Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#226 2011-03-16 14:08:18

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87777
Reputacja :   362 

Re: Obiady

Placki z cukinii i szpinaku ( przepis pochodzi z Rewolucji na talarzu, żeby nie było tongue, ale na I fazę myślę że nadaje się nieźle )

Na placki:

2 cukinie
garść  liści szpinaku
50g sera feta light oczywiście
1  ząbek czosnku
garść świeżych liści mięty
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 małe jajko
sól, pieprz


Na salsę:
1 pomidor
1 łyżeczka  oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
kilka listków mięty

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym albo oliwą. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt.

Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
Gotowe placuszki podawać z salsą.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#227 2011-04-02 18:54:13

sarittax86
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-02-19
Posty: 1758
Reputacja :   

Re: Obiady

Roladka z piersi kurczaka z liśćmi szpinaku, mozarella zgodnie z dietą South Beach

Składniki na 1 porcje
1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 350 g)
kilkanaście liści świeżego szpinaku
3 plastry sera mozarella grubości 0,5 cm
1 mała cebula
1 łyżka jogomajo

marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
5 kropli sosu sojowego
4 krople tabasco
4 krople maggi
suszony majeranek
suszona bazylia
ostra papryka
szczypta soli
szczypta ognistej mieszanki przypraw
szczypta pieprzu ziołowego


Składniki na marynate wlewamy do małej miseczki i mieszamy. odstawiamy na chwile.

Liście świeżego szpianku parzymy wrzątkiem. Pierś z kurczaka myjemy, wykrawamy kości rozbijamy.
Na rozbitą pierś układamy liście szpianku, pokrojony w drobną kosteczke ser mozarella oraz pokrojoną w kosteczke cebulkę. Rozsmarowujemy łyżkę jogomajo.

Zwijamy pierś w rolandę i zabezpieczamy nićmi lub wykałaczkami.
Wkładamy do miski, oblewamy przygotowaną wcześniej marynatą ze wszystkich stron.
Zostawiamy w lodówce na około 30-60 min.

smażymy na patelni około 25 min.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=110182


Nic nie musze, moge wszystko...
Wszystko zaczyna sie w glowie :-)

Offline

 

#228 2011-04-04 00:16:54

Janka01
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2011-03-01
Posty: 384
Reputacja :   

Re: Obiady

Sarittka, wygląda bosko! Muszę koniecznie przetestować big_smile
Myślisz, że szpinak mrożony byłby ok?


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75124d6d6e240d57c.png

Offline

 

#229 2011-04-04 08:39:17

sarittax86
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-02-19
Posty: 1758
Reputacja :   

Re: Obiady

Janeczko nie wiem sad ja kupilam swieze liscie szpinaku takie z biedronki są tam takie pakowane smile


Nic nie musze, moge wszystko...
Wszystko zaczyna sie w glowie :-)

Offline

 

#230 2011-05-08 08:38:46

LM
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2011-05-04
Posty: 13
Reputacja :   

Re: Obiady

Hmm, myślałam na początku, że nie do końca dogodzę moim gościom czymś co związane z I fazą, a tu taka pomyłka!

Piersi pod odchudzonym beszamelem
Składniki (na 1 porcję):

1 pierś z kurczaka
125g serka granulowanego light
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki mleka 0%
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
pomidor
szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu
oregano
czosnek granulowany
sól, pieprz

Piersi rozbić, posolić, popieprzyć i obsypać czosnkiem granulowany. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Z mleka, maizeny, gałki i białego pieprzu przygotowac beszamel.

Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować cienką warstwą przecieru pomidorowego, obsypać oregano i zalać beszamelem. Na piersi wyłożyć odsączony serek granulowany i połozyć plastry pomidora.

Piec w 180*C ok 20 minut.

(Nie wiem czy ten przepis nie był gdzieś wcześniej, ale - przepraszam - nie mam siły szukać smile)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=24264dc4f472b7b78.png

Offline

 

#231 2011-08-04 23:12:44

Janka01
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2011-03-01
Posty: 384
Reputacja :   

Re: Obiady

KOTLETY Z TUŃCZYKA

składniki: tuńczyk z puszki w wodzie, ugotowana soczewica (prawie tyle co tuńczyka), jajko, sezam, cebulka w kostce i starty ser żółty light; do tego trochę sosu sojowego i soku z cytryny - zagniatamy z tego kotlety i smażymy z obu stron na patelni... mniam! smile

Polecam!!!


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75124d6d6e240d57c.png

Offline

 

#232 2011-09-06 13:08:10

sarittax86
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-02-19
Posty: 1758
Reputacja :   

Re: Obiady

PUREE z fasoli

1 łyżka oliwy z oliwy
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 puszka (540 g) czerwonej fasoli (UWAGA! możemy użyć także białej!)
1/2 szkl. wody
1/2 kostki rosołowej warzywnej
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
UWAGA: zamiast wody i kostki rosołowej możemy użyć wywaru z warzyw!

W małym garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek. W między czasie posiekać drobno cebulkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić do oliwy i smażyć ok. 7 min aż cebulka się zeszkli.
Następnie dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, wodę oraz kostkę rosołową i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5-7 min.
Zdjąć garnuszek z ognia doprawić pieprzem i za pomocą ubijaczki do ziemniaków rozgnieść zawartość na grube "puree"
podawać na ciepło.


Nic nie musze, moge wszystko...
Wszystko zaczyna sie w glowie :-)

Offline

 

#233 2011-09-06 13:12:25

sarittax86
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-02-19
Posty: 1758
Reputacja :   

Re: Obiady

chili con carne wg SB

50 dag chudej mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka czerwonej fasoli
1 mały koncentrat pomidorowy
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sol
pieprz
maggi
majeranek


Wśrednim garnku rozgrzać oliwę z oliwek. W między czasie poszatkować w drobne kawałki cebule, a czosnek przesisnąć przez praskę. wrzucić cebulę i czosnek do oliwy z oliwek dusić do zarumienienia.

Następnie dodać chudą mieloną wołowinę- dusić około 15 min. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem i dalej gotować na małym ogniu około 15 min. Następnie dodać odsączoną i opłukaną czerwoną fasole-gotować jeszcze około 10 min.

danie podawać na gorąco. można posypać startym żółtym serem (ilość tłuszczu wg South Beach: nie więcej niż 6g tłuszczu  30g sera).


Nic nie musze, moge wszystko...
Wszystko zaczyna sie w glowie :-)

Offline

 

#234 2011-10-03 18:33:29

bufencja
Plażowicz 2. poziomu
Zarejestrowany: 2011-09-04
Posty: 77
Reputacja :   

Re: Obiady

ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ

(porcja na ok 4 osoby)

500g mielonego mięsa
nieco więcej niż pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej żółtej i tyle samo zielonej
3 małe cebulki
4 jajka
duży jogurt naturalny
sól, pieprz, dowolne przyprawy
starta mozarella

fasolkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dobrze odsączamy. cebulkę kroimy w kostkę, chwile podsmażamy. dodajemy mięso i smażymy aż będzie miękkie. w naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę, na to mięso z cebulką. zalewamy wszystko rozbełtanymi jajkami z jogurtem i przyprawami. posypujemy odrobiną mozarelli, zapiekamy ok 20-30min w 180-200*C. SMACZNEGO! smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=11374e634bb02f0d7.png

Offline

 

#235 2011-10-11 11:54:49

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Obiady

Wklejam przepis znaleziony w internecie na bigos, który ponoć nadaje się na każdą fazę:)
Nie wiem czy już może jest gdzieś ten przepis:)
Proszę o skontrolowanie czy wszystko ok:

1 kg kapusty kiszonej
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina)
30 dag wędliny (szynki) z drobiu
2 duże cebule
25 dag pieczarek,
przyprawy,
przecier pomidorowy
kilka suszonych grzybów.
Trochę pracochłonne, ale warto!!!!!!!!

- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki
ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)-
gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej
wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość),
dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę
(szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody,
żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier
pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#236 2011-10-11 13:38:55

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 87777
Reputacja :   362 

Re: Obiady

Przepis jak najbardziej smile tylko ważne dwie rzeczy: przecier pomidorowy- trzeba sprawdzić czy nie ma cukru. I druga rzecz- vegeta- to samo... ja nie używam więc nie wiem czy nie ma cukru ani żadnych glutaminianów.. poza tym wydaje mi się, że zamiast vegety lepiej samemu pomieszać zioła i przyprawy, na pewno zdrowiej smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#237 2011-10-19 09:31:42

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Obiady

"OSZUKANE GOŁĄBKI"

Oto przepis:
- kupiłam chudą łopatkę i poprosiłam , żeby pani zmieliła (ok 80 dag);
- pół białej kapustki zszatkować i sparzyć;
Wymieszać mięsko z kapustką, doprawić solą i pieprzem, dodać jedno jajko. Uformować coś na kształt płaskich kotlecików mielonych. Podsmażyć na oliwce z oliwek z dwóch stron. Wrzucić do garnka, zalać wodą, ale tylko tak by zakryła kotleciki. Gotować na małym ogniu, aż kapustka w środku zmięknie. Później wlałam do tej wody przecieru pomidorowego (Tomatera), dałam dwie małe łyżeczki koncentratu, doprawiłam solą i pieprzem. No i jak zobaczyłam , że z sosu woda to zastanawiałam się jak go zagęścić. Dodałam trochę jogurtu naturalnego( głupia myślałam, że zadziała jak śmietana) i dalej nic. W końcu pokroiłam dwie duże cebule, zeszkliłam na oliwie i wrzuciłam do sosu. Na niewiele się to zdało smile Suma sumarum gołąbki smaczne, sos też, tylko przydałoby się, żeby był gęstszy:)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#238 2011-10-25 22:04:30

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Obiady

Gulasz  z fasolką wersja dla leniwych


1 duża cebula, podwójna pierś z kurczaka, 4 średnie pomidory, 2 fasolki czerwone z puszki ( w normalnej wersji jest namaczany jaś ale z lenistwa zmodyfikowałam przepis:)), przyprawa do grilla Kamis i inne wg uznania odpowiednie dla SB.
Sposób przygotowania: Cebulę zeszklić, dodać przyprawioną Kamisem pokrojoną w kosteczkę pierś, jak się zetnie wrzucić pokrojone w kosteczkę pomidory, podusić troszkę aż woda odparuje, wrzucić do garnka, dodać fasolkę, dodać odrobinę wody, doprawić do smaku, dusić mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Gotowe.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#239 2011-10-26 22:33:03

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Obiady

Ja zagęszczałam mąką pełnoziarnistą wymieszaną z mlekiem tongue ale to na 2 !


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#240 2011-11-12 23:16:11

agutek
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2011-10-28
Posty: 3313
Reputacja :   36 

Re: Obiady

Krewetki po kreolsku

2 paski bekonu z indyka lub bardzo chudego wieprzowego
1 posiekana cebula
1/2 posiekanej papryki zielonej
1 posiekana lodyga selera naciowego
1 zmielony zabek czosnku
1 puszka (45dag) krojonych pomidorow
1 lisc laurowy
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
1 lyzeczka sosu worcestershire
1 lyzeczka sosu z ostrej papryki
45 dag srednich krewetek, obranych
oliwa z oliwek extra virgin

na duzej patelni na srednim ogniu usmazyc bekon do chrupkosci. przelozyc go na talerz wylozony papierowym recznikiem, zeby obciekl z tluszczu. kiedy ostygnie pokruszyc. tluszcz wytopiony z bekonu wylac poza jedna lyzka, ktora zostawic na paletni. smazyc na nim na srednim ogniu cebule, papryke i seler prze ok 5 min (do miekkosci). domieszac czosnek i smazyc kolejna minute. dadac pomidory z sokiem, lisc laurowy, pieprz, sos worcestershire i sos z ostrek papryki (mozna tabasco). doprowadzic do wrzenia, zmiejszyc ogien i dusic powoli przez 20 min. dodac krewetki i bekon i gotowac jeszcze przez 10 min lub az krewetki stana sie matowe.
mozna podac z gotowanym brazowym ryzem w Fazie II
smacznego,
przepis z Dieta South Beach ksiazka kucharska


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=5453561369b095946.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii