Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-07-27 15:48:35

Katrina82
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2007-06-25
Posty: 130
Reputacja :   

Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

Aby zrozumieć, jak indeks glikemiczny może się przydać w walce z nadwagą i wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia, trzeba zrozumieć zależność między IG a insuliną. Produkcja insuliny wzrasta, gdy spożywamy węglowodany. Produkty o niskim IG powodują mniejsze wydzielanie insuliny. Produkty o wysokim ig prowadzą do wysokiego poziomu insuliny we krwi. A im więcej insuliny znajduje się we krwi, tym więcej tłuszczu zostanie zmagazynowane, a w konsekwencji mniej tłuszczu zostanie spożytkowane. Poza tym, że insulina prawie uniemożliwia utratę masy ciała, jej zbyt duża ilość w dłuższym czasie może zaszkodzić zdrowiu. Im częściej poziom insuliny jest wysoki, tym trudniej jej obniżyć poziom cukru we krwi. Trzustka stara się zaradzić temu, wydzielając jeszcze więcej insuliny. Im więcej spożywasz produktów o wysokiej wartości IG, tym więcej insuliny produkuje twój organizm, co w rezultacie prowadzi do błędnego koła hiperinsulinemii (nadprodukcji insuliny) i do zmniejszonej wrażliwości insulinowej (insulinooporności). Kiedy tak się stanie, poziom insuliny jest cały czas podwyższony, bez względu na to, czy zjadło się coś czy nie. Tym czasem zaburzeniu ulega jedynie zdolność insuliny do obniżenia poziomu cukru - w dalszym ciągu jest ona natomiast w stanie przyczyniać się do zmagazynowania tłuszczu. W ten sposób przybiera się na wadze, a ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia i chorób sercowo - naczyniowych, oraz kilku rodzajów nowotworów wzrasta.

WĘGLOWODANY

z pewnością znaczenie ma rodzaj węglowodanów - na przykład produkty o wysokiej zawartości fruktozy mają niższą wartość IG niż produkty o wysokiej zawartości glukozy. W roślinach występują 2 składniki skrobi: AMYLOZA i AMYLOPEKTYNA. Im więcej amylozy i mniej amylopektyny tym niższy IG

GOTOWANIE I PRZETWARZANIE

Pod wpływem gotowania i przetwarzania skrobia zmienia swoją strukturę, dzięki czemu staje się łatwiej strawna. Na przykład surowa marchew ma o wiele niższy IG niż marchew gotowana. Nie należy jednak rezygnować z gotowanej marchwi, ponieważ zawiera ona tak niewiele węglowodanów, że trzeba by zjeść jej naprawdę bardzo dużo, by mogła w znaczący sposób wpłynąć na poziom cukru (!!!)

BIAŁKO I TŁUSZCZE

ponieważ na stężenie cukru we krwi bezpośrednio wpływają wyłącznie węglowodany, bywa że produkty łączące ze sobą węglowodany i białko lub tłuszcze ( takie jak czekolada) mają niższy indeks glikemiczny niż te, w których białka czy tłuszczu jest niewiele (na przykład arbuz)

BŁONNIK

Produkty o naturalnie wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika (fasola, soczewica, płatki owsiane, jabłka) mają zwykle niski lub średni IG. Mąka pytlowa i nie oczyszczone zboża są zdrowsze od białej mąki i zbóż rafinowanych,  prawie zupełnie pozbawionych błonnika, choć drobno mielona mąka pytlowa ma niemal taki sam IG jak mąka biała. Wydaje się że w wypadku mąki dla IG istotniejszy jest stopień przemiału niż zawartość błonnika. Powodem jest fakt, że większość zbóż z wyjątkiem owsa, zawiera przede wszystkim błonnik nierozpuszczalny, który nie ma wpływu na wartość IG

KWASOWOŚĆ

badania wskazują że obecność kwasu w produktach (np cytrynach, occie, chlebie na zakwasie) obniża IG. Kwas opóźnia proces opróżniania żołądka, a tym samym wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim, co w efekcie daje niższy IG. Dlatego warto stosować sok z cytryny do sałatek, ryb z rusztu, warzyw, kurczaków. Najlepiej przed głównym daniem zjeść sałatkę z oliwą i octem lub cytryną

OWOCE

wiele owoców ma raczej niski indeks glikemiczny, zarówno ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak i na fakt, że występującym w nich cukrem jest glukoza. IG fruktozy wynosi 19, mimo że jest ona najsłodszym naturalnym cukrem (glukoza=100 sacharoza=68). Banany oraz niektóre inne owoce tropikalne mają w związku z dużą zawartością skrobi, względnie wysoki IG. Nie powinno się ich jadać tak często, jak owoców o niższym IG, np wiśni, truskawek, innych jagodowych, grejpfrutów, śliwek, gruszek, jabłek, pomarańczy i winogron. Nie należy bać się arbuzów: owszem arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale duża zawartość wody, a niewielka węglowodanów oznacza, że kawałek arbuza nie podniesie zanadto poziomu cukru.

CHLEB

Pełne ziarna zbóż i nasiona ważą więcej niż mąka o porównywalnej objętości: im cięższy chleb, tym bardziej jest razowy i tym niższy jest jego indeks glikemiczny. Jednak IG nawet najbardziej pełnoziarnistego chleba nie spadnie nigdy poniżej 40 - 45, co znaczy, że chleb nigdy nie będzie produktem o niskim IG. Ważny jest także rodzaj zboża - żyto i jęczmień mają niższy IG od pszenicy. Obecność orzechów i ziaren różnego rodzaju (sezam, siemię lniane, słonecznika itp.) redukuje całkowitą wartość IG chleba, zwiększając przy tym zawartość białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Chleb na zakwasie ma nieco niższy IG.

PŁATKI ŚNIADANIOWE

Kukurydza, a więc także płatki kukurydziane, ma bardzo wysoki IG. Ważne jest by znaleźć takie płatki śniadaniowe, które zostały minimalnie przetworzone i nie są słodzone. Płatki o dużej zawartosci błonnika, takie jak All-Bran, oraz niesłodzone muesli (z domieszką zbóż i nasion) to najlepszy wybór. Ich IG będzie jeszcze niższy, jeśli doda się do nich mleka i jagód, siekanych migdałów i innych orzechów, mielonego lnu lub płatków sojowych i ewentualnie dosłodzi fruktozą.

MAKARON PSZENICA BULGUR I KUSKUS

Wiele osób się dziwi, słysząc że makaron ma niższy indeks glikemiczny od chleba (między 35 a 50). Dzieje się tak dlatego, że makaron wytwarzany jest najczęściej z pszenicy durum (czytajcie na opakowaniach: pszenica durum, semolina lub pszenica twarda). Mąka durum jest grubsza i zawiera nieco więcej białka niz zwykła mąka pszenna. Razowy makaron z pszenicy durum zawiera natomiast więcej błonnika, witamin i minerałów niż zwykły. Liczy się też kształt makaronu. Spaghetti ma niższą wartość IG od płaskiego makaronu, chociaż składniki pozostają te same, gdyż jest bardziej elastyczne, a enzymy trawienne nie są w stanie tak szybko rozłożyć skrobi. Efekt glikemiczny makaronu świeżego, jest zazwyczaj silniejszy niż suchego. Im krócej gotuje się makaron, tym niższy IG. Pszenica bulgar to właściwie niezbyt rozdrobniona pszenica durum, "podgotowana" (preparowana termicznie) i następnie suszona. Szybka w przygotowaniu, ma niską (do średniej) wartość glikemiczną. Kuskus jest drobniejszą odmianą bulgaru.

RYŻ

   Wartość IG ryżu oscyluje od 40 do ponad 100, głównie w zależności od jego odmiany, ale takze od sposobu przygotowania. Kolor ryżu ma mniejsze znaczenie, chociaż brązowy ryż jest zdrowszy, ponieważ bogatszy w błonnik, witaminy i minerały. Ogólna zasada mówi, że im bardziej kleisty jest ryż po ugotowaniu, tym wyższy jest jego IG. Dziki ryż nie jest tak naprawdę ryżem, lecz niełuskanym ziarnem pewnego gatunku trawy IG=57

CZY LODY SA ZDROWSZE OD BIAŁEGO PIECZYWA

   IG lodów wynosi ok 40, tymczasem IG białego chleba aż 70. Należy jednak pamiętać, że mówimy nie o 50 gramach chleba i 50 gramach lodów, ale raczej o 100 gramach chleba (ok 3 kromek) i 200 gramach lodów (2 kubeczki), gdyż lody zawierają mniej węglowodanów w 50 gramach niż chleb. IG nie informuje o wartościach odżywczych żywności, tylko o jej wpływie na poziom cukru. Niektóre naprawdę niezdrowe produkty mają niski IG, ponieważ tłuszcze bezpośrednio nie zmieniają stężenia cukru we krwi. Dlatego też fakt, że owsianka ma wyższy IG od chispów ziemniaczanych, nie oznacza że chipsy są zdrowsze - bynajmniej, a to dlatego, że zawierają mnóstwo przetworzonych tłuszczów, w których obecne są niezdrowe produkty uboczne procesu przetwarzania. Czekolada ma niższą wartość IG od marchwi, ale z pewnością nie jest od niej zdrowsza.



Tabele IG ŁG dietamm.com/index.php?p=ig

Kuszącą wydaje się perspektywa, by wziąć tabelę z wartościami IG i orzec, że wszystko o wysokim IG jest niezdrowe, a to co o niskim zdrowe. Prawda jest nieco bardziej złożona. IG nie jest jedyną miarą zdrowotności danego pokarmu. Gdyby tak było, to ser o wartości IG=0 byłby bardzo zdrowy, a to nie prawda. Nie można też powiedzieć że banany i mango są niezdrowe choć IG mają wysoki. Jeśli skupimy się na tym co jest dobre a co złe dla poziomu cukru we krwi - zapominając na moment o witaminach i tłuszczach - wówczas rzeczywiście ilość spożywanych węglowodanów będzie bardzo istotna. Jednak wartość Ig oznacza, jak szybko węglowodany obecne w danym produkcie podnoszą stężenie cukru we krwi; nie podają natomiast ILOŚCI tych węglowodanów, a więc ile trzeba danego produktu zjeść, by wystąpiła przewidziana indeksem glikemicznym reakcja. Należy bowiem pamiętać, że ilość wydzielonej insuliny zależy od ILOŚCI węglowodanów oraz od czasu w jakim zostaną one przekształcone w glukozę. Naukowcy z Harvardu zaproponowali więc pojęcie ładunku glikemicznego ŁG. Wprowadzony w 1997 roku ŁG traktowany jest z coraz większą uwagą, jako dokładniejszy sposób wyrażania efektu glikemicznego żywności. Podobnie jak IG ładunek glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe w zależności od ich wpływu na stężenie cukru we krwi. O ile jednak IG informuje nas, jak szybko wzrasta poziom cukru po spożyciu 50 gram węglowodanów w postaci określonego pokarmu, , o tyle ŁG bierze pod uwagę zarówno wartość IG, jak i rzeczywistą zawartość węglowodanów w 100 gramach danego produktu lub w jego porcji. Z tabel widać jasno, że gotowana marchew (o wysokim IG) ma ładunek glikemiczny równy zaledwie 4, tak samo zresztą jak arbuz, którego IG jest również wysoki. Tak więc nie trzeba wykluczać z diety ani gotowanej marchewki ani arbuza.

Dodam że czekolada gorzka 70% kakao ma ŁG=7, natomiast mleczna 24. Aha, jeszcze czekolada mleczna, o niskiej zawartości cukru z manitolem (czyli coś mniej więcej ta light 0%) ma ŁG=15


http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wooFiRx/weight.png
Nie jestem leniem, mam tylko zawyżone wymagania motywacyjne...

Offline

 

#2 2013-01-07 00:35:55

Ma_Ja
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2013-01-06
Posty: 1021
Reputacja :   

Re: Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

A mozna gdzies znalezc tabelkie proguktow ??


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=380854ed9f6f896e6.png

I raz: start 16.01.2013r. - 82kg - 70,8kg.   
II raz: start 18.02.2015r. - 73,7kg

Offline

 

#3 2013-01-07 20:00:52

grażka
Superekspert
Od: okolice krakowa
Zarejestrowany: 2012-06-22
Posty: 10831
Reputacja :   57 

Re: Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

w internecie


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=61635012573144389.png
najwyższa waga w historii 98,00 kg sad
najniższ waga osiągnięta na sb/dpm  71,90 smile

Offline

 

#4 2013-01-22 13:52:40

tomijerry
Superekspert
Od: gdynia
Zarejestrowany: 2012-11-19
Posty: 2706
Reputacja :   68 

Re: Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

Diabelska fruktoza  na podstawie opracowania Cassandry Forsythe
Szukasz bezkompromisowego dietetycznego rozwiązania, które umożliwi ci uzyskanie upragnionej sylwetki?
Jadasz regularnie, co 3 godziny – jak każda grzeczna dziewczyna ( chłopiec) – jednak okolica brzucha to nadal twoja pięta Achillesowa
Cóż, zwróć uwagę na fakt, że jeśli ograniczysz/wykluczysz podaż fruktozy w diecie, to rozwiązanie wspomoże utratę zalegającego tłuszczu!!
/Metabolizm fruktozy w pigułce
Fruktoza to monosacharyd (węglowodan, który nie ulega hydrolizie do form prostszych), który ma nieco odmienne właściwości, niż inny cukier prosty- glukoza. Kiedy spożywasz fruktozę, jest ona absorbowana w jelicie znacznie wolniej, a proces ten nie podlega bardzo precyzyjnej regulacji/kontroli. / w porównaniu do glukozy, której wchłanianie, dystrybucja do tkanek, poziom w układzie krążenia, metabolizm w tkankach jest regulowany na różnych poziomach, w szereg sposobów; od regulacji hormonalnej, poprzez regulację enzymów odpowiedzialnych za szereg przekształceń, czy sam sposób wchłaniania w jelicie /
Wiele osób – jak na przykład cukrzycy – uważają fruktozę za idealny węglowodan, ponieważ nie jest ona wykorzystywana bardzo szybko oraz tak wydajnie / w wątrobie, nerkach i jelicie obecny jest specyficzny enzym – fruktokinaza, który fosforyluje tylko fruktozę, niezależnie od glukozy, niezależnie od stężenia insuliny, niewrażliwy na głodzenie. ten fakt tłumaczy m.in. to, że u chorych z cukrzącą po spożyciu fruktozy, nie obserwuje się zaburzeń w wchłanianiu tego cukru z krwioobiegu do tkanek . Nie zdają sobie jednak sprawy, że jest przyswajana niezależnie/równolegle od glukozy, co wzmaga proces wchłaniania.
Gdy tylko fruktoza pojawi się w jelicie, jest szybko absorbowana i transportowana do wątroby, w celu metabolizmu. Możliwe są 2 dalsze drogi jej użytkowania: przekształcenie w glukozę i odnowa glikogenu lub wykorzystanie na potrzeby energetyki komórek wątrobowych.
W przeciwieństwie do glukozy – fruktoza może być metabolizowana jedynie w wątrobie. Glukoza może być transportowana do innych tkanek, np. mięśni i tam wykorzystywana.
/ Dlaczego fruktoza stanowi problem dla odchudzających się? ?/
Gdy spożywasz dużo fruktozy, może być ona wykorzystana tylko w jednym narządzie – wątrobie / istnieją enzymy, w innych tkankach, które odpowiedzialne są za metabolizowanie fruktozy oraz innych cukrów – np. heksokinaza. Jednak w obecności glukozy pierwszy etap przemian fruktozy (fosforylacja)jest hamowany, przez glukozę . Jeżeli glikogen wątrobowy jest uzupełniony, a taka sytuacja ma miejsce praktycznie o każdej porze dnia, z wyjątkiem czasu przed pierwszym posiłkiem, po przebudzeniu / oraz po długim wysiłku aerobowym /, wtedy fruktoza może odpowiadać w głównej mierze za odkładanie tkanki tłuszczowej!
Gdy twoja wątroba nie potrzebuje magazynować nowego tłuszczu, kieruje go do innych części twojego ciała, miejsc, gdzie nie chcesz, aby się pojawiał, np. brzuch lub okolica lędźwiowa.
Czy widzisz teraz sedno zagadnienia, dlaczego zbyt duża ilość fruktozy w diecie może być główną przyczyną tego, że nie możesz „odchudzić” tych ostatnich komórek tłuszczowych?
/ Jak unikać spożycia fruktozy?
Gdy ludzie słyszą słowo fruktoza, zwykle pierwszym skojarzeniem, które przychodzi im do głowy są owoce. Gotowy na rewelacje? Owoce nie są właściwie głównym źródłem fruktozy w twojej diecie!
Oczywiście, zawierają fruktozę, ale tylko niektóre z nich są w nią bogate, gdy pozostałe są stosunkowo ubogie. Ne wszystkie owoce są złe dla sylwetki, to samo dotyczy warzyw.
Oto lista głównych dostawców fruktozy w twojej diecie, ułożona malejąco:
- wysokofruktozowy syrop kukurydziany [High Fructose Corn Syrup (HFCS; HFS)]
- cukier buraczany /sacharoza/
- cukier brązowy
- cukier klonowy
- cukier trzcinowy
- melasa
- miód
- skoncentrowane soki owocowe
- owoce
- warzywa
Unikaj pierwszych 8 za wszelką cenę!

Czytaj uważnie etykiety produktów, ponieważ HFCS jest dodawany prawie do większości dostępnych obecnie produktów spożywczych. Pomimo, że miód jest naturalnym produktem, to nie oznacza, że powinieneś go jadać w dużych ilościach.
/ Skąd właściwie wiemy, że fruktoza przyczynia się do tycia?
Musiałeś żyć w jaskini, jeżeli do tej pory nie słyszałeś o HFCS i jego powiązaniu z najbardziej znanymi chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, choroby serca, otyłość, rak.
Po raz pierwszy zależność ta została odkryta w laboratoryjnych eksperymentach na gryzoniach. (1) Dieta bogata w fruktozę (50-60% kalorii dostarczanych przez ten monosacharyd) została zastosowana u szczurów, które zaczęły wykazywać oznaki zaburzeń metabolicznych (Metabolic Syndrome), jakie są zapowiedzią pełnoobjawowej cukrzycy i chorób serca.
/ Zastosowana dieta / u badanych zwierząt spowodowała podwyższenie poziomu cukru we krwi, wzrost wagi ciała, wzrost brzusznej tkanki tłuszczowej, hipertrglicerydemię / podwyższony poziom triglicerydów w układzie krążenia /, oporność na insulinę. Wzrost wagi ciała i odkładanie tłuszczu były rezultatem zwiększonej oporności na insulinę Szczury na diecie bogatej w fruktozę, w dłuższej perspektywie czasu miały wyższy poziom leptyny niż szczury, które jadły niewielkie ilości tego monosacharydu.
Naukowcy transponowali wyniki badań na populację ludzi, konkludując, że to fruktoza, a nie glukoza, rozpoczyna szereg przemian adaptacyjnych, które objawiają się zwiększeniem poziomu markerów zaburzeń metabolicznych (Metabolic Syndrome) (2); i wygląda na to, że wszelkie zmiany rozpoczynają się od oporności tkanek na insulinę. U mężczyzn, których karmiono dietą bogatofruktozową, oporność na insulinę pojawiła się w przeciągu tygodnia (3), w porównaniu do braku skutków ubocznych w grupie badanych, których karmiono dietą bogatą w skrobię.
Cukroza, znana jako „cukier stołowy” / = sacharoza / (disacharyd złożony z glukozy i fruktozy), jest jeszcze gorsza: ludzie spożywający 28% sacharozy w diecie przez 10 tygodni, nie tylko wykazują oporność na insulinę, lecz również wzrost wagi oraz podwyższenie poziomu cukru we krwi!
W innych badaniach, kobiety nadwagą, poddane zostały diecie bez rygorystycznych zakazów żywieniowych, z dużą zawartością sacharozy, tłuszczu lub skrobi – tylko trzecia grupa badanych zanotowała spadek wagi i tłuszczu. (4)
Obecnie, większość Amerykanów spożywa 70-100 gramów fruktozy dziennie, i z minuty na minutę stajemy się bardziej otyli. Kontrastując powyższe fakty z rzeczywistością, ta nacja spożywała w 19 stuleciu 15-40 gram fruktozy z owoców i warzyw, i nic nie zapowiadało, że otyłość będzie tak znaczącym problemem. (5)
/ Dlaczego fruktoza powoduje tycie?
Fruktoza i produkty, które ją zawierają powodują, że jedzenie smakuje lepiej, przez co zjada się więcej niż potrzeba i niż się planowało. Uczucie sytości pojawia się przez krótki okres czasu wskutek nieodpowiedniej stymulacji wydzielania leptyny i greliny, dwóch zasadniczych hormonów sytości. (6)
Dostępne są wyniki badań, które udowadniają, że fruktoza zwalnia metabolizm: dzieci, które piją napoje gazowane i soki owocowe (oba bogate w HFCS i fruktozę) są bardziej otyłe, niż te, które unikają ich spożywania, ale przyjmują in extenso tę samo ilość kalorii. (7)
/ Jakie warzywa i owoce można jeść bez obaw?
Chociaż owoce zawierają pewne ilości fruktozy, to nie jedyny cukier, który dostarczają. Są niezastąpione w diecie, ponieważ to źródło najlepszych naturalnych antyoksydantów, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami – główną przyczyną starzenia i niszczenia mięśni. Są również ważnym źródłem włókien.
Najlepszym wyborem, którego możesz dokonać to spożywanie tych owoców, które zawierają mało fruktozy. Owoce z dużą jej zawartością / o ile w ogóle / należy spożywać z rana, gdy zasoby glikogenu wątrobowego są uszczuplone. W tym okresie wątroba będzie mogła wykorzystać fruktozę, bez „zamieniania jej w tłuszcz”.
Zestawienie owoców, które są bogate w fruktozę (w typowej porcji). * Zawierają więcej niż 4 gramy fruktozy w porcji.
Unikaj poniższych, z wyjątkiem nielicznych ustępstw do śniadania:
- jabłka
- banany
- wiśnie (1 kubek)
- winogrona (1 kubek)
- mango (2 plastry)
- melony
- pomarańcze
- gruszki
- ananasy (2 plastry)
- arbuz (1 duży kawałek)
Poniższe owoce mają niską zawartość fruktozy, zawierają mniej niż 4 gramy fruktozy w porcji.
Możesz je spożywać, w granicach zdrowego rozsądku:
- morele
- awokado (1/3 średnio owocu; tak to owoc)
- jeżyny (1/2 kubka)
- figi
- grejpfruty (1/2 średniego owocu)
- papaja
- brzoskwinie
- śliwki
- maliny (1/2 kubka)
- truskawki (1/2 kubka)
- pomidory (tak, to też owoce)
* Adnotacja, poniższe wartości zostały obliczone przez dodanie do całkowitej zawartości fruktozy połowy ilości sacharozy w standardowej porcji (np. typowa porcja jabłka to 120 gram).
Warzywa są znacznie uboższe w fruktozę niż owoce. Najwyższą zawartość fruktozy mają kukurydza i słodkie ziemniaki, ale są to wartości i tak znacznie mniejsze niż w owocach (1,2 g na porcję). Jeżeli naprawdę chcesz ograniczyć spożycie tego cukru, unikaj ziemniaków i zielonego groszku.
/ Granica:
Fruktoza może być jedną z przyczyn, dlaczego nie możesz pozbyć się ostatniego tłuszczu, z którym walczysz od tygodni, lub nawet miesięcy. Zanim zaczniesz omijać szerokim łukiem to stoisko w warzywniaku, zweryfikuj etykiety żywności, którą najczęściej spożywasz.
Czy twój sos sałatkowy zawiera HFCS?
Czy dodajesz do rannej porcji jajek terrorysty-keczupu, który zawiera / sabotujący twoje starania / HFCS?
Czy jesteś przyzwyczajony do spożywania 100 % naturalnych produktów przygotowywanych z dodatkiem miodu?
Jeśli wyeliminujesz wszystkie podejrzane produkty, wtedy zwróć uwagę na spożycie owoców. Nie rezygnuj z nich całkowicie, ponieważ one wspomagają cię w walce z wolnymi rodnikami, które wpływają na starzenie i utratę mięśni. Po prostu wybieraj owoce z niższą zawartością fruktozy.
Jabłka skutecznie zapełniają żołądek, hamując głód, lecz również pacyfikują odkrycie twojego sześciopaku.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=3542583fd7ebb4975.png
jednak od 28.11.2016 I faza sb
Motto "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważał mnie mój pies" ...nadal aktualne

Offline

 

#5 2013-01-23 16:34:39

lilyb
Plażowicz 3. poziomu
Od: Cill Airne
Zarejestrowany: 2008-05-10
Posty: 109
Reputacja :   

Re: Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

O Matko!


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=53715103cbb52376e.png

Offline

 

#6 2013-07-11 15:34:27

kamcia
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2013-07-11
Posty: 3
Reputacja :   

Re: Indeks glikemiczny(IG), ładunek glikemiczny (ŁG)

Jak to czytam to nie wydaje się wam, że to jednak przesada smile żeby sprawdzać jeszcze ig dla rzeczy?


moje ulubione stylizacje i fryzury 2013roku tongue

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii