Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#16 2008-12-15 13:32:45

mewa
Plażowicz ekspert
Od: Londyn
Zarejestrowany: 2008-06-02
Posty: 516
Reputacja :   14 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Dziewczyny jesteście niezastąpione!!!  big_smile  Martwiłam się co ja będę jadła w czasie świąt-a tu proszę...TAKI wybór! Nawet placki! big_smilebig_smilebig_smile  DZIĘKI! big_smile

Litllefinger ile wagowo będzie tego sera (świąteczny sernik), bo do nas przywożą takie kostki 250g,  a wiem że w Polsce są i  większe ?


http://www.ticker.7910.org/wg__78,8__01ZY00000g41MTAyZHwwMDA3NDg2anxqZXN6Y3plIHR5bGtvIGplZHluZQ.gif
wzrost  164cm

Offline

 

#17 2008-12-15 15:09:51

littlefinger
Plażowicz ekspert
Od: Warszawa
Zarejestrowany: 2008-03-11
Posty: 581
Reputacja :   22 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Mewa taka mała kostka sera. Tylko nie pamiętam czy 200 czy 250g, ale to chyba nie ma większego znaczenia..


Dietę zaczęłam: 28.02.2008r.
http://straznik.dieta.pl/show.php/lapki.png_3doger.png_76_59,6_57.png
Wzrost: 162cm.

Offline

 

#18 2008-12-16 15:57:35

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

znalazłam taką stronkę
http://kociolstregi.blox.pl/2008/01/Szy … etoda.html
przekopiuję, co na niej napisane, żebym nie została oskarżona o plagiat wink myślę, że autorka nie będzie miała za złe

Szybki piernik orkiszowy zgodny z metodą Montignaca

Przepis na ten piernik znalazłam w ksiażce Ani Poloczek "Karuzela smaków". W tytule napisałam szybki - dla mnie oznacza to, że nie musi leżakować, jest dobry zaraz po upieczeniu. Ma kilka zasadniczych plusów: można go zjeść bez wyrzutu sumienia, że złamało sie fazę pierwszą, jest w nim mąka razowa, nie ma w nim tłuszczu, jest mimo to wilgotny i bardzo smaczny. Zrobiłam go, bowiem po kilku tygodniach bez słodyczy mój organizm zaczął się domagać cukru, a to jedyna forma słodyczy, którą mogę zjeść (i to najpóźniej do 12:00). Polecam go wszystkim - jest fantastyczny.

Składniki:

    * 1 i 1/4 mąki szklanki pszennej razowej (typ 2000)
    * 1 i 1/4 maki szklanki orkiszowej z pełengo przemiału (typ 2000)
    * 10 - 15 gram przyprawy do piernika bez dodatku cukru, kakao, lub innych wypełniaczy
    * 15 gram proszku do pieczenia
    * 400 ml maślanki
    * 1/2 szkalnki fruktozy
    * 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

Mieszamy obie mąki, przyprawę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wszytko razem przez grube sito, żeby się napowietrzyło - uwaga: nie pozbywamy się 'śmieci' - kawałków ziaren czy otrab: to właśnie czyni mąkę razową mąką razową smile. Całość delikatnie mieszamy z fruktozą, na końcu wlewamy maślankę i ubijamy wszystko mikserem, na samym końcu dodając jabłka. Trzeba naprawde dobrze ubijać, żeby nie została surowa mąka.

Ciasto wlewamy do keksówki pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 90 minut.

Smacznego!


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#19 2008-12-17 14:07:07

FionaPoZmroku
Nowy uczestnik
Od: Gdańsk
Zarejestrowany: 2008-10-20
Posty: 16
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

jesteście the best smile i pomyśleć ze ja się mrtwiłam że totalnie złamię zasady w święta ;]

P.S. Ja właśnie robię bigos.

Kapucha kiszona
kapusta biała (tak 1/4 wagi kiszonej)
chuda łopatka
chuda karkówka
grzybki suszone
ziele angielskie, liście laurowe
jakieś takie jałowcowe kiełbaski-wybierałam na oko po zawartości tłuszczu (naprawde mała) nie pamietam nazwy.
na koniec troche czerwonego wina
Proporcje na oko jak zwykle

Myślę że jest zgodny z dietą... a jak pachnieeee... mniam smile

Ostatnio edytowany przez FionaPoZmroku (2008-12-17 14:11:31)


Take the lead.Never Follow!
http://novem.vitalia.pl/pw1_841153_6068578aead27cbbe42cd4caa5313db2.png
JESTEM W POŁOWIE smile OPTYMISTYCZNY PARADOKS,CIESZENIE SIĘ ŻE SZKLANKA DO POŁOWY PUSTA wink

Offline

 

#20 2008-12-17 15:36:48

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

a propos jałowca, to ja bardzo lubię dodawać suszony owoc jałowca do pieczonego mięsa, pysznie smakuje smile

właśnie, muszę jeszcze upiec schab ze śliwką big_smile


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#21 2008-12-26 10:49:01

kakunia
Plażowicz 3. poziomu
Zarejestrowany: 2008-07-06
Posty: 135
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

A ja myślałam, że margaryny nie wolno?


http://straznik.dieta.pl/show.php/eden.png_kogut.png_84_82_70.png[/url]
Poprzednio ze 100kg na 88kg - dzięki SB!
I Faza 15.05.2011 - 1,6 kg mniej
II Faza 29.05.2011

Offline

 

#22 2010-03-30 20:59:38

madzik_
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-01-02
Posty: 1502
Reputacja :   27 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

właśnie co z ta margaryna?? czy można??


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=9699550e716af2251.png
start 16.03.2015 smile na początek oczyszczenie Dieta Dąbrowskiej ale już czekam na I fazę SB !!

Offline

 

#23 2010-03-31 08:45:39

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

myślę, że bezpieczniej jest zastąpić margarynę olejem rzepakowym


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

#24 2010-03-31 13:39:59

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Ja do ciast dawałam oliwę z oliwek, też dobra smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#25 2011-04-14 15:37:12

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Wielkanocna Pascha smile wg Asiaw smile

- kilogram twarogu- może być z wiaderka bo już zmielony i gotowy ( są takie z 4% tłuszczu więc są ok, a można sobie kupić chudy twaróg i mielić ( ja robię z wiaderka )
- jogurt naturalny , aby taką konsystencje do mieszania osiągnąć
- pokrojone bakalie ( migdały, orzechy, morele, śliwki suszone i co to kto lubi )
- cukier waniliowy (  można ale nie trzeba)
- fruktoza do smaku

Wszystko wkładamy do sitka wyłożonego gazą i przykrywam z góry talerzykiem , który dociskamy słoikiem z wodą !! ( sitko umieszczasz w misce albo garnku , wtedy wykładasz gazą , nakładasz paschę , kładziesz talerzyk ( o  mniejszej średnicy niż sitko ) i stawiasz słoik). Wszystko szczelnie pakujemy- np w torbę, żeby nie przeszło innymi zapachami i do lodówki.
Jak już odcieknie, sitko się odwraca delikatnie i wychodzi taka baba, ściągamy gazę i stroimy bakaliami !!

Robiłam rok temu i bardzo mi smakowała smile i całej rodzinie też big_smile

Asiaw, jak coś namieszałam to popraw proszę wink

Ostatnio edytowany przez migdał (2011-04-14 15:37:48)


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#26 2012-12-11 13:49:37

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Po 1,5 roku zauważyłam, że przepis na Wielkanocną Paschę dałam do Bożego Narodzenia big_smile A co tam, paschę można jeść cały rok wink

Dziś pora na korzenne pierniczki świąteczne SB smile

Podaję przepis na całą porcję ( czyli u mnie wyszłoby z tego ok. 80 pierniczków), jeśli nie planujemy karmić armii, połowa wystarczy, na próbę smile

Składniki na ok 80 sztuk:

- 120 g fruktozy ( zmieliłam ją na fruktozę puder wink )
- 100 g margaryny zgodnej z SB
- 250 g syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia  ( 15 g)
- 1 jajko

Problemem przy połowie porcji jest np. wydzielenie pół jajka, ale dałam na oko pół żółtka i trochę białka.
Przyprawy ( jeśli ktoś nie ma wszystkiego) można spokojnie zastąpić przyprawą piernikową, ale nie wiem w jakiej ilości. W każdym razie te przyprawy nadają im pyszny korzenny smak.

Sposób wykonania:

1. Margarynę, fruktozę puder, syrop z agawy i przyprawy podgrzewamy ( wg Thermomixu jest to 5 min w 100 stopniach)
2. Dajemy to do miski, dokładamy mąkę, proszek do pieczenia i jajko i wyrabiamy do uzyskania ciasta. Formujemy kulę i przykrywamy. Pozostawiamy na co najmniej 2 h do ostygnięcia.
3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
4. Kulę z ciasta podzielić na 4 części ( jak się robi z połowy to na dwie). każdą część rozwałkować na grubość ok 5 mm. ( Wałkowało mi się okropnie ciężko, ciasto się nie klei do wałka, ale jest b.twarde...). Wykrawać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zostawiamy odstęp bo troszkę podrosną).
5. Pieczemy w 180 st. przez 12-15 minut.

Dekorować wg uznania, Sb oczywiście wink może być gorzka czekolada i pokruszone orzeszki na przykład smile ja jeszcze kombinuję lukier SB, zobaczymy czy wyjdzie smile


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#27 2012-12-12 20:07:39

malmal
Plażowicz ekspert
Od: malbork
Zarejestrowany: 2012-07-29
Posty: 502
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

a jaka to margaryna zgodna z sb?


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=163950b9d067c887c.png
“Jesteś piękna. Bez względu na wiek, wzrost, wagę. Kolor oczu i włosów. Piękno to ty”

Offline

 

#28 2012-12-12 22:40:09

migdał
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 86848
Reputacja :   361 

Re: Boże Narodzenie na II fazie

Benecol, Flora, taka bez kwasów trans.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png   174 cm
I raz: - 23,4 kg 84,4 kg -> 61 kg (08.2009-03.2010)
II raz: - 25,5 kg 86,5 kg -> 61 kg ( 10.2011- 06.2012)
Impossible is nothing big_smile

Offline

 

#29 2012-12-17 17:14:27

malmal
Plażowicz ekspert
Od: malbork
Zarejestrowany: 2012-07-29
Posty: 502
Reputacja :   

Re: Boże Narodzenie na II fazie

pół szkl. ryżu
5 szkl. mleka
25 dag migdałów
2 łyżki cukru lub słodziku
żółtko
łyżka masła
3 łyżki rodzynek (niekoniecznie)
sól
płatki migdałowe
oraz listki mięty do dekoracji zupy

Ryż ugotuj na sypko. Migdały zalej wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedź, osusz, obierz, zmiel. Rodzynki opłucz i osącz. Mleko zagotuj z cukrem. Zmielone migdały zalej wrzącym mlekiem. Dołóż rodzynki, masło oraz szczyptę soli. Gotuj razem 15 minut. Odlej pół szklanki zupy. Wystudź, wymieszaj z żółtkiem. Wlej do gorącej zupy. Do kokilek lub małych miseczek włóż porcje ryżu. Wlej zupę migdałową.

Udekoruj listkami mięty oraz płatkami migdałowymi (przedtem możesz je także zrumienić). Zupę możesz podać również z groszkiem ptysiowym.


http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=163950b9d067c887c.png
“Jesteś piękna. Bez względu na wiek, wzrost, wagę. Kolor oczu i włosów. Piękno to ty”

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii