Pierwszy dziś sprawdzony, to warzywa z serkiem.
Na patelnię wrzucamy mrożonkę "Leczo" (lub paprykę, cukinię, cebulę krojone w kostkę), oraz fasolkę zieloną i żółtą (ja dałam mrożoną), dodajemy odrobinę masła lub oliwy, solimy, pieprzymy. Gdy warzywa są prawie miękkie, dodajemy krojone pomidory (ja dałam z kartonika, takie z bazylia i czosnkiem). Dusimy jeszcze chwilkę i nakładamy na talerz. Dekorujemy kulkami serka Ostrowia (nakładałam łyżeczką od herbaty). Przepyszne
ps. Oczywiście nie wrzucam na raz całych opakowań, bo to ilość dla pułku wojska. Ja na 5 osób zrobiłam z 1/2 woreczka każdej mrożonki, jednego kartonika pomidorów i jednego serka.
Offline
Pomidorowa...
Pulpa pomidorowa firmy Valfrutta w butelce. Dolać tyle wody ile pulpy i zagotować z listkami bazylii, pieprzem, solą, wcisnąć kilka kropli cytryny i kroplę oliwy z oliwek, możne też zabielić mlekiem. Dzieci jedzą ze śmietaną i ciemnym ryżem. Pycha
Offline
Soczewicowa a'la grochówka.
soczewicę czerwoną dokładnie umyć na durszlaku. Rozgotować w dużej ilości wody, z solą, pieprzem i curry. Zmiksować na gładka masę. Dodać wiórek masła lub krople oliwy. Dzieci lubią z grzaneczkami. można też parmezanem posypać. Bardzo sycąca! Jak stoi to gęstnieje, więc przed podaniem trzeba dodać wody i zamieszać.
Offline
Ryba prawie po grecku
Filet z dorsza bez skóry usmażyć na patelni, przełożyć do miski. Na tej samej patelni usmażyć włoszczyznę startą na dużych oczkach tarki lub w paskach (może być mrożona), posolić, popieprzyć. Dodać pomidory krojone, czosnek wyciśnięty przez praskę, skropić cytryną, oliwę z oliwek. Przełożyć do miski z dorszem, odstawić na kilka godzin.
Offline
Zna ktoś dania, które można szybko zrobić bez użytku wielu produktów na śniadanie lub kolację? Np. jakieś sałatki, albo co wy jecie w I fazie, aha i wolałabym bez jajek.
Ostatnio edytowany przez Green4 (2011-06-25 15:25:04)
Offline
Dziewczyno masz wątek o jedzeniu na 1 fazie, masz przepisy na śniadania, kolacje i inne posiłki wystarczy wejść i poczytać. Na ogół są to szybkie dania. Podana jest ilość składników i przygotowanie. Wybierzesz z tego co lubisz. Naprawdę trochę wysiłku nie zaszkodzi.
Offline
O jezu jestem tu od niedawna skad mam wiedziec gdzie co i jak?! wiecej kultury nie zaszkodzi tobie... a poza tym szukam dan ktore bedą mi pasowac. jak masz pisac glupie posty to wogole sie nie fatyguj, bo chyba po to jest ta strona zeby pomagać?!
Ostatnio edytowany przez Green4 (2011-06-27 15:47:16)
Offline
Uważaj na słowa dobrze Ci radzę. Owszem od tego jest ta strona żeby sobie pomagać, ale przede wszystkim trzeba poświęcić jakiś czas na to by przejrzeć forum, zapoznać się z nim i poczytać co i jak. A dopiero potem gdy nie znajdzie się odpowiedzi na dane pytania to zakładać nowy wątek lub sprawdzić czy nie można swojego pytania zadać w istniejącym już wątku. Na pewno nikt go nie przeoczy i jeśli tylko będzie znał odpowiedź to ją poda.
Co do kultury to jej więcej na pewno nikomu nie zaszkodzi, aczkolwiek ja na jej niedomiar bynajmniej nie cierpię.
Offline
Ojej jak sie boje... Znam swoje prawa i wiem, że zadać wątek mi można i zawsze znajdzie sie ktos zyczliwy kto na niego odpowie. Wiesz moze nie mam tyle czasu co ty, żeby siedziec na tym forum i czytac wszystkie watki a tego jest troche, bo mam tez inne obowiazki. No troche bym sie klocila co do twojej kultury, ale widac moderatorowi wszystko można. Napisalam nowy watek bo przysluguje mi takie prawo i bede robic co chcę.
Offline
roladka z indyka to dietetyczna wersja tortilli zamiast naleśnika liść sałaty rzymskiej zamiast sosu majonez z kolendrą(ja zrobiłam sos czosnkowy z serka białego i czosnku),ugotowana lub usmażona pierś zindyka lub kurczaka ,papryka ,szalotka i co tylko chcesz z warzywek.Smaruje liść sosem i układam mięsko i warzywka następnie zawijam lub jem jak kanapkę.Polecam szybkie zdrowe i smaczne
Offline
ja podgrzewam mleko w mikrofali, a z ta szkodliwoscia to co w dzisiejszych czasach nie jest nie dajmy sie zwariowaca parowki z mikrofali sa fajne z zoltym serem, wystrczy zrobic nacicie i wlozyc ser fajnie sie rozpusci - pychota
Offline
To dorzucę przepis poniżej na pyszną zupę: ekspresową, smaczną, aromatyczną i przede wszystkim niedrogą w wykonaniu:
Pieczarkowa krem
Offline
Mnie w ostatnim czasie posmakowały tosty. Robię je na różne sposoby i tak jednego dnia smaruję je dżemem, drugiego ajwarem, a trzeciego przykładowo moim ulubionym masłem orzechowym. Warto trochę poeksperymentować, by znaleźć swój ulubiony smak. Dobrze, że tostery takie jak np. te: http://www.tefal.pl/Przygotowanie-posi% … c/toasters to niewielki wydatek.
Offline
Kazdy ma tam jakies swoje gusta. Jesli o mnie chodzi to nie jestem jakos bardzo wymagajacy. Natomiast nie przepadam za roznego rodzaju szybkimi gotowymi daniami .. to nie w moim stylu. Wszystko sprowadza sie do kwestii nauki gotowania .. ktora nie jest az taka trudna. Juz od dobrych kilku miesiecy w tym siedze i widac bardzo duze postepy. Ostatnio nawet zadziwilem swoja dziewczyne potrawa jaka przygotowalem. Przygotowalem owoce morza .. krewetki z baklazanem - pelen przepis tutaj https://uwielbiam.pl/przepis/tagliatell … baklazanem Oczywiscie pozostaje kwestia kupienia dobrej jakosci produktow. U mnie niedaleko jest taki specjalistyczny sklep wiec mam sprawe ulatwiona. Polecam wszystkim gustujacym sie w takich smakach.
Ostatnio edytowany przez r0land (2018-04-12 22:03:08)
Offline
ja wprost uwielbiam łososia z grilla, natartego rozmarynem. Do tego szparagi zrobione na parze i sałatka z różnych sałat, ogórków, pomidorków i papryki. Do tego sos z oliwy z oliwek i octu, z dodatkiem różnych przypraw, oregano i imbiru.
Offline