Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#16 2007-01-02 12:56:30

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Pierś z kurczaka w zielonym sosie

-3 jajka
-oliwa z oliwek
-piers z  kurczaka
-lyżka musztardy
-bazylia
-sol i pieprz

Gotujemy jajeczko na twardo , ugotowane jajko miksujemy z bazylia, musztarda.Piersi kurczaka rozbijamy tluczkiem na płasko i nastepnie smazymy na oliwie z oliwek(ja dodatkowo dla smaku posypuje je ostrymi przyprawami)jak juz wszystko sie ladnie usmazy polewamy zielonym sosem i gotowe!


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#17 2007-01-02 13:07:32

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Zupa paprykowa

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki)
1-2 kiełbaski chorizo (pikantne kielbaski paprykowe) lub kabanosy zaprawiane ostrą papryką
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona lub 2 mniejsze
sól, pieprz, ostra papryka w proszku i majeranek do smaku.

Kiełbaski chorizo kroimy ukośnie i obsmarzamy na dużym ogniu. Gdy kiełbaski dobrze się przysmarzą wlewamy 1 chochlę bulionu, żeby zebrać cały smak i dodajemy pokrojona w plastry cebuje. Zostawiamy na ogniu 2 minuty następnie całość przelewamy do reszty bulionu. Gdy bulion zawrze dodajemy pokrojoną w grube kostki paprykę i gotujemy tyle zeby papryka była al dente. Ani miekka ani twarda.Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz ostrą papryka w proszku

Warianty:
- można dodać natkę pietruszki

- w II fazie można dodać kluski przygotowane z mąki razowej i żółtka. Wymieszane składniki wrzucamy do gotującego się bulionu


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#18 2007-01-02 21:55:40

gosiula9
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 5
Reputacja :   

Re: Obiady

Paprykarz drobiowy

2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 papryki
2 pomidory(sparzyć i obrać ze skórki)
1 łyzka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz i trochę oliwy

Wszystko pokroić w kostkę

Rozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a nastepnie posypać apryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Nastepnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i  paprykę.Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić az papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe. PYCHA smile

Offline

 

#19 2007-01-03 11:21:42

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

ZAPIEKANY BAKŁAŻAN

- 1 dorodny bakłażan
- 2 pomidory
- odtłuszczony ser zółty lub kulka mozarelli
- jajko
- Szynka (niekoniecznie)
- świeża bazylia do dekoracji
- oliwa do smażenia

Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w plastry ok 1 cm szerokości, solimy i odstawiamy na sicie, na 1/2 godziny. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na tyle plastów ile mamy bakłażana.
Bakłażana obtaczamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy patelnię z palnika i nstępnie układamy na kazdym plastrze bakłażana szynkę (ale niekoniecznie), pomidora i ser. Całość na tej samej patelni wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika. Podajemy udekorowane bazylią.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#20 2007-01-03 11:24:29

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- cebula,
- bulion,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy (wg gustu).

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

Do farszu można też dodać trochę pokrojonej papryki i startego na tarce sera
żółtego.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#21 2007-01-04 22:12:00

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Zapiekanka  z sosem jogurtowym

Składniki na zapiekanke:
1 paczka brokułów mrozonych
1 paczka kalafiora mrożonego
pół puszki fasolki czerwonej
pare plastrów sera żołtego
2 jajka
piers z kurczaka
dwie cebulki czerwone
czerwona papryka
oliwa z oliwek

Składniki na sos:

Sposób pierwszy na ostro:
czosnek
pól duzego jogurtu naturalnego
dwa ogórki konserwowe
pieprz,sól

Czosnek zetrzeć, wymieszac z jogurtem.Dodac poszatkowane drobno ogórki konserwowe.Posolic i popieprzyc do smaku.Przygotowywac ok godzine przed podaniem, zeby smak czosnku zdazył sie wymieszac z jogurtem.

Sposób drugi:
pół duzego jogurtu naturalnego (chudego oczywiscie)
gałka muszkatałowa,sól, pieprz

Jogurt przyprawic duza iloscia gałki, posolic i popieprzyc do smaku.


Zapiekanka, przygotowanie:
Brokuły i kalafior ugotowac na pól twardo.Odstawić do odsączenia.Kurczaka pociac na małe kawałki i podsmazyć na gorącej oliwie z oliwie, posolic, popieprzyc oraz posypac słodka papryką.Papryke czerwona pokroic, to samo zrobic z cebulka.Brokuły oraz kalafior ułozyc w naczyniu żaroodpornym.Na tym ułozc mieso.Na góre dac czerwona fasolke, wczesniej odsaczona z zalewy.Pożniej na wierzchu ułożyc cebulke i papryke.Wszystko zalac rozbełatanymi jajkami wymieszanymi z potartym serem zółtym.Wstawic do rozgrzanego piekarnika do temperatury ok 180% na jakies 25 minut.Wazne zeby ser sie rozpuscił i jajko sie scieło.Podawac na ciepło.Po wyciagnieciu z piekarnika polac jednym z wybranych sosów jogurtowych.

Smacznego!

(mój dzisiejszy obiad, smaczne i wyglada na skomplikowane, ale wcale takie nie jest.Najadłam sie i w pełni zaspokoiłam apetyt.)


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#22 2007-01-05 11:52:35

wanilia
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 1136
Reputacja :   21 

Re: Obiady

KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA

1 glowka kalafiora (90 dag)
1 lyzka oliwy
1 mala cebula pokrojona w cienkie plasterki
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki wody
1/4 szkalnki kwasnej smietany o obnizonej zawartsoci tluszczu (lub jogurt)
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej
sol i pieprz

rozdzielic kalafior na rozyczki i pokroic na kawalki dlugosci 0,5cm. w garnku rozgrzac oliwe. wrzucic cebule i smazyc ok. 5 minut, az zmieknie. dodac kalafior i polowe soli. nakryc i smazyc przez 5 minut. dodac wode, ponownie nakryc, doprowadzic do wrzenia i ugotowac kalafior do miekkosci (ok.15 minut). zmiksowac warzywa wraz z wywarem, w ktorym sie gotowaly. wlac z powrotem do garnka i domieszac kwasna smietane i galke. doprawic.


http://www.fit.pl/kalkulatory/straznik_wagi/67/70/60/obrazek_02.png/tlo_10.png

Offline

 

#23 2007-01-05 18:31:43

wanilia
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 1136
Reputacja :   21 

Re: Obiady

CHLODNIK OGORKOWO-MIETOWY

3 ogorki, obrane, pozbawione pestek i grubo posiekane
1 szczypior, pokrojony w plasterki
1 zabek czosnku, posiekany
3 lyzki swiezych lisci miety
1/2 szklanki wody
250 ml kwasnej smietany o obnizonej zawartosci tluszczu (kefir, jogurt)
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki swiezo zmielonego bialego pieprzu

zmiksowac ogorki, szczypior , czosnek, miete i wode na gladka mase. dodac smietane, sok z cytryny, sol i pieprz i jeszcze przez chwile miksowac, zeby wymieszac.wstawic do lodowki na ok. 3 godziny


http://www.fit.pl/kalkulatory/straznik_wagi/67/70/60/obrazek_02.png/tlo_10.png

Offline

 

#24 2007-01-08 15:25:57

tosia_to_ja
Plażowicz 3. poziomu
Od: Wrocław
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 195
Reputacja :   

Re: Obiady

To ja tez dorzuce cos od siebie.Podpatrzone w restauracji i zmodyfikowane przeze mnie tak by pasowało do SB.

ZAPIEKANE PIECZARKI

Składniki:
-kilka wiekszych pieczarek
-zołty ser(odtłuszczony)
-kilka plasterkow szynki(najlepiej wedzonej)
-ewntualnie kawałek papryki,pomidorów,zioła,sól

Czas przygotowania i pieczenia:15 min.

Obrac kapelusze pieczarek, na kazdy połozyc kawałeczek żółtego sera i szynki,włozyc na 5-10 min.do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.PYCHA!!! Mozna troszke posolic(zalezy od tego jak słona jest szynka),dobre jest tez z innymi dodatkami,ja najbardziej lubie z serem,szynka i papryka.Swietnie smakuje tez na zimno,mozna zabrac do pracy.


http://www.suwaczek.pl/cache/ffd00c0b9d.png

Offline

 

#25 2007-01-09 02:57:48

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

Kalafior z przyprawami

2 lyzki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w kostke
1 lyzka swiezo startego imbiru
1 lyzka curry
1/2 lyzeczki zmielonego kminku
1 szklanka puree pomidorowego (mozna zmiksowac pomidory)
1 szkalnka wody
pol kilograma kalfiora (samych kwatkow)
1 lyzka posiekanej natki pietruszki


Olej rozgrzewamy w sporym garnku, dodajemy cebule i imbir i podsmazamy okolo 5 minut, az cebula sie zeszkli. Nastepnie dodajemy kminek i curry i smazymy jeszcze przez 1 minute. Do garnka wlewamy wode i puree pomidorowe, zmiejszamy ogien, przykrywamy, mieszajac co jakis czas pzwalamy sie gotowac skladnikom przez oklolo 15 minut. Po czym dodajemy kalafior i pietruszke i gotujemy az kalafior bedzie lekko twardy. Zdejmujemy z ognia i chlodzimy.

Porcja - 1 szklanka:
73 kalorie
2 gr tluszczu
14 gr weglowodanow
5 gr blonnika
3 gr protein
51 gr wapnia


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#26 2007-01-09 03:29:42

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

Biala rybka po sycylijsku

50 dkg bialej ryby
1 cebula pokrojona w krazki
1 zabek czosnku
2 puszki (450 ml) przetartych pomidorow
5 oliwek bez pestek
1 lyzka swiezego soku z cytryny
1 lyzeczka bazylii
1 lyzeczka oregano
1/4 lyzeczki pieprzu

Rogrzac piekarnik do 220 stopni, wlozyc brytfane z ryba. W miedzyczasie na glebokiej patelni rozgrzac oliwe z oliwek, wrzucic cebule i zmiazdzony czosnek i smazyc okolo 3 minut. Dodac pomidory, oliwki, sok z cytryny, oregano, bazylie i pieprz. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 6 minut mieszajac od czasu do czasu. Przygotowanym sosem polac rybe i zapiekac az bedzie miekka w srodku, okolo 10 minut.

Porcja - 1/4 ryby + 1/2 szkalnki sosu:
181 kal
3 gr tluszczu
14 gr weglowodanow
4 gr blonnika
26 gr bialka


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#27 2007-01-09 03:38:23

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

PIERS Z INDYKA Z CZOSNKIEM I ZIOLAMI

4 zabki czosnku
2 lyzki oregano
2 lyzki szalwi
1 lyzka oliwy z oliwek
2 lyzeczki skorki z cytryny
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
1 piers z indyka (okolo 2 kg)

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, przygotowac brytfane. W malym naczyniu polaczyc zmiazdzony czosnek, szalwie, oregano, oliwe, skorke z cytryny, sol i pieprz az otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podniesc skore na piersi z indyka i smarowac ja pasta ziol. To samo zrobic na wierzchu. Przygotowana tak piers wlozyc na brytfane i zapiekac w tem. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyc temperature do 150 stopni i piec okolo 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunac skore.

Porcja - 2 kawalki:
157 kal
2 gr tluszczu
1 gr weglowodanow
32 gr bialka


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#28 2007-01-09 14:29:47

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Zupka meksykańska

50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
puszka czerwonej fasoli
i soi,
3 ząbki czosnku,
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#29 2007-01-09 14:31:41

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

SZASZŁYKI Z KURCZAKA

pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i zamarynowana w przyprawach ,sosie sojowym ,occie balsamicznym
papryka pokrojona w kostkę
cebula kostka
pieczarki

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka,cebulę,pieczarki,paprykę.
Usmazyc na oliwie z oliwek.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#30 2007-01-09 14:34:43

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

MIESKO MIELONE NA OSTRO

Składniki
0,5 kg mielonego mięsa (zamiast wołowego drobiowe)
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów (bez skórki!!!)
2 ząbki czosnku
3-4 średnie cebule
oliwa
sól, pieprz, chili

Cebulę podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso i rozgnieciony czosnek, smaż na ostrym ogniu ok. 15 minut, ciągle mieszając. Dodaj fasolkę i pomidory, duś pod przykryciem ok. 40 min. Przypraw do smaku - im ostrzej, tym lepiej!


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii