rozchwianiu: spada poziom progesteronu, zaczynają dominować estrogeny. Wszystko to rozregulowuje trawienie, zwiększa apetyt oraz produkcję tkanki tłuszczowej, powoduje również skłonność do obrzęków. Odbija się to nie tylko na twojej sylwetce, również na samopoczuciu: masz depresyjne nastroje, a także kłopoty ze snem. Czynność produkujących żeńskie hormony płciowe jajników wygasa między 46 a 52 rokiem życia. Zapotrzebowanie na energię zmniejsza się jeszcze bardziej (nawet do 1700 kcal przy małej aktywności), a tłuszcz coraz chętniej "obsiada" kark, brzuch i ramiona. Gorszy nastrój, będący głównie skutkiem zmian hormonalnych, często prowadzi do nadmiernego objadania się (szczególnie słodyczami), a choroby, które dają o sobie w tym wieku znać (nadciśnienie, cukrzyca, zwyrodnienie kręgosłupa czy osteoporoza) mogą sprawić, że ograniczysz wysiłek fizyczny do minimum. (...)


A co chodzi z tym sportem?

Regularna aktywność fizyczna:

· "podkręca" metabolizm; na skutek ćwiczeń, tempo przemiany materii wzrasta od czterech do 20 razy (w stosunku do stanu spoczynku)
· buduje mięśnie, które zużywają znacznie więcej kalorii niż tkanka tłuszczowa, nawet podczas snu
· poprawia krążenie i wzmacnia serce, podnosi we krwi ilość dobrego cholesterolu HDL
· reguluje gospodarkę hormonalną, dzięki lepszemu krążeniu krwi i dotlenieniu wszystkich komórek
· dotlenia mózg, poprawia koncentrację i nastrój (podczas wysiłku, w mózgu produkowane są endrofiny, "hormony szczęścia"), dzięki czemu nie musisz już leczyć chandry czekoladą
· chroni kości przed demineralizacją, a tym samym zapobiega osteoporozie


konsultacja Ewa Sypnik, doradca żywieniowy, dietetyk
Samo Zdrowie (09. 2005)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=134


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#8 2007-06-25 14:55:07

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

blue napisał:

W zastępstwie cukru (sacharozy) i aspartamu polecałbym używanie fruktozy, dostępnej w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w dużych marketach. Fruktoza jest cukrem słodszym od sacharozy, w związku z tym używa się jej mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny. Uważam też za korzystne (pomimo wysokiego indeksu glikemicznego i dużej kaloryczności) spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swym składzie posiada wiele cennych substancji biologicznie czynnych.

A ja z tym pozwolę się z tym nie zgodzić. Fruktoza ma niski indeks glikemiczny, tylko z nią jest taki problem, że jej nadmiar (a organizm jest w stanie "przerobić" naprawdę niewielkie jej ilości) przekształca się od razu w tkankę tłuszczową. Zdecydowanie lepszy jest ksylitol (IG ok 8), dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Strzeżcie stę także słodzików w skład których wchodzi maltodekstryna, ma ona IG 110!!

Nie wiem czy był tu poruszony problem ilości wody jaka nalezy dostarczyć na dzień. Wszelkie diety zalecają 2l. Tylko należy pamiętać, że SB jest dietą niskowęglowodanową, ketogenną, i podczas jej stosowania w wyniku przemian w organiźmie, zostaje także uwolniona woda. Jeśli nie czujemy pragnienia nie zmuszajmy się do picia tych przysłowiowych 2 litrów. Nie należy też przeginać w drugą stronę oczywiście. Jak doczytam coś jeszcze z czym ewentualnie bym polemizowac chciała to dopiszę smile


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

#9 2007-06-25 21:47:49

lil_beast
Plażowicz 1. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-19
Posty: 44
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Jejku....
Sprawdziłam ten ksylitol.. Mam niesamowite działanie!!

Ale CENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ok 22 zeta za 250 g... yikes

sama nie wiem... Ja tam dużo rzeczy nie słodzę, ale tak na przykład do ciasta.... ;(


http://www.3fatchicks.net/img/heartbar/bear01/kg/59/50/58/.png

Offline

 

#10 2007-06-25 22:27:38

Jasmin
Moderator
Od: Sopot/malbork
Zarejestrowany: 2007-02-28
Posty: 879
Reputacja :   24 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

smutna prawda jest taka,ze teraz w wielu produktach jest sama niezdrowa chemia. i nie unikniemy tego, chyba ze bedzie sie mialo mnustwo kasy, bo zdrowa zywnosc jest droga. nawet wszystkie tanie warzywa z hipermarketow sa gorszej jakosci. nic z tym nie zrobimy. wiec nie ma co sie z abardzo stresowac tym, bo stres tez szkodzi a tego akurat mozemy unikac tongue


Join me in the Phentramin support group!http://www.phenforum.com/ticker/img,46,73,0,kg,64,62,59,/weight.png

Offline

 

#11 2007-06-26 09:43:40

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Fakt cena tez mnie powaliła... Wiem że jest najzdrowszy ze wszystkich ale nie kupię go sobie raczej, chyba że w desperacji smile


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

#12 2008-01-28 07:57:06

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Piramida na twoim talerzu czyli coś nowego

Z nowym rokiem z reguły pragniemy zrobić coś dla siebie, żyć lepiej i mądrzej. To także znakomity moment na to, by zmienić dietę. W realizacji tego postanowienia pomoże nam nowa piramida żywienia.

O tym, dlaczego warto kierować się tą piramidą i jak należy ją odczytywać, rozmawiamy z doktor Ewą Matyską-Piekarską, lekarzem i dietetykiem z Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie.


Czym jest piramida żywienia?

To rysunkowy model przedstawiający, jakie produkty i w jakich proporcjach należy jeść, by jak najlepiej dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę. U podstawy piramidy znajdują się produkty, których nasz organizm potrzebuje najwięcej, a na szczycie - te, które powinniśmy jeść najrzadziej, kilka razy w miesiącu. Schemat ten nie jest żadnym wielkim odkryciem ani dietą cud, porządkuje jedynie zalecenia specjalistów od zdrowego żywienia w spójną całość.
Co jakiś czas piramida jest modyfikowana, zgodnie z wynikami najnowszych badań naukowych, prowadzonych głównie w USA. Po raz pierwszy zaczęto o niej mówić w połowie lat 90., kiedy została opublikowana przez profesora Waltera Willetta z Harvardu. Na jej wzór układano potem inne modele - każdy dietetyk w ciągu 10 minut może rozpisać proponowaną przez siebie dietę w kształcie takiego stożka. Teraz o piramidzie Willetta zrobiło się znowu głośno, bo przedstawił kolejną jej modyfikację.


U podstawy nowego modelu nie umieścił produktów do jedzenia, jak robił to wcześniej, ale aktywność fizyczną. Dlaczego?

Chciał podkreślić, jak ogromnie ważny dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki jest ruch. Badania pokazały, że wcześniej zupełnie go nie docenialiśmy Tymczasem ćwiczenia podnoszą stężenie dobrego cholesterolu HDL, czyli takiego, który „zabiera" zły cholesterol z naczyń krwionośnych. W ten sposób zmniejsza się ryzyko miażdżycy i rozwoju choroby wieńcowej. Ruch przyspiesza też tempo przemiany materii, pomaga stracić kalorie i wyszczupleć. Jego udział w skutecznym gubieniu kilogramów polega również na tym, że pozwala uniknąć efektu jo-jo, który jest prawdziwym utrapieniem osób stosujących różne diety odchudzające.


Dlaczego warto odżywiać się zgodnie z zasadami piramidy?

Z kilku powodów, ale głównie właśnie dlatego, że ta dieta najlepiej chroni nas przed rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Willett zawarł w tym modelu podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej. Opracowano je na podstawie bardzo dokładnych analiz sposobu odżywiania mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego, szczególnie Francuzów, którzy rzadziej niż inni chorują na serce.
Dieta ta z jednej strony podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, a z drugiej - chroni zły cholesterol LDL przed procesami utlenienia, w wyniku których odkładałby się na ściankach krwionośnych. Pomagają w tym duże ilości witamin C, E, betakarotenu, flawonoidów. Z kolei bogactwo witamin z grupy B, głównie B]2, i kwasu foliowego, chroni śródbłonek naczyń, co również zapobiega miażdżycy.


Które składniki diety śródziemnomorskiej są najważniejsze?

Produkty z pełnego ziarna, tłuszcze roślinne, warzywa i owoce. Teraz po raz pierwszy blisko podstawy piramidy znalazły się tłuszcze. Badania wykazały bowiem, że oleje mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą odporność i poprawiają pamięć, a poza tym pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych.
Z kolei produkty z pełnego ziarna - pieczywo, makarony, kasze - oraz warzywa i owoce dostarczają dużo błonnika, który oprócz tego, że zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, przyśpiesza też perystaltykę, czyli pracę przewodu pokarmowego, chroniąc go przed wieloma chorobami, przede wszystkim — nowotworowymi.


Według piramidy powinniśmy jeść codziennie rośliny strączkowe, a także orzechy, a przecież one mają dużo kalorii i tuczą?

Tak, dlatego zalecamy je w niewielkich ilościach, w naszej diecie nie powinno ich jednak zabraknąć. Zarówno orzechy, jak i rośliny strączkowe dobrze wpływają na poziom cholesterolu we krwi, poza tym orzechy mają też cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które świetnie wpływają na naszą pamięć. Warto byłoby, żeby Polacy przekonali się do gotowania dań z soczewicy, cieciorki, soi. Dostępne są też gotowe produkty sojowe, ale nie mają tyle wartości odżywczych.


Czy model przedstawiony przez Willetta można polecić wszystkim?

Jak najbardziej. To piramida uniwersalna. My, dietetycy, kierujemy się nią, układając ludziom jadłospisy Jeśli ktoś ma problemy zdrowotne, musimy jedynie w odpowiedni sposób ten model dla niego przystosować. Osoby z chorobą wrzodową będą musiały np. unikać produktów z pełnego ziarna, cukrzycy – jeść mniej owoców, pacjenci z kamicą moczową lub dną moczanową - zrezygnować z niektórych warzyw itp.


A osoby odchudzające się?

Piramida jest także dla nich. Powinny jedynie ograniczyć produkty zbożowe, zawierające dużo węglowodanów, poza tym jeść mniej tłuszczów (do trzech łyżeczek dziennie) oraz owoców, bo zawierają dużo cukru.


Czy piramida Willetta propagowana w różnych krajach jest wszędzie taka sama jak pierwowzór?

Modyfikuje się ją tylko nieznacznie, biorąc pod uwagę klimat oraz zwyczaje narodowe. W Polsce jest chłodniej niż w basenie Morza Śródziemnego, dlatego należy u nas jeść więcej ciepłych potraw, np. gotowane warzywa, zupy mleczne. Amerykanie umieścili mleko i nabiał blisko wierzchołka piramidy, nad rybami, drobiem i jajami, my zwykle zalecamy odwrotnie. Bierzemy pod uwagę, że w Polsce jest silne przywiązanie do masła, dlatego nie upieramy się przy tym, żeby go wcale nie jeść, choć dieta śródziemnomorska go nie uwzględnia.


Amerykańscy naukowcy zalecają też przyjmowanie suplementów multiwitaminowych i picie małej ilości alkoholu dziennie, szczególnie wina. A jak jest u nas?

Polacy mają skłonność do spożywania w nadmiarze i jednego, i drugiego, dlatego w naszej diecie tych produktów nie uwzględniamy. Choć rzeczywiście, odrobina czerwonego wina dziennie jest korzystna dla zdrowia, bo trunek ten zawiera flawonoidy chroniące przed miażdżycą. Co do suplementów, uważam, że należy przyjmować je tylko w wyjątkowych sytuacjach, np. osoby, które nie mogą jeść produktów mlecznych, powinny uzupełniać wapń.


Czy Polacy stosują się do zasad piramidy?

Niestety, u nas wciąż popełnia się wiele błędów żywieniowych. Jemy za dużo białych produktów zbożowych, słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, a za mało owoców i warzyw. Nie przekonaliśmy się jeszcze do wielu roślin strączkowych. Nie mamy zwyczaju ćwiczyć. Na szczęście jednak coś drgnęło - i w diecie, i w aktywności fizycznej. Ludzie przekonują się do ruchu, widzę to po moich pacjentkach. Często umawiam się z nimi, że zaczynamy od pięciominutowej gimnastyki, potem ten czas przedłużamy. I kiedy dostrzegają, jak dobrze się czują dzięki ćwiczeniom, już nie muszą się przełamywać. W zmianie przyzwyczajeń najtrudniejszy jest pierwszy miesiąc.
Rozmawiała Elżbieta Bogusławska-Przybysz


PIRAMIDA:

POZIOM 7.
CZERWONE MIĘSO, BIAŁE MAKARONY I RYŻ, JASNE PIECZYWO - kilka porcji w miesiącu,
SŁODYCZE - okazjonalnie, a najlepiej - wcale.
Porcja:
mięsa to ok. 150 g,
makaronu lub ryżu - 3 płaskie łyżki surowego albo czubate gotowanego,
pieczywa - kromka.


POZIOM 6.
NABIAŁ - 1-2 razy dziennie.
Porcja:
nabiału to 250 ml mleka, kefiru, maślanki, 100 g chudego twarogu, plaster żółtego sera.
Mleko krowie można zastąpić napojem sojowym z wapniem.


POZIOM 5.
RYBY, DRÓB, JAJKA - 2 3 razy dziennie.
Porcja to 150 g mięsa z drobiu, 200 g ryby, jedno jajko.


POZIOM 4.
ORZECHY I ROŚLINY STRĄCZKOWE - 1-3 razy; kilka łyżek fasoli, soczewicy lub soi i nie więcej niż 4 orzechy włoskie dziennie (dużo kalorii!)


POZIOM 3.
WARZYWA - minimum pół kilo dziennie, należy jednak ograniczyć te, które mają wysoki indeks glikemiczny i podnoszą poziom cukru, np. gotowaną marchew, buraki, ziemniaki;
OWOCE - ok. 300 g (np. 2-3 średniej wielkości jabłka lub gruszki).


POZIOM 2.
PRODUKTY ZBOŻOWE Z PEŁNEGO ZIARNA, CIEMNY RYŻ, KASZE - 6-11 porcji dziennie.
Porcja to kromka chleba, 3 płaskie łyżki surowego (czubate gotowanego) makaronu, ryżu, kaszy, kromka chleba;
TŁUSZCZE ROŚLINNE - 6 łyżek.


POZIOM 1.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA - przynajmniej pół godziny dziennie. Najlepiej, by była jak najbardziej różnorodna. Jednego dnia np. jazda na łyżwach, innego - basen, wystarczy nawet energiczny spacer.


Super Linia (styczeń 2008)

http://www.grubasy.pl/news.asp?ID=344


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#13 2008-07-12 20:46:21

Sybirra
Plażowicz 1. poziomu
Zarejestrowany: 2008-06-25
Posty: 50
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Ja mam sposób na zdrowe jedzenie warzyw i owoców! Nie zawsze kupuję je sobie w sklepie. Mieszkam na wsi i moja babcia ma pełny ogród różnorodnych warzyw: Bez porównania lepszy smak! Jedyne co kupuję w sklepie to brokuły, kalafior, czasami winogrona i owoce cytrusowe. Po jutrze jade do Krakowa, to sobie nakupię dużo rzeczy w sklepie ze zdrową żywnością smile
A tak wogóle to nie wiem czy któraś z plażowiczek jest uczulona na gluten... Bo wiem, że te wszystkie produkty bezglutenowe są nie za bardzo zdrowe. Mąkę robi się dodając do tej zwykłej pszennej jakiś środków chemicznych zwalczających gluten.
A co do ksylitolu to zgadzam się w pełni!!! Jest cukier pozyskiwany z brzozy, zwalcza nawet bakterie na zębach smile Mam go w domu, to fakt jest drogi sad Ale moja mama zawsze w maju zbiera sok z brzozy i następnego razu spróbuje go sobie sama wytworzyć naturalnie smile

Offline

 

#14 2016-10-13 23:24:06

bounty
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2016-10-13
Posty: 20
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Bardzo fajne artykuły, jest co poczytać smile


Afrykańskie Mango - jak schudnąć

Offline

 

#15 2017-04-21 08:59:07

Mardens
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2017-04-21
Posty: 1
Reputacja :   

Re: Jak powinniśmy jeść ?

Ja ostatnio kupuję dobre syrop z malin. Wiem, że może nie do końca są dietetyczne, ale za to pełne witamin i bardzo smaczne. Polecam serdecznie.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii