Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#241 2011-11-15 14:20:52

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Obiady

BIGOS PO MOJEMU big_smile

1 kg kapusty kiszonej
Nieco mniej objętościowo białej kapusty
1,5 piersi z kurczaka
kawałek fileta z indyka (wędlina) lub innej chudej wędliny
4 kiełbaski z fileta (małe) ja dałam te http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/02010033.jpg
2 cebule
oliwa z oliwek
2 garści grzybów suszonych
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1-1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (najlepiej bez cukru jak się znajdzie)
ketchup bez cukru ( ja znalazłam jakiś dla dzieci)

1) Białą kapustę zszatkować sparzyć wrzątkiem. Kiszoną kapustę spłukać zimną wodą. Włożyć obie kapusty do garnka nalać wody ( żeby zakryło kapustę), gotować 30 min. Dorzucić pokruszone grzyby, ziele, listki laurowe i przyprawy.
2) Pierś, wędlinę, kiełbaski i cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek ( ja podsmażałam osobno), dodać do kapusty.
3) Zamieszać dodać koncentratu, gotować ok. 1,5 h pod przykryciem.
4) Odkryć, dodać ketchupu "na oko" i gotować, aż nadmiar wody odparuje:)

Na II i III fazę można dodać pół paczki śliwek suszonych kalifornijskich smile

Mi z takich proporcji wyszła ilość 3,5 dużego słoika ( takiego po ogórkach).

Smacznego:D mam nadzieję, że wam podpasuje:)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

#242 2011-12-02 20:49:47

cynka31
Plażowicz ekspert
Od: Rzym
Zarejestrowany: 2011-12-02
Posty: 430
Reputacja :   

Re: Obiady

to ja dokladam roladki z baklazana smile

3 dosc duze baklazany
ser feta lub mozarella jak kto woli
papryka czerwona  lub suszone pomidory
sos pomidorowy
(mozna zrobic samemu albo kupic gotowy)
przyprawy wedlug uznania,ja dodaje oregano pieprz bazylie.

baklazana kroimy w niezbyt grybe plastry (bedzie latwiej zawijac) lekko solimy i odtawiamy na sitko zeby puscil goryczke,po 20min  oplukac pod woda z soli osuszyc paierowym recznikiem,bedzie mniej pryskal podczas grilowania.grilujemy kazdy plasterek z obu stron (mozna w piekarniku ja uzywam patelni grilowej)
w przestudzone plastry zaijamy kawalek serka i pomidory suszone,ukladamy w zaroodpornym naczyniu,polewamy sosem pomidorowym (mozna posypac odrobina startego parmezanu) i zapiekamy w piekarniku ok 160st jakies 20 min.

robilam je juz kilka razy wiec moge polecic bo napewno sa bardzo dobre smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=67604f4665ff91c62.png                            wzrost 1.68

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=90104f219fb5088b3.png                                wzrost 1.70

Offline

 

#243 2011-12-18 14:58:56

Iwo
Plażowicz 3. poziomu
Od: Wrocław
Zarejestrowany: 2011-06-26
Posty: 165
Reputacja :   

Re: Obiady

A ja dodam przepis na pyszną zupe pomidorową (mam nadzieję, że dozwoloną):
Składniki:
- sok pomidorowy bez cukru (ja kupuję hortexu)
- 5 pomidorów
- cebula
- natka pietruszki
- opcjonalnie chilli

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę. Sok wlać do garnka, dodać pokrojone pomidory i zagotować. Dodać pokrojoną w grubszą kostkę cebulę i gotować aż cebula zmięknie. Ja lubię wersję na ostro i dodaję pokrojone papryczki chilli lub chilli pieprz cayenne w proszku. Na talerzu posypać natką.
Smacznego!smile

Ostatnio edytowany przez Iwo (2011-12-18 15:12:53)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=79894eedf42dbf346.png

Offline

 

#244 2012-01-01 15:20:48

astridnat
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2012-01-01
Posty: 1
Reputacja :   

Re: Obiady

Surówka do obiadu:
Kapusta pekińska
Ogórek zielony
koperek
sok z cytryny
jogurt naturalny bez dodatku cukru

Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka i posiekany koperek. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rewelacyjny dodatek do mięska:)

Offline

 

#245 2012-01-02 21:20:00

Stokrota
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-05-20
Posty: 16247
Reputacja :   111 

Re: Obiady

Lazania z cukini:)

Cukinie obieramy ( jak pestki są miękkie to nie wyciągam , jak twarde to wyciągam ) i kroimy . Przekładamy cukinie na zmiane  z sosem bolońskim . I pieczemy w piekarniku przykryte na koniec posypujemy mozarellą smile

I gotowe smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=883552281d5eeee15.png

" moment on the lips forever on the hips" !!!

Offline

 

#246 2012-01-06 23:45:11

Luisowa
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2011-11-05
Posty: 83
Reputacja :   

Re: Obiady

Zupa z czerwonej papryki:
Przepis pochodzi z książki"Jedno smaczne danie", przerobiony wg zasad SB

-1 duża cebula drobno pokrojona
-1 średnia marchewka obrana i pokrojona w słupki
-3 duże papryki  cienko pokrojone w plasterki
-3 ząbki czosnku
-puszka pomidorów krojonych
-oliwa z oliwek
-mielony imbir
-sól, pieprz
-285 ml wody

Podsmażyć na oliwie cebulę, marchew i czerwoną paprykę, dusić to przez około 10 min aż wszystko w miarę zmięknie. Dodać pomidory, wodę i przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 min. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. W oryginalnym przepisie do zupy dodawało się jeszcze trochę soku z świeżo wyciśniętych pomarańczy. Ja jadłam tą zupę dodając kulki gnocchi z pietruszką ale to już w drugiej fazie wink

Ostatnio edytowany przez Luisowa (2012-01-06 23:45:26)

Offline

 

#247 2012-01-10 10:57:28

jenny
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2012-01-05
Posty: 191
Reputacja :   

Re: Obiady

NADZIEWANE BAKLAZANKI:)

2 baklazany sredniej wielkosci
1/2 kalafiora
3pomidorki
6pieczarek
miesko mielone ze swinki sad innego nie mam
Przyprawy:
sol pieprz
swieze jak pietruszka, koperek, bazylka,
z torebki estragon, oregano jakie kto lubi

wszystko umyc, potem pokroic w kostke i delikatnie na patelce poddusic. Miesko mozna osobno sobie w innym polmisku do smaku doprawic, nastepnie wszystko razem wymieszac i zapiekac ok 40 min zeby skorka baklazanka byla mieciutka:) wtedy wszystko da sie zjesc. ja okrywam kazdego baklazana w sreberko osobno.
Smacznego smile


a ja sobie zrobie te cudne kotleciki z fasolki sprawdzilam nie mam bialej fasolki  :(mam zielona:) i uzyje sezamu do obtaczania smile

Ostatnio edytowany przez jenny (2012-01-10 11:27:18)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=28514f42afbddcc11.png

Offline

 

#248 2012-02-21 15:44:49

digitalbath
Plażowicz ekspert
Od: śląskie
Zarejestrowany: 2012-02-20
Posty: 540
Reputacja :   

Re: Obiady

Fasolowy zawrót głowy

Składniki:
- mięso mielone (z indyka mi się najlepiej sprawdza)
- duża cebula
- pieczarki (opcjonalnie, dla wzbogacenia, ok. 5 dużych)
- papryka (opcjonalnie, dla wzbogacenia, maks. 1 nieduża sztuka, żeby nie zdominowała smaku)
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- puszka ciecierzycy (opcjonalnie)
- puszka mieszanki 4 fasole, chyba z firmy kier, rzadko na nią trafiam, jak nie trafiam, daję ciecierzycę
- kartonik/puszka pomidorów krojonych bez skórki
- przyprawy: czosnek (w ząbkach lub proszku), chilli, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, przyprawda do dań z fasoli (chyba kamis), pieprz, sól - proporcje dowolne, ja zazwyczaj szaleję, bo lubię ostre
- topiony serek light w plasterkach

Cebulkę podsmażamy, z mięskiem albo osobno. Podsmażamy pieczarki, jeśli je dodajemy. Kiedy mięso traci różowość do dużego garnka dajemy mięso, cebulę, pieczarki i naraz wszystkie fasole i pomidory (i paprykę, jeśli dodajemy). Fasolę odsączamy, ale lekko, żeby trochę tego płynu jednak zostało. Zostawiamy pod przykryciem na pół godzinki. W tym czasie nasza potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy. Po pół godzinki dorzucamy przypraw - można zaszaleć!

Na dno miseczki wkładamy plasterek serka topionego light i na to nakładamy porcję zupki.

UWAGA! Porcja bardzo duża, mnie wystarcza na tydzień. Charakteryzuje się długą trwałością, więc w lodówce można spokojnie potrzymać kilka dni. Na drugi dzień potrawka traci konsystencję zupy i gęstnieje, wtedy jest najlepsza. Ja zazwyczaj wtedy drobię serek light, nakładam na patelnię porcję, sypię serkiem i podgrzewam aż się stopi.

Smacznego! smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=297459b37bb4d1203.png

Offline

 

#249 2012-02-27 18:58:36

Naina
Plażowicz 3. poziomu
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2011-07-30
Posty: 167
Reputacja :   

Re: Obiady

No to może i ja dodam coś od siebie.

Zupa-sos
ok 250 g mięska z szynki, lub piersi z kurczaka
1/2 puszki pomidorów krojonych (mogą być też całe, akurat miałam krojone)
4-5 pieczarek, można dać więcej, ja miałam tylko tyle:)
1/2 papryki czerwonej, będzie bardziej kolorowo, jeśli dodamy paprykę w różnych kolorach
1/2 cebuli
3-4 łyżki fasoli białej i czerwonej
ok szklanka wody
przyprawy według uznania, u mnie ostra czerwona papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Mięsko podsmażamy na oliwie, ja robiłam już w garnku, dodajemy pokrojoną cebulkę, wszystko razem podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Zalewamy podsmażone mięsko szklanką gorącej wody, czekamy aż się zagotuje, potem dodajemy pomidory z puszki, paprykę, pieczarki podsmażone lub nie, ja nie podsmażyłam, z lenistwa smile fasolę białą i czerwoną solimy, pieprzymy, doprawiamy do smaku, gotujemy wszystko razem aż mięsko będzie miękkie, sosik się zredukuje, a rozgotowana fasola pięknie nam wszystko zagęści. Et voila! Możemy jeść smile

Smacznego!

W zależności od wykorzystanego mięska będziemy mieć całkiem inną potrawę, z kurczakiem jest bardziej wykwintna, natomiast z szynką taka bardziej swojska. I sycąca!
Z podanej ilości składników wyszła mi potrójna porcja obiadowa smile Obadek dla mnie, brata i jeszcze na kolację zostało big_smile

Offline

 

#250 2012-05-02 16:35:05

Magenta
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2012-05-02
Posty: 3
Reputacja :   

Re: Obiady

Wszystkie przepisy wyglądają pysznie,chciałam jednak dodać coś prostego,co zrobimy nawet będąc zabiegane smile
-biała fasola
-trochę tuńczyka(np. z puszki)
-pomidor
-odrobina bulionu
-kilka pieczarek
Fasolę gotujemy lub odcedzamy,dodajemy pół puszki tuńczyka.pomidora sparzamy i obieramy,kroimy drobno i wkładamy do garnuszka.dodajemy bulion(dosłownie odrobinę) i dusimy ok.5 min.w drugim garnku podduszamy pokrojone drobno pieczarki.gdy będą gotowe dorzucamy je do fasoli i polewamy wszystko naszym pomidorkiem.na końcu przyprawiamy do smaku i możemy jeść smile

Offline

 

#251 2012-05-08 15:33:33

agutek
Superekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2011-10-28
Posty: 3313
Reputacja :   36 

Re: Obiady

KURCZE PIRI PIRI
Składniki:
- 3 lyzki oliwy
- 6 filetow z kurczaka bez skory
- 2 cebule, pokrojoe w talarki
- 6 posiekaych pomidorow
- 1 duza pietruszka, pokrojoa w slupki
- 2 marchewki, pokrojone w slupki
- 1 laska cynamonu
- sol i pieprz
- 2-3 lyzki sosu piri-piri
- 1 duza czerwona papryka
- 1 duza zolta papryka

SOS PIRI-PIRI
- sok z 2 cytryn
- ½ pokrojonej czerwonej papryki, bez nasion
- 4 pokrojone czerwone papryczki chilli, bez nasion
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- szczypta soli

Najpierw zrobic sos piri-piri: sok z cytryny wlac do rondla, dodac czerwona papryke oraz chilli. Doprowadzic do wrzenia i przykryc. Gotowac na malym ogniu 10-15 min, az papryka zmieknie. Całość zblendowac na gesta paste. Dodac oliwe, posolic.
Na patelni zrumieic filety z kurczaka, w razie potrzeby dzielac je na partie. Nastepnie dodac cebule, pomidory, pietruszke, marchewke, cynamon sol pieprz i 750 ml wody. Całość zagotowac, a potem jeszcze dołożyć łyżkę sosu piri-piri i wymieszac. Dusic pod przykryciem ok. 30 min. Papryke przepołowić, usunąć nasiona, a potem cienko pokroic. Dodac do miesa, gotowac pod przykryciem kolejne 30 min, az papryka i inne warzywa zrobia się miękkie. Mieso i warzywa przełożyć za pomoca cedzaka na półmisek i przykryc. Do sokow z gotowania dodac druga łyżkę soso piri-piri (mniej jeśli uzywamy kupnego). Skosztowac i jeśli to konieczne, dodac kolejna łyżkę. Zagotowac, potem odparowac na duzym ogniu do 1/3 objetosci. Podawac osobno albo polac sosem kurczaka oraz warzywa 


Przepis dla wielbicieli ostrego smaku smile

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150879117358216&set=a.10150610104548216.413200.796303215&type=1&theater&notif_t=photo_comment


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=5453561369b095946.png

Offline

 

#252 2012-05-09 19:28:41

bashi
Plażowicz ekspert
Od: Holandia
Zarejestrowany: 2012-05-04
Posty: 430
Reputacja :   
Serwis

Re: Obiady

HAMBURGERY Z MOZZARELLĄ

Tak jak nie lubię surowej mozzarelli, tak ta upieczona jest według mnie przepyszna. W towarzystwie mięsa zrobiła furorę na moim talerzu wink. Oto przepis:

30 dag mielonego mięsa wołowego (lub każdego innego dozwolonego na diecie),
3 łyżek zielonego pesto lub przyprawy takie jak bazylia, oregano, papryka i sól,
tyle minikuleczek mozzarelli, ile ma być kotletów (lub jeda większa pokrojona na kawałki),

Mięso wymieszać z pesto lub przyprawami. Nabierać pełną łyżkę mięsa i obklejać nim kawałek mozzarelli, tak żeby nie wystawała. Opiekać na grillu (kiedy wierzch będzie podpieczony przewrócić na drugą stronę).

Smacznego smile!


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=37614fa3ee3203087.png

Zapraszam na mojego bloga! http://felt-ribbon.tumblr.com/

Offline

 

#253 2012-05-13 15:03:32

newgirl
Superekspert
Zarejestrowany: 2012-02-16
Posty: 41174
Reputacja :   217 

Re: Obiady

Polędwiczki wieprzowe z sałatką szparagową:

- 3-4 kawałki polędwiczek wieprzowych, grubych na 1-1,5cm
- 1 cebula
- pieprz, sól
- ol. rzep. do smażenia

Polędwiczki rozbijamy pięścią, solimy i pieprzymy z obu stron. Na mocno rozgrzany olej rzepakowy kładziemy polędwiczki. Olej musi być mocno rozgrzany żeby pory mięsa szybko się zamknęły. Polędwiczek nie ruszamy aby mięso się skarmelizowało. Po 1-2 min, odwracamy na drugą stronę.
Odkładamy, koniecznie dajemy polędwiczkom odpocząć kilka minut. Dzięki temu soki nie wypłyną i mięso pozostanie bardzo soczyste.
Na patelnię po mięsie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, podlewamy wodą aby soki z mięsa odeszły i zostały na cebuli.
Chwilę podsmażamy do zeszklenia. 

- 3-4 szparagi
- kilka strączków groszku cukrowego
- kilka pieczarek
- roszponka
- olej sezamowy (u mnie z tao tao)
- sól (u mnie wędzona)
- sok z cytryny (opcj.)
- ol. rzep do podsmażenia

Pieczarki kroimy na ćwiartki, podsmażamy, dodajemy pokrojony z grubsza groszek cukrowy. Krótko podsmażamy.
Szparagi pozbawiamy łykowatych końcówek. Kroimy obieraczką do warzyw (dzięki temu uzyskamy bardzo cienkie plasterki), główki zostawiamy w całości. Dorzucamy na patelnię. Solimy, kropimy olejem sezamowym. Ściągamy z ognia, dodajemy świeżą roszponkę.
Wszystko mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny.

Śmiało mogę powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych obiadów jakie w życiu jadłam smile
Na zdjęciu kontroler jakości wink
http://img521.imageshack.us/img521/9094/pagejg.jpg

Ostatnio edytowany przez newgirl (2012-05-13 15:04:57)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=664459ba469c37ea9.png

Offline

 

#254 2012-06-02 14:40:17

newgirl
Superekspert
Zarejestrowany: 2012-02-16
Posty: 41174
Reputacja :   217 

Re: Obiady

SZYNKA BBQ Z AROMATYCZNĄ SURÓWKĄ 2 porcje

Marynata do szynki:
- skórka z pomarańczy
- 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy
- chilli wg. uznania
- sól, pieprz

Składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej szynkę. Niech poleży w niej 10-15 min.
Na grillowaną, mocno rozgrzaną patelnię nakładamy marynowane mięso.
Zrumieniamy z obu stron 2-3 min.
Po zdjęciu z ognia dajemy mięsu odpocząć.

Sałatka:
- sałata lodowa
- 1 cebula
- 200 g soczewicy (u mnie z puszki)
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego i z białego wina
- 250 g pomidorów koktajlowych
- zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
- sok z cytryny
- kawałek sera pleśniowego (u mnie camambert)
- sól, pieprz

Cebulę szklimy, dodajmy czosnek, soczewicę i po łyżce obu rodzajów octu.
Pomidorki przekarajamy na połówki, kropimy oliwą, dodajemy zioła (u mnie rozmaryn i tymianek), grillujemy 20 min w piekarniku 180st.
Sałatę lodową kroimy w cienkie paski, na to nakładamy cebulę z soczewicą, na górę zgrillowane pomidorki. Oprószam solą, pieprzem oraz kropię sokiem z cytryny.
Na koniec krótko przysmażam ser pleśniowy. Kładę na górę.

http://img9.imageshack.us/img9/1040/20120602982.jpg

Ostatnio edytowany przez newgirl (2012-06-02 14:41:59)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=664459ba469c37ea9.png

Offline

 

#255 2012-07-03 11:02:08

ulkaaa_p
Superekspert
Zarejestrowany: 2011-10-10
Posty: 5058
Reputacja :   36 

Re: Obiady

ZUPA MEKSYKAŃSKA, przepis zaczerpnięty z książki "Lekka Kuchnia Polska". Lekko zmodyfikowany:)

0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki
3 cebule
6 ząbków czosnku
1 papryka czerwona
1 puszka ciecierzycy ( w oryginale była kukurydza więc odpada)
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów bez skóry

Przyprawy: papryka chilli, papryka słodka, bazylia, oregano, sól, pieprz

Do garnka wlać zawartość wszystkich puszek wraz z zalewami, rozrzedzić wodą do konsystencji zupy. Dodać jedną łyżeczkę soli oraz pieprzu, zagotować i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Mięso doprawić  chilli, papryką słodką, bazylią i oregano, a następnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, a po kilku minutach paprykę i smażyć aż będzie miękka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać wszystko do garnka z zupką chwilkę pogotować, zamieszać.

W wersji na fazę II można podać z pełnoziarnistym pieczywem:)

Smacznego.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=73275a0c0ab85a77f.png
Wzrost 175 cm

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii