Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-02-28 19:25:58

karolina478
Plażowicz ekspert
Zarejestrowany: 2007-01-19
Posty: 664
Reputacja :   14 

Junk food - śmieć na talerzu

Junk food - śmieć na talerzu
Ile razy sięgasz z wygody po gotowe jedzenie? Nie chce ci się przygotowywać posiłków, albo nie masz czasu. Kto nie gotuje, ten sam sobie grób szykuje – tak powinno brzmieć nowe polskie przysłowie, skrojone na miarę naszych czasów. Według doniesień naukowców, zdrowo odżywia się jedynie 10% ludzi, a po fast foody codziennie sięga co trzecie dziecko.


Już nawet dzieci sięgają po jedzenie typu fast-food, czyli przekąski lub inne produkty typu frytki, chipsy, hamburgery zastępując nimi normalne, główne posiłki spożywane w ciągu dnia. Z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie "Pediatrics" wynika, że co trzecie dziecko codziennie po nie sięga.

A przecież jedzenie, czyli to, co wkładasz codziennie do ust, nie znika, tylko rozprowadza się po twoim ciele. Złe odżywianie owocuje np. rakiem jelita grubego. Czy wiesz, że w krajach europejskich, rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zachorowań i zgonów? Co roku w Polsce nowotwór ten rozpoznaje się u około 11 tysięcy osób, z których trzy czwarte nie udaje się uratować. Jedną z głównych przyczyn zachorowań jest właśnie zła dieta.

Fast food surowo wzbroniony

Fast foody, gotowe dania mrożone i konserwowane zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które osłabiają siły obronne organizmu, prowadzą do niedożywienia. Mimo, że brzuch masz pełny, to wartości odżywczych w organizmie brak!

Frytki

Smażone są w tłuszczu wielokrotnie używanym, spalonym, szkodliwym. Zawierają rakotwórczy akrylamid. Wytarza się podczas smażenia w wysokiej temperaturze, w oleju. Unia Europejska ogłosiła, że akrylamid to kancerogen, mutagen i substancja toksyczna. Matki w ciąży powinny ich unikać, gdyż są szkodliwe dla płodu. Akrylamid źle wpływa na płodność u mężczyzn. W badaniach przeprowadzonych na szczurach, którym podawano tego typu olej zauważono zmniejszoną płodność (mniej plemników i mniej ruchliwe). Frytki zawierają też trans tłuszcze – najgorsze dla organizmu.

Batony




REKLAMA  Czytaj dalej





Składają się jedynie z tłuszczów (30%), cukrów (około 60%) i sztucznych dodatków. Zawierają trans tłuszcze, które podwyższają poziom złego cholesterolu, obniżają twój system odpornościowy i oczywiście przyczyniają się do otyłości. Trans tłuszcze mogą uszkodzić komórki.

Hot-dogi

Zagrożenie stanowi listeria - bakteria, która potrafi się rozmnażać w temperaturach panujących wewnątrz lodówek. Zarazek ten może wywołać zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a u kobiet w ciąży – poronienia. Zbyt dużo hot-dogów zwiększa zachorowanie na raka trzustki. Zawiera również azotyn sodu, który jest rakotwórczy i szkodliwy przy nadciśnieniu. Biała bułka służy jedynie jako zapychacz, nie wnosząc żadnych wartości odżywczych. Nie bez kozery hot-dog nazywany jest „junk food” – śmieć.

Chipsy

Podobnie, jak frytki są smażone długo w oleju. Szwedzcy naukowcy udowodnili, że w jednej paczce może się znaleźć 500 razy więcej akrylamidu, który jest bardzo niebezpieczną substancją powodującą raka, uszkadzającą układ nerwowy i który jest niebezpieczny dla płodu.

Hamburgery

Zawierają dużą ilość nasyconych, niezdrowych tłuszczów i sodu. Hamburger zawiera dużo tłuszczów w postaci izomerów trans, co podnosi poziom złego cholesterolu. Ponadto hamburger jest źródłem dużej ilości kalorii. Amerykańscy naukowcy podejrzewają, że tłuszcze utwardzane atakują tkankę mózgu: mącą myśli i upośledzają pamięć.

Jedz świeże!
Najwięcej energii dostarczają naszemu organizmowi świeże, nieprzetworzone składniki. Dlatego też podstawę zdrowego odżywiania powinny stanowić owoce, warzywa, orzechy i ziarna zbóż. Tego typu jedzenie to czysta, życiodajna, dająca dobre zdrowie strawa. Zasila ona ciało i pobudza zachodzące w nim procesy.

Dodatkowe rady:

Jedzenie powinniśmy spożywać w umiarkowanym tempie, nie powinno być zbyt gorące ani zbyt zimne. Jedz co 3, 4 godziny, aby organizm mógł spokojnie strawić pokarm.

Warto uświadomić sobie, że czas zastąpić najbardziej popularne wśród Polaków metody przyrządzania posiłków. Zamiast gotowania w wodzie i smażenia, spróbuj gotowania na parze i smażyć bez tłuszczu. A wyjdzie ci to na zdrowie. Tylko 10% ludności na świecie odżywia się zdrowo. A ty?


ze strony: http://kobieta.wp.pl/kat,26297,wid,8749487,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1


http://straznik.dieta.pl/show.php/kropeczki.png_3nochal.png_66_60_57.png

Offline

 

#2 2007-06-18 10:56:46

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Junk food - śmieć na talerzu

Czarna lista potraw

Smażone i tłuste jest najgorsze – twierdzą amerykańscy dietetycy

We wrześniu 2004 roku w amerykańskich pismach grupy Knight Ridder Newspapers ukazał się artykuł „The Five Absolute Worst Foods You Can Eat”, w którym dwoje naukowców Joseph Mercola i Rachel Droege wskazało pięć absolutnie najgorszych potraw, których powinni unikać wszyscy, a ci, którzy się odchudzają, w szczególności.
Głównych grzechem wszystkich wymienionych artykułów spożywczych jest duża zawartość niebezpiecznych tłuszczów i toksyn.

Oto „CZARNA LISTA”:

Pączki

Po pierwsze, jest to ciasto zawierające duże ilości rafinowanego cukru i białej mąki, po drugie, pączki są smażone w głębokim tłuszczu, który w mniejszych lub większych ilościach (w zależności od technologii smażenia) wnika do ciasta. Drożdżowe smakołyki kupowane w sklepie mogą zawierać nawet 35-40 procent toksycznych tłuszczów trans.

Kolorowe napoje gazowane

Jedna puszka napoju typu cola zawiera około 10 łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30-55mg kofeiny i znajdują się w niej sztuczne barwniki i związki siarki. W napojach określanych jako „light” zamiast cukru są bezkaloryczne słodziki, ale pozostałe składniki pozostają takie same. Badania wykazały duży wpływ spożywania kolorowych napojów na powstawanie takich chorób, jak osteoporoza, otyłość, próchnica zębów, a także schorzenia układu krążenia. Cukier zawarty w tego typu płynach tłumi naturalną ochotę na spożywanie zdrowej żywności.


Frytki i prawie wszystkie smażone potrawy kupowane na mieście

Podczas obróbki termicznej ziemniaków w tłuszczach trans dochodzi do powstania wielu szkodliwych związków. Każda smażona potrawa, także warzywa, zawiera tłuszcze trans oraz substancję akryloamid wskazywaną jako rakotwórczą. Autorzy twierdzą nawet, że zjedzenie jednej frytki ma tak samo zły wpływ na organizm jak wypalenie jednego papierosa.


Chipsy

Większość chipsów zawiera tłuszcze typu trans, chociaż, co trzeba dodać,. coraz więcej firm produkuje te przekąski bez użycia tych tłuszczów. Wysoka temperatura produkcji chipsów może powodować także powstanie toksycznych akryloamidów. Poza tym, są one wysokokaloryczne, więc osoby odchudzające się powinny ich unikać.


Smażone owoce morza (bez ryb)

Smażone krewetki, małże, ostrygi, langusty, homary zawierają tłuszcze trans i akryloamidy. Ponadto mogą też być skażone toksyczną rtęcią. Zamiast zjadać owoce morza w smażalniach, lepiej przygotować w domu np. zdrowego łososia.


Głos Wielkopolski (1.3.2007

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=248


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii