Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-01-06 11:21:14

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Konkretne produkty

Wrzucam artykuł który był podany na Oliwce przez Mia. Moze nie cały , ale to coistotniejsze.Mysle ze to jest ważne, bo nie kazdy wie, ze produkty light nie zawsze sa dobre.

Ile waży light?

Anna Zawadzka

Zero procent tłuszczu? Powinno być raczej: zero procent reguł. Bo to producenci sami decydują co jest "light". W tej kwestii panuje totalny bałagan. Jak się w nim odnaleźć?

Postawmy sprawę jasno: nie ma przepisów określających, co może, a co nie może być oznakowane etykietką light. - Kodeks żywnościowy ustala jedynie, co to znaczy produkt o obniżonej zawartości energetycznej - mówi Elżbieta Sieliwanowicz z Federacji Konsumentów - musi mieć energii o 40% mniej niż produkt tradycyjny. Wtedy jest light. W praktyce nikt tego nie stosuje, ponieważ na użycie słowa light nie potrzeba certyfikatu. - Jeżeli chodzi o light w Polsce, podobnie jak w całej Europie, panuje wolnoamerykanka - dodaje Sieliwanowicz.

By dowiedzieć się, co naprawdę jest light, każdorazowo muszę więc przeprowadzić własne śledztwo. Wiem już jedno - producenci mi w nim nie pomogą. Z kartką i długopisem idę do supermarketu.(...)

Teoretycznie, jeśli na produkcie jest hasło "lekki", producent musi podać, co w swoim produkcie zmienił, jakie ulepszenie uprawnia go do nadania serkowi, margarynie czy czekoladzie tej nazwy - tłumaczy Sieliwanowicz. I znowu - w praktyce nie ma rozporządzenia ani instytucji, które by ten nakaz egzekwowały. Lech wprowadził piwo Lite. Opakowanie głosi: "25% mniej kalorii". Może i mniej, ale nie wiadomo, od czego: na zwykłym Lech Premium po informacji o kaloriach ślad zaginął. Lite jest odchudzone chyba tylko z procentów (ma 3,8% alkoholu, Lech Premium 5,2%), sprzedawane w butelkach 0,66 l, ale za to droższe - kosztuje 3,59 zł, a pół litra klasycznego Lecha - 2,07 zł.

To kolejna cecha produktów light - najczęściej różnica w cenie jest nieproporcjonalna do różnicy w kaloriach. Produkty light są oczywiście droższe.(...)

Na razie, gdyby ktoś chciał się do Lecha przyczepić o niejasne kryteria jego wersji light - ten Lech jest przecież Lite. Producenci żywności obchodzą nawet te przepisy, których nie ma. Na wypadek obostrzeń w kwestii użycia słowa light proponują nam: slim, fit, fitness, lekkie i 0%. To light w białych rękawiczkach - bez użycia słowa, które może ściągnąć na producenta kłopoty, a na podświadomość konsumenta działa tak samo.

- Jeśli chodzi o piwo Lite, to raczej dobra wola producenta, że umieścił tam ilość kalorii - mówi Paweł Mirosz z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. - Bo o znakowaniu alkoholu, podobnie jak wód, mówi inne rozporządzenie. Natomiast jeśli chodzi o żywność, producent ma obowiązek podać na produkcie jego zawartość energetyczną, ilość tłuszczu, białka i węglowodanów.(...)

Danone wypuścił nową serię serków Activia. Ponoć "pomagają regulować pracę jelit", co skusi wszystkie osoby miewające obstrukcje i obawiające się, że z ich powodu przytyją. To stały motyw - opakowania żywności light mają nas przekonać, że kryją w sobie zagadkę zdrowia i długowieczności. - Ludzie często sądzą, że lekki znaczy zdrowszy. To kolejna pułapka - mówi dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. - Konsumenci sięgają po light, myśląc, że można jeść bezkarnie. A produkt to jest zawsze 100%: jeśli coś z niego wyjmujemy, to coś musimy włożyć. W praktyce bywa tak, że gdy zabieramy tłuszcz wkładamy np. cukier - dodaje.(...)

Jeśli chodzi o cukier, to producenci żywności light nagminnie ukrywają jego ilość w ilości węglowodanów. Chlubnym wyjątkiem jest tu makaron Lubelli FIT pełnoziarnisty, z błonnikiem (dostępny w dwóch wersjach - świderki i spaghetti) - opakowanie informuje nas bez ogródek, że jest w nim 318 kcal i 2,5 grama cukru. Świderki Primo Gusto Melissy ilością kalorii bardzo się nie różnią (350 kcal). Spaghetti Ponte - to samo i tylko o 0,5 grama tłuszczu więcej niż Melissa. O cukrze ani mru-mru, to fakt. Co prawda taniej - pół kilo Melissy jest za 2,29 zł, pół kilo Ponte - 2,49 zł, a FIT kosztuje grubo ponad 3 zł.

Najbardziej podejrzana wydaje się półka z produktami dietetycznymi. Czekolada mleczna Lekka 0% dodatku cukru firmy Wawel ma 499 kcal i 36,3 g tłuszczu. Zwykła mleczna Wawla ma tylko 34 kcal i 6 gramów tłuszczu więcej. Chrupkie pieczywo Wasa żytnie Crisp'n Light szczyci się - 23 kcal na jedną kromkę, podczas gdy zwykłe żytnie ma jedynie 5 kcal więcej, a cukru... o połowę mniej. - Nie zalecam swoim pacjentom, by przechodzili na light - słyszę dr Kozłowską-Wojciechowską. - Przeciwnie: domagam się, by dokładnie kontrolowali to, co jedzą.


I link do strony:
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51220,3571260.html


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#2 2007-06-18 10:53:57

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Konkretne produkty

Zdrowy chlebek

W Polsce pieczywo jest ważnym składnikiem diety, co roku każdy z nas zjada go aż 100 kg! Traktujemy je z szacunkiem, nie wyrzucamy chleba do śmieci.

Jedzenie pieczywa to ważny element troski o zdrowie. Dostarcza ono dużej ilości węglowodanów, zawiera witaminy z grupy B (zwłaszcza B,, B2, PP), a także makro- i mikroelementy, żelazo, magnez, cynk. Pieczywo pełnoziarniste ma sporo błonnika pokarmowego, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnej w wodzie. Frakcja ta chroni przed zaburzeniami pracy jelit i chorobami przewodu pokarmowego - od zaparć, na nowotworach jelita grubego skończywszy.
Pieczywo jest źródłem innych związków, polifenoli, lignanów, kwasu fitynowego, mających duże znaczenie w profilaktyce nowotworowej.

Czy w diecie odchudzającej jest miejsce dla pieczywa? Tak, w czasie odchudzania nie trzeba eliminować chleba z diety, ale jeść go w kontrolowanych ilościach, bo kalorii ma sporo (1 średnia kromka chleba razowego, 45 g = 100 kcal, 1 średnia kromka chleba baltonowskiego, 50 g = 125 kcal, 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego, 10 g = 30 kcal, 1 kromka pieczywa chrupkiego lekkiego, 5g- 18 kcal).

Odchudzając się uważaj na rodzaj wybieranego pieczywa. Pełnoziarniste ma więcej korzystnego w odchudzaniu błonnika, spowalniającego wchłanianie glukozy, zapobiega jej wahaniom we krwi, dzięki temu zwiększa uczucie sytości po posiłku. Wtedy łatwiej wytrwać na diecie. Postaraj się całkowicie zrezygnować z białego pieczywa (koniecznie wyeliminuj bagietki, ciabattę, drożdżówki!). Zastąp je chlebem pełnoziarnistym, chrupkim, grahamka.

Kupuj chleb z podaną na opakowaniu wartością kaloryczną, dobrze, jeśli jest podzielony na kromki — dzięki temu będziesz wiedzieć, ile kalorii zjadasz.

Wybór pieczywa na rynku jest duży. Jego rodzaje różnią się typem użytej mąki - im wyższy, tym chleb bardziej wartościowy dla organizmu i bogatszy w cenne składniki. Bardziej polecane jest pieczywo razowe, pełnoziarniste, ale nie dla wszystkich.

Jasne pieczywo pszenne zaleca się osobom ze skłonnościami do zgagi, wzdęć, biegunek, z wrzodami żołądka lub kamicą żółciową. Osoby zdrowe i walczące z nadwagą, mające podwyższony poziom cukru lub cholesterolu we krwi albo cierpiące z powodu chorób układu krążenia, powinny sięgać po pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie.

Wybierając pieczywo zwróć uwagę na chleb lub bułki z dodatkami -ziaren, nasion i pestek (słonecznika, dyni, soi, siemienia, sezamu). Wzbogacają one pieczywo w składniki mineralne i witaminy, na przykład witaminę E, należącą do witamin antyoksydacyjnych, chroniących organizm przed miażdżycą i niektórymi chorobami nowotworowymi.
Pestki i nasiona dostarczają wprawdzie tłuszczu, ale głównie w postaci wartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi.


KALORIE W PIECZYWIE

chleb żytni razowy - 90 kcal w kromce
chleb żytni pełnoziarnisty - 65 kcal w kromce
chleb baltonowski jasny - 125 kcal w kromce
pumpernikiel - 90 kcal w kromce
grahamka - 129 kcal w kromce
bagietka - 55 kcal w kromce
kajzerka - 148 kcal w kromce
bułka maślana - 326 kcal w kromce
chleb chrupki - 30 kcal w kromce
chleb chrupki lekki - 24 kcal w kromce
wafle ryżowe - 39 kcal w kromce


Dorota Osóbka, dietetyk
Super Linia (kwiecień 2007)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=252


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#3 2007-06-18 12:01:45

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Konkretne produkty

Jedzenie, które odchudza

Wiadomo, że tyjemy głównie od jedzenia. Jednak nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo a niektóre mogą nawet pomóc w odchudzaniu. Oczywiście spożywane z umiarem.

Jabłka
Dostarczają aż 300 ważnych dla zdrowia substancji. Dla odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają one jelita, wiążą i niwelują trujące substancje. Poza tym regulują układ trawienny i pobudzają wydalanie. Codziennie należy zjeść przynajmniej jedno jabłko.

Makaron
Wbrew obiegowym opiniom makaron nie jest tuczącym pokarmem. Bardziej niebezpieczne dla figury są tłuste sosy, które wraz z nim się spożywa.
Jego zaletą jest zdolność do podnoszenia poziomu serotoniny w mózgu. Dzięki temu makaron poprawia nastrój co ma duże znaczenie w czasie uciążliwej diety odchudzającej.

Ananas
Wspaniale pachnie i smakuje. Zawiera niewiele kalorii (56 w 100g) więc polecany jest w diecie odchudzającej. To jednak nie wszystkie jego zalety, gdyż ananas jest też źródłem bromeliny, czyli enzymu przyśpieszającego przyswajanie białka. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach – ananasy z puszki nie mają takich właściwośći odchudzających, tym bardziej że zawierają o wiele więcej kalorii.

Brokuły
Są wyjątkowo niskokaloryczne - 100 g brokułów zawiera tylko 26 kcal, dlatego nie tuczą, choć są sycące. Najlepiej jest je gotować w wodzie lub na parze. Brokuły dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.

Popcorn
Jest doskonałą przekąską, którą można pogryzać np. podczas oglądnia telewizora zamiast tłustych chipsów lub orzeszków, w przeciwieństwie do których dość szybko zapewnia uczucie sytości. Jest też o wiele zdrowszy – zawiera dużo magnezu.

Fasolka
Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości.

Kapusta kiszona
Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C.

Algi
Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór powoduje osłabienie i ospałość może też prowadzić do otyłości. Aby uzupełnić niedobory tego pierwiastka, należy spożywać suszone algi (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością), które można dodawać do różnych posiłków.

Pierś kurczaka
Jest idealna na kolację, zwlaszcza w połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C. Białko mięsa w zestawieniu z tą witaminą sprawia, że organizm wydziela nocą więcej hormonu stresu, który spala tłuszcz. Dzięki temu można chudnąć nawet we śnie. Trzeba jednak pamiętać o usunięciu tłustej skóry z piersi kurczaka i odpowiednim jej przygotowaniu, tzn. pieczeniu w piekarniku lub na grillu.

Zupa jarzynowa
Potrawa ta (o ile nie jest przygotowna na tłustym mięsnym wywarze ani zaprawina śmietanączy zasmażką) stanowi danie niskokaloryczne i bogate w wiele witamin, biopierwiastków oraz błonnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzyw nie należy gotować zbyt długo by nie straciły swych cennych właściwości.

Chili
Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudzają do pracy „leniwy" układ trawienia. Ponadto ludzie spożywający pikantne dania, zużywają więcej kalorii. Używanie ostrych przypraw pomaga też ograniczać sól, co ułatwia chudnięcie. Niektórzy naukowcy twierdzą też, że ostry smak chili uwalnia endorfiny, związki uśmierzające ból, które w większych dawkach wywołują uczucie przyjemności.

Ryż
Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody znajdujący się w komórkach tłuszczowych. Ponadto jest bogatym źródłem niacyny, tiaminy, żelaza i białka.

Grejpfrut
Sprawia, że komórki wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje się uczucie sytości (2001-08-22 10:00:00) 

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=38


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#4 2007-06-18 12:12:34

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Konkretne produkty

Jedz pomidory

Możemy wprawdzie cieszyć się nimi przez cały rok, ale dopiero pomidory gruntowe zachwycają pełnią smaku i aromatu. Grzechem byłoby nie wykorzystać sezonu na te warzywa.
Siła pomidorów tkwi przede wszystkim w ich... kolorze. Czerwone barwniki - likopen i beta-karoten - to silne przeciwutleniacze, czyli substancje neutralizujące wolne rodniki.

Pomidory zawierają także mnóstwo witamin, przede wszystkim C i E, ale również A, D, K i wszystkie witaminy z grupy B. Są ponadto bogatym źródłem składników mineralnych, np. potasu, wapnia, w nieco mniejszym stopniu kobaltu, magnezu, niklu i manganu.
Poza tym są niskokaloryczne (10 dag pomidorów to tylko 20 kcal). Jeśli zatem nasza dieta w nie obfituje, możemy być spokojni o wagę.


Pomidor a zdrowie
Dzięki przeciwutleniaczom (zwłaszcza likopenowi) warzywa te chronią organizm przed chorobami układu krążenia, mają także znaczenie w profilaktyce raka płuc, prostaty, piersi i przewodu pokarmowego.

Są zasadotwórcze, odkwaszają zatem organizm. Dzięki zawartości soli bromu działają kojąco na system nerwowy. Obecny w nich potas poprawia pracę nerek, działa bowiem moczopędnie, a tym samym odtruwająco, pomagając w usuwaniu toksycznych produktów przemiany materii z organizmu; ponadto wspomaga pracę serca, regulując ciśnienie.
Niezwykłe działanie ma też galaretka otaczająca pomidorowe pestki - rozrzedza ona krew, podobnie jak aspiryna, nie dopuszczając tym samym do powstania skrzepów. Dlatego pomidory uważane są za ważny element diety osób po zawale.


Grunt czy inspekt

Zarówno pomidory gruntowe, jak i te hodowane w inspektach mają podobne wartości odżywcze, oczywiście pod warunkiem że uprawa poza sezonem prowadzona jest zgodnie z wymogami sztuki. Jeżeli natomiast producent pomidorów nadużywa nawozów przyspieszających ich dojrzewanie, warzywa z jego upraw mogą zawierać szkodliwe azotany (pozostałości po nawozach azotowych). Poza tym warzywa rodem ze szklarni są zdaniem koneserów mniej smaczne i mniej pachnące, bo dojrzewały bez słońca.
Na pomidory powinni uważać alergicy. Zdarzają się bowiem przypadki uczulenia, szczególnie wśród małych dzieci. Objawia się ono m.in. zmianami na skórze oraz pojawianiem się aft w jamie ustnej. Należy wtedy na jakiś czas zaprzestać podawania pomidorów i ich przetworów, a po przerwie wprowadzać je do diety stopniowo i w małych ilościach, obserwując reakcję organizmu. Warto też dzieciom, osobom starszym i cierpiącym na dolegliwości gastryczne obierać pomidory ze skórki, bo może ona podrażniać delikatny żołądek.


W słoiku

Przetwory z pomidorów są równie zdrowe jak surowe warzywa, ale pod warunkiem że nie zawierają sztucznych konserwantów. W pomidorowych przetworach pozostają prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne obecne w surowych warzywach. Długotrwała obróbka termiczna może tylko pozbawić je witaminy C.
Udowodniono także, że w pomidorowych przecierach, sosach, keczupach itp. jest nawet więcej likopenu niż w surowych warzywach. Barwnik ten nie tylko nie jest wrażliwy na wysoką temperaturę, ale podczas podgrzewania jego uwalnianie wręcz wzrasta.

Pomidory mają korzystny wpływ na naszą urodę. Dzięki witaminom, które zawierają, zwłaszcza C i E, skóra jest odpowiednio nawilżona, elastyczna i jędrna. Maseczka ze świeżych pomidorów ma właściwości odżywcze, jest wskazana zwłaszcza przy skórze skłonnej do wyprysków.


Gazeta Wyborcza (12.08.2005)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=118


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#5 2007-06-18 15:59:17

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Konkretne produkty

MLEKO - wybierz mniej tłuste

Sięgając po mleko ze sklepowej półki zwróć uwagę na podaną na jego opakowaniu wartość energetyczną, czyli liczbę kalorii i składniki odżywcze. Większość producentów podaje ilość biała, węglowodanów i tłuszczów, rzadko który również dokładną zawartość witamin i wapnia.

Jeżeli jesteś osobą dorosłą, zdecyduj się na mleko o zredukowanej ilości tłuszczu (1,52 proc.), mleko 3,2-proc. powinny natomiast pić dzieci. Mleko o zawartości tłuszczu 0 jest bezwartościowe, gdyż pewna ilość tłuszczu jest niezbędna do utrzymania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, np. witaminy D, bez której wapń w ogóle nie zostanie przyswojony przez organizm.


* Mleko UHT (Ultra High Temperature)

to mleko surowe poddane krótkiemu działaniu wysokiej temperatury (135-150 st. C przez 2-6 sekund), a następnie szybko schłodzone. W wyniku tego procesu dochodzi do zniszczenia wszystkich zanieczyszczeń mikroorganizmami i - niestety - ok.20 proc. witamin B i kwasu foliowego. W szczelnym opakowaniu mleko można przechowywać w temperaturze poniżej 25 stop. C przez 6 miesięcy, po otwarciu - tylko w lodówce do 48 godzin! Nie wymaga gotowania przed spożyciem.


* Mleko pasteryzowane

to mleko również poddane krótkotrwałemu działaniu wysokiej temperatury (ale niższej niż UHT - 71,7 st. C i nieco dłużej niż przez 15 sekund). Pasteryzacja ogranicza rozwój mikroorganizmów w tym mleku, ale bezpieczniej przegotować je przed wypiciem. Wówczas jednak traci ono podobną ilość witamin jak podczas obróbki UHT.


Warto wiedzieć:
Około 10-15 proc. dorosłych Polaków ma niedobór laktazy, czyli enzymu, który rozkłada w przewodzie pokarmowym cukier mleczny, nie toleruje więc świeżego mleka. Z powodzeniem może go zastępować: kefirami, jogurtami, twarogami i żółtymi serami.


Dziennik Bałtycki (27.9.2005)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=128


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#6 2007-06-18 16:04:53

blue
Administrator
Zarejestrowany: 2006-12-27
Posty: 5927
Reputacja :   128 

Re: Konkretne produkty

Wędliny. Lepiej jeść czy unikać?

Niektórzy dietetycy radzą w ogóle z nich zrezygnować. Czy kanapka z szynką to danie zakazane? Czy wędliny mają wartości odżywcze?

Tak. Są cennym źródłem białka, choć zawierają go mniej niż mięso, z którego zostały wytworzone. Najwięcej białka jest w wędlinach chudych, zwłaszcza w szynce, polędwicy. Wyjątek potwierdzający tę regułę stanowią suszone kiełbasy - są bardzo bogate w białko, ale bywa, że także tłuszcz (np. salami czy kabanosy). Wszystkie wędliny są również liczącym się w diecie źródłem żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B.


Czym się kierować, kupując wędliny?

Jeśli decydujemy się na paczkowane, powinniśmy sprawdzić na etykiecie skład produktu i datę przydatności do spożycia. Przy zakupie wędlin na wagę pamiętajmy, by nie kierować się tylko ich wyglądem, bo może być on mylący. Na przykład intensywnie różowa szynka zawdzięcza tę barwę azotynowi sodu.

Warto też przyjrzeć się układowi włókien wybranego kawałka - powinien być jednolity i mieć tę samą barwę. Jeśli tak nie jest, to znak, że sprasowano ze sobą kilka różnych kawałków mięsa i połączono je środkami scalającymi lub zagęszczającymi. Dobra szynka po przekrojeniu powinna być wilgotna, ale nie błyszcząca. „Załzawienie“ zdradza duży dodatek solanki, liczne dziurki - intensywne nastrzykiwanie mięsa, a zbytnia łamliwość - długie sprasowywanie.

Wędliny zawsze kupujmy jak najchudsze i najlepiej w naturalnym flaku, a nie w poliamidowej osłonce. Tak pakuje się tzw. wędliny wysokowydajne, czyli nasycone wodą i wypełniaczami zwiększającymi ich masę (z kilograma mięsa uzyskuje się półtora kilograma wyrobu!).


Czemu służy peklowanie i wędzenie?

Peklowanie jest wstępną, a wędzenie zwykle ostatnią fazą procesu produkcji wędlin. I jedno, i drugie służy nadaniu smaku, zapachu i wyglądu oraz zabezpieczeniu przed psuciem się. Mięsa peklowane tradycyjnie poddawane są długotrwałej maceracji w soli, przyprawach i niewielkiej ilości saletry.

Przemysłowe peklowanie polega na krótkotrwałym nasączaniu lub, częściej, nastrzykiwaniu mięsa roztworem soli kuchennej z dodatkiem substancji konserwujących, barwiących i zapachowych. Tradycyjne wędzenie trwa nawet kilka dni. Mięso umieszcza się w specjalnych pomieszczeniach o niskiej temperaturze i poddaje działaniu dymu powstałego ze spalania drzew liściastych. Wędzenie przemysłowe zajmuje kilka godzin, odbywa się często w elektrycznych komorach i wspomagane jest środkami chemicznymi.


Kto powinien się ograniczać?

Wyroby te zawierają sporo sodu i tłuszczu, nie są więc zalecane dla osób z chorobami układu krążenia, np. nadciśnieniem tętniczym. Kobiety zagrożone osteoporozą i małe dzieci nie powinny jeść wędlin wysokowydajnych, bo zawierają one tzw. polifosforany zakłócające gospodarkę wapniową organizmu. Ponieważ niemal wszystkie gatunki wędlin wzbogaca się białkiem roślinnym, głównie sojowym, które jest alergenem, małe dzieci, a także alergicy powinni raczej wybierać kanapki z upieczonym w domu schabem niż z kiełbasą ze sklepu.


Gazeta Wyborcza (28.10.2005)

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=138


170cm wink
http://straznik.dieta.pl/show.php/usmieszki.png_3misio.png_86_72.6_66.png
nowy start 14 października - nie ma zmiłuj...

Offline

 

#7 2013-09-17 14:30:08

katewinslet
Nowy uczestnik
Zarejestrowany: 2013-09-17
Posty: 1
Reputacja :   

Re: Konkretne produkty

wiele owoców ma raczej niski indeks glikemiczny, zarówno ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak i na fakt, że występującym w nich cukrem jest glukoza. IG fruktozy wynosi 19, mimo że jest ona najsłodszym naturalnym cukrem (glukoza=100 sacharoza=68). Banany oraz niektóre inne owoce tropikalne mają w związku z dużą zawartością skrobi, względnie wysoki IG. Nie powinno się ich jadać tak często, jak owoców o niższym IG, np wiśni, truskawek, innych jagodowych, grejpfrutów, śliwek, gruszek, jabłek, pomarańczy i winogron. Nie należy bać się arbuzów: owszem arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale duża zawartość wody, a niewielka węglowodanów oznacza, że kawałek arbuza nie podniesie zanadto poziomu cukru.


WINSLET

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii