Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#31 2007-01-09 14:43:54

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

RYBA Z CURRY PO INDYJSKU

Składniki

- 5-6 płatów mrożonych białej ryby (np. mintaj)
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 spore ząbki czosnku
- wywar warzywny bez marchewki
- 4 łyżeczki curry (łagodnego)
- sól, pieprz
- OLIWA

1. Rybę rozmrozić, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę z warzywami i w tym wywarze gotować rybę, aż będzie miękka.
2. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać curry. Poddusić razem.
4. Dodać gotowaną rybę i dusić jeszcze ok. 5 minut.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#32 2007-01-09 14:53:03

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

BROKUŁY Z CURRY

1 brokuł
1 czerwona cebula
kawałek żółtego sera light
kawałek drobiowej wędliny, może być tez ugot. pierś z kurczaka
majonez
curry

Brokuł ugotowac al dente, pokroić w kostkę wędlinę i ser, posiekac cebulę, wymieszać z odrobina majonezu i curry (dla zapachu).


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#33 2007-01-09 15:09:57

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

PIECZEN RZYMSKA Z FETA

składniki
60 dag mięsa mielonego drobiowego
15 dag sera feta
3 jajka
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz

sposób przygotowania
do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości 25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#34 2007-01-12 13:44:22

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Spód do pizzy

PRZEPIS NA CIASTO SB, którego możecie używać jako: spodu do pizzy, zamiast chleba do kanapek, a nawet zrobić z niego makaron do spaghetti czy kluski do rosołu. Kostkę sera białego(350 g) oczywiście o% tł. - lepiej żeby był taki twardy, suchy, nie śmietanowy ucieram wałkiem z 3 surowymi żółtkami; w miseczce obok ubijam na sztywno pianę z 3 białek z solą. Potem ser i białka delikatnie mieszam i wykładam na zwykłą blachę do ciasta - właściwie rozsmarowuję, bo powinna wyjść cienka wartswa. Blacha musi być wyłożona papierem do pieczenia - nie folią aluminiową i na pewno nie natłuszczona. Ciasto piekę ok 25 min.

(przepis z oliwki)


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#35 2007-01-13 09:14:55

lusesita32
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 6
Reputacja :   

Re: Obiady

Wyszukane przepisy w necie:)

ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI

Składniki:
- 0,5 kg cukini,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg zółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a nastepnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać troche oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy bedą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem,
następnie przełożyć do garnka, podlać bullionem, tak, aby przynajmniej przykrył
on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować
kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać
jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i
wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.

Offline

 

#36 2007-01-13 09:16:04

lusesita32
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 6
Reputacja :   

Re: Obiady

GULASZ Z CZERONA FASOLKĄ
Autor: lela6
Data: 02.08.04, 22:49

+ dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz
SKŁADNIKI;
200 g czerwonęj fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
wegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:
Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie
solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na
oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w
kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty
przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę
trzymamy na ogniu,żeby mięsko się ścięło, nastepnie dodajemy rozdrobnione
wcześniej obrane ze skórki pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę
odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze
kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodziny
PYCHA!!!!!
W I fazie jemy oczywiście "sam" gulasz bez dodatków, ale w II polecam z kaszą

Offline

 

#37 2007-01-13 09:17:24

lusesita32
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 6
Reputacja :   

Re: Obiady

Zapiekanka z soczewicy

Autor: kiwwinka




1 szklanka soczewicy
1/2 kostki twarogu chudego
2 łyżki mleka
kilka pieczarek
cebula
jajko
oliwa z oliwek
sól,pieprz,zioła prowansalskie

soczewicę ugotować do miękkości,odcedzić. Cebulkę pokrojoną w kosteczke
podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, Soczewicę wymieszać z cebulką i
pieczarkami, twarogiem, wbic jajko, dodaję mleko żeby zapiekanka nie była za
sucha, można dać ser żółty light, doprawić. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu 20-
30 min.
Sycące i dobre danko na obiad, smacznego !

Offline

 

#38 2007-01-15 01:12:24

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Kotlety tuńczykowe z błonnkiem

3 puszki tuczyka (drobnego) w sosie własnym
2 czubate łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
2 małe cebule (jeszcze lepiej 4 zielone cebulki)
2 całe jajka, ubite
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
odrobina granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku

Całość wymieszać w misce, uformować z masy 2 "hamburgery".
W przepisie było, zeby piec pare minut na grilu elektr. ale jak ktos nie ma, mysle ze na patelni tez bedzie dobrze.

Białko : 63 g
Węglowodany : 14 g (w tym 7 gram błonnika)
Tłuszcze : 18 g (3/9/6) w tym omega-3 nieco ponad 3 gramy


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#39 2007-01-15 21:59:10

Sylak
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2007-01-15
Posty: 12
Reputacja :   

Re: Obiady

ZAPIEKANKA Z POREM

1-2 pory
1 pierś kurczaka
troszkę żółtego sera

rozbitą,pierś kurczaka poddusić lub ugotować, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to ułożyć pokrojonego wzdłuż pora, przykryć , dusić aż por zmięknie, następnie posypać żółtym serem, poddusić aż ser się stopi i gotowe.Smacznego!!!!!!


http://straznik.dieta.pl/show.php/eden.png_fit.png_61_58_54.png

Offline

 

#40 2007-01-18 02:19:17

mango
Superekspert
Zarejestrowany: 2006-12-28
Posty: 868
Reputacja :   24 

Re: Obiady

TWISTER

To wariacja na temat popularnej przekąski KFC

Placek
2 jajka łyzka wody sól pieprz łyzeczka oliwy
z jajek przygotowujemy omlet z tym że smażymy nie ruszjąc na małym ogniu ( wylewamy na rozgrzana oliwe jajka roztrzepane z wodą i przyprawami ) pod przykryciem aż zetnie się od góry i zbrązowieje lekko od spodu. Odstawiamy omlet żeby wystygł na patelni.
Zimny omlet delikatnie przekładamy na kwadracik folii spożywczej
Nadzienie
Cienkie kawałki (paseczki )piersi z kurczaka ( duszonej, smażonej czy jak kto lubi) postrzępiony listek sałaty, plasterki pomidora, cebulka i ogórek małosolny drobno pokrojone.
Sos
tu jak kto lubi, ja robię sos czosnkowy z 1 ząbka czosnku roztartego z odrobiną soli do tego łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka soku z cytryny, łyżka majonezu light dokładnie wymieszać ew. można dodać pieprzu i kilka kropli tabasco (2-3 krople)

Na wyłozony na folii placek układamy poszarpana sałatę na to kurczaka i pozostałe dodatki polewamy sosem. potem wykorzystując folie unosimy placek i delikatnie zwijamy na właściwy Twister. Tak przygotowanego Twistera zawijamy w folię lub pergamin i odkładamy do lodówki na troszke . przed podaniem można podgrzac w mikrofali , na zimno też smakuje.

I wiele wariacji na temat np. oliwki w plasterkach paseczki papryki itp

Ostatnio edytowany przez mango (2007-01-18 02:21:57)


http://straznik.dieta.pl/show.php/kwiatuszki.png_3slimak.png_70_59_59.png

Offline

 

#41 2007-01-23 09:02:05

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Kotleci drobiowe

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(piers z kury) 3 jaja, 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?
Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.

Autor: Dana


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#42 2007-01-23 09:07:23

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Ruloniki z piersi z kurczaczka
Autor: gosia 
Trudność: prosty  Czas: 20-30 min.

Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa uniwersalna,
- papryka czerwona,
- ogórek kiszony,
- 1-2 jajka,
-oliwa do smażenia.

Jak przyrządzić?
Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwe,a gdy będzie gorąca,smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie.

Troszke zmieniłam zeby pasowało do Sb.Wywaliłam olej i bułke tartą tongue


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#43 2007-01-25 23:10:27

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Smażona cukinia
autor:Ewa Kubicka

Cukinia zimą jest drobna i ma niewielkie gniazda nasienne. Znakomicie nadaje się na delikatną jarzynę do dań z mięsa i ryby. Przyrządzenie zajmuje kilka minut. 

Porcje: 3  Koszt: 4 zł  Trudność: prosty  Czas: 15 min. Kaloryczność: mało

Składniki:
- 1 cukinia,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- oliwa lub olej rzepakowy

Jak przyrządzić?
1) Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości ponad pół centymetra. Smarujemy oliwą, posypujemy drobno pociętym rozmarynem.

2) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie po obu stronach przez kilka minut, aż się lekko przyrumieni. Po zdjęciu z patelni solimy i osypujemy pieprzem.

Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Jako dodatek do dań z mięsa lub ryby.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#44 2007-01-26 09:54:26

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Fasolka szparagowa w pomidorach

Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 małych, białych cebulek,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka łodyżek tymianku,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.

2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3) Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Autor:Ewa Kubicka


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#45 2007-01-26 11:33:54

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Re: Obiady

Fasolka szparagowa z jajkiem

Składniki:
50 dag fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej, 4-5 łyżek oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 jajko, koperek, sól, pieprz do samku.

Jak przyrządzić?
Fasolę ugotować na parze, przelać zimną wodą, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę uprzednio osoloną (puści sok) i zmiażdżony czosnek, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać. Suchą fasolkę dodać do podsmażonej cebuli i koncentratu, wymieszać, chwilę razem podgrzewać, aż fasolka będzie gorąca (ok. 3 min). Na koniec wbić do fasolki surowe jajko, wymieszać wszystko, podgrzać, aż jajko się zetnie. Do całości dodać dużo posiekanego koperku. Podawać jako samodzielną potrawę.


Uwagi: danie można posypać utartym serem żółtym lub jeszcze na koniec po dodaniu jajka dodać ser do podgrzewającej się potrawy i mieszać do roztopienia.

Autor: MagdaLENA


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii