Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Forum dyskusyjne na temat diety south beach (plaż południa).

Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-01-05 00:33:42

sunlight
Moderator
Zarejestrowany: 2006-12-29
Posty: 688
Reputacja :   23 

Całkiem smaczne deserki

Shake truskawkowy

1/2 szklanki kremówki
trochę słodziku albo fruktozy
1/2 szklanki częściowo rozmrożonych truskawek
1/4 szklanki wody
5 kostek lodu

Miksować aż do otrzymania jednolitej masy ;]
Smacznego.


http://straznik.dieta.pl/show.php/3pony.png_monster.png_63_56.2_50.png

Offline

 

#2 2007-03-22 20:57:44

Aqula
Moderator
Zarejestrowany: 2007-02-19
Posty: 759
Reputacja :   19 

Re: Całkiem smaczne deserki

Moze byc deserkiem lub sniadankiem, mysle, ze od czasu do czasu mozna to jesc nawet w drugiej fazie:

banan pokrojony na grube plasterki
polewamy go chudym serkiem nat lub jogurtem
na to lyzeczka miodu
i posiekane suszone morele


[

Offline

 

#3 2007-04-25 11:17:53

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

Troszkę Wam popiszę deserków z książki, bo strasznie mi na nie ślinka cieknie, a może Wy już możecie je jeść więc korzystajcie:)

Brzoskwiniowo-orzechowy sernik na zimno

3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki orzechów włoskich nie zmielonych
1/4 szklanki margaryny bez tłuszczów trans lub masła
3/4 szklanki substytutu cukru
45 dag serka śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu (np. Figura)
23 dag sztucznie słodzonego beztłuszczowego jogurtu malinowego
23gad sztucznie słodzonego beztłuszczowego jogurtu brzoskwinowego
2 krople żółtego bearwnika do żywności
2-3 duże brzoskwinie, pokrojone w plasterki.


Zmielone orzechy przełożyć do małej miski i wymieszać dokładnie widelcem z margaryną lub masłem oraz 1/4 szklanki substytutu cukru. Otrzymaną masę dokładnie wyłożyć, mocno dociskająv, dno tortownicy o średnicy 20cm.
Za pomoca miksera właczonego na średnią szybkość ubić w dużej misce serek smietankowy i 1/2 szklanki substytutu cukru na gładką masę. następnie połowę przełożyć do średniej miski i ubić z jogurtem malinowym. NRozsmarowa równą warstwą na orzechowym spodzie w tortownicy. Włożyć do zamrażalnika na godzinę lub aż stwardnieje.
Do pozostałego serka dodać jogurt brzoskwiniowy i barwnik do żywnośći i wymieszać. Nakryć i wstawić do lodówki. Kiedy malinowa warstwa będzie twarda, nałożyć na nią łyżką masę brzoskwiniową. Wstawić do zamrażalnika na 2,5h lub aż stwardnieje.
Przed podaniem ułożyć dekoracyjnie plasterki brzoskwiń i zmielone orzechy na wierzu ciasta.


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#4 2007-04-25 11:51:42

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

NOWOMODNE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

6 łyżek miękkiej margaryny bez tłuszczów trans
½ szklanki nie słodzonego naturalnego masła z orzechów arachidowych o kremowej konsystencji, w temp. Pokojowej
½ szklanki granulowanego substytutu cukru
1 duże jajko o temp. Pokojowej, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ¼  szklanki przesianej mąki owsianej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki posiekanych orzechów arachidowych

Umieścić półkę w piekarniku w środkowej pozycji i rozgrzać piekarnik do 180C
W dużej misce za pomocą miksera włączonego na średnią prędkość ubijać masło arachidowe z margaryna na gładką masę. Dodać substytut cukru i ubijać przez 2 minuty lub aż składniki dobrze się połączą.  Nadal ubijając dodawać stopniowo jajko i ekstrakt waniliowy, aż masa stanie się bardzo gładka i lekko puszysta. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ubijać, aż powstanie wilgotne ale zwarte ciasto.
Domieszać orzechy.
Na blachach do pieczenia z powłoką nieprzywieralną układać łyżką porcje ciasta w odległości ok. 5cm od siebie. Następnie zębami widelca zmoczonego w zimnej wodzie rozpłaszczyć każde ciastko, zostawiając na nim żłóbki, do średnicy 5cm
Piec przez 15minut lub aż przybiorą złotobrązowy kolor. Ostudzić.

Otrzymujemy:24ciasteczka
1 ciastko:100kcal


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#5 2007-04-25 11:52:50

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

SERNIK CYTRYNOWY

70dag ricotty o obniżonej zawartości tłuszczu
70dag serka wiejskiego 3%
1 szklanka + 1 łyżka substytutu cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki mąki
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 ½ beztłuszczowej kwaśnej śmietany

Rozgrzać piekarnik do 200C
Tortownicę o śr. 25cm  natłuścić, a jej boki wyłożyć podwójną warstwą woskowanego papieru.
W dużej misce za pomocą miksera włączonego na średnią prędkość wymieszać na gładką masę sery, oraz szklankę substytutu cukru. Nadal ubijając dodać mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy, mąkę, jajka i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
Piec przez 1 godzinę 10 minut lub aż wierz sernika zarumieni się na brązowo. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kolejną godzinę.
W  średniej misce wymieszać kwaśną  śmietanę, pozostałą łyżkę substytutu cukru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Otrzymana masą posmarować wierzch sernika i wstawić go ponownie do piekarnika na 10 minut lub aż polewa się zetnie. Przed pokrojeniem umieścić w lodówce na 8 h lub do następnego dnia.

Liczba porcji:10
1 porcja:190 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#6 2007-04-25 11:54:50

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

LEKKIE JAK PIÓRKO CIASTECZKA CYTRYNOWE

1,5 szklanki mąki
3łyżeczki substytutu cukru
3 łyżeczki cukru pudru
1,5 łyżki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki margaryny bez tłuszczów trans
1 ubite jajko
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru do posypania

W naczyniu miksera lub robota kuchennego wymieszać mąkę, substytut cukry, 3 łyżki cukru pudru, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i mieszać, włączając i wyłączając mikser aż utworzą się grudki. Dodać jajko i sok cytrynowy  i miksować dalej tylko do momentu, gdy składniki połączą się w ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w plastikową folię i włożyć do lodówki. Chłodzić ciasto przez godzinę lub aż stwardnieje.
Rozgrzać piekarnik 120C. Natłuścić blachę do pieczenia.
Z ciasta formować kulki o średnicy 2,5cm i układać je na przygotowanej blasze w odległości 2,5cm od siebie., Piec przez 10minut lub Az przybiorą złoty kolor. Następnie zdjąć z blachy i posypać 1 łyżką cukru pudru. Ostudzić.

Otrzymujemy: 24ciastka
1ciastko :50kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#7 2007-04-25 11:57:21

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

SERNIK NOWOJORSKI

4szklanki ricotty o obniżonej zawartości tłuszczu
3 jajka, białka oddzielone od żółtek
2 łyżki miodu
¼ szklanki substytutu cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki okruchów niskotłuszczowych krakersów z mąki graham

Rozgrzać piekarnik do 180C
W dużej misce zmiksować ser na gładką masę. Domieszać żółtka, miód substytut cukru, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy.
W średniej misce ubijać białka czystymi ubijaczkami przez 2 minuty lub aż utworzy się sztywna piana. Wymieszać ją z masą serową
Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić i wysypać jej dno okruchami krakersów. Wlać do niej masę serową.
Piec przez 30-40minut, aż ciasto przybierze złoty kolor, a jego powierzchnia się zetnie.

Liczba porcji:10
1 porcja:180kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#8 2007-04-25 12:00:23

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

CIASTO KORZENNE

1 ½ szklanki razowej mąki pszennej lub innej mąki z pełnego ziarna nadającej się na ciasto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Szczypta soli
3/4szkalnki substytutu cukru
2 ubite jajka
¾ szklanki nie słodzonego sosu jabłkowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego Canova

Rozgrzać piekarnik do 190c
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenie, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, cynamon ziele angielskie i sól.
W drugiej dużej misce zmiksować substytut cukru, jajka, sos jabłkowy i olej. Otrzymaną masę wlać do mieszaniny z mąką i dokładnie wymierzać.
Przełożyć do okrągłej blachy do ciasta o średnicy 23cm i wysokości ok. 4cm.
Piec przez 45minut lub aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty.
Pozostawić do ostudzenia na blasze.

Liczba porcji:8
1 porcja :240 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#9 2007-04-25 12:11:59

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

BISZKOPT CZEKOLADOWY Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

2 łyżki margaryny bez tłuszczów trans lub nie solonego masła
1 łyżka nie słodzonego kakao
½ szklanki sparzonych obranych migdałów
3/4 szklanki substytutu cukru
85g gorzkiej czekolady
½ szklanki beztłuszczowej kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/a łyżeczki ekstraktu migdałowego
5 białek jaj o temperaturze pokojowej
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka prażonych migdałów pokrojonych w paseczki

Rozgrzać piekarnik do 180C
Obficie natłuścić tortownicę o średnicy 23cm dwoma łyżeczkami margaryny lub masła i posypać kakao.
Do naczynia miksera lub robota kuchennego wsypać sparzone migdały i 2 łyżeczki substytutu cukru. Miksować za pomocą odpowiedniej końcówki , ąz migdały będą bardzo drobno posiekane.
Czekoladę i pozostałe 4 łyżki margaryny lub masła roztopić na parze nad ledwo gotującą się wodą, od czasu do czasy mieszająć, ąż utworzy się gładka masa. Przełożyć ją do dużej miski. Dodać zmiksowane migdały, kwaśną śmietanę, substytut cukru, żółtka, ekstrakt waniliowy i migdałowy i ¼ szklanki pozostałego substytutu cukru. Dokładnie wymieszać.
W dużej misce za pomocą miksera włączonego na dużą szybkość ubić białka z solą na pianę. Stopniowo dodać do nich pozostałe 2 łyżki cukru i ubić na sztywną pianę.
Wymieszać z masą czekoladową najpierw jedną czwartą ubitych białek, a następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać, tak żeby nie pozostały białe smugi. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i ostrożnie wygładzić wierzch.
Piec przez 30minut lub aż ciasto urośnie, wierzch będzie suchy, a na patyczku wbitym w środek zostanie po wyjęciu kilka wilgotnych okruszków.
Po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić ciasto, ale tak by było jeszcze ciepłe. Biszkopt bardzo mocno opadnie. Za pomocą noża oddzielić brzegi ciasta od tortownicy i zdjąć obręcz. Posypać prażonymi  migdałami(wg uznania).

Liczba porcji :12
1 porcja:150kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#10 2007-04-25 12:17:49

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

¼ - przepraszam za tego typu coś:P przepiszy piszę w wordzie i sam zamienia mi na ułamki:/
jeżeli się z takim czym spotkacie to poprostu chodzi <w tym przypadku> o ułamek 1/4 big_smilebig_smile


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#11 2007-04-25 12:22:48

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

SERNIK MARMURKOWY

0,5 szklanki okruchów niskotłuszczowych krakersów z mąki graham
3 szklanki ricotty o obniżonej zawartości tłuszczu
4 jajka
Szklanka substytutu cukru
1 / 3 skondensowanego beztłuszczowego mleka
70g stopionej czekolady deserowej

Rozgrzać piekarnik do 160C
Natłuścić tortownicę o średnicy 23cm i posypać jej dno okruchami krakersów.
W dużej misce za pomocą miksera ustawionego na średnią szybkość ubić ser, tak żeby był lekki i puszysty. Dodać jajka, substytut cukru, mleko i ubijać przez 4 minuty lub do otrzymania gładkiej masy. Przelać 2 szklanki otrzymanej masy do małej miski i ubić ze stopioną czekoladą.
Masę bez czekolady wlać na dno przygotowanej tortownicy, a na nią warstwę masy z czekoladą . Za pomocą noża zamieszać ciasto, tak aby smugi czekoladowej masy utworzyły marmurkowy wzór. Umieścić tortownicę wewnątrz drugiej, o większej średnicy, napełnionej na wysokość 2,5cm wodą.
Piec przez 45 minut lub aż brzegi będą lekko zrumienione, a środek niemal ścięty. Studzić przez 30minut, po czym zostawić do następnego dnia w lodówce.

Liczba porcji: 12
1 porcja:190kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#12 2007-04-25 12:27:09

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

CIASTO CZEKOLADOWE Z KRUCHYM SPODEM
3 łyżki nie słodzonego naturalnego masła z orzechów arachidowych
2 szklanki prażonego ryżu
42 g niskokalorycznego budyniu czekoladowego w proszku, bez cukru i bez mleka
2 szklanki mleka 0%

Natłuścić okrągłą blaszkę do ciasta o średnicy 20 lub 23cm  i wys. ok 4cm.
Na słabym ogniu podgrzać w garnku masło z orzechów arachidowych, tak żeby się stopiło. Zdjąć z palnika i domieszać prażony ryż. Otrzymaną mieszaniną wylepić spód blaszki i boki. Na h wstawić do zamrażalnika.
Przygotować budyń na mleku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i natychmiast wlać go na przygotowany na formie spód. Przed podaniem wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Liczba porcji: 8
1 porcja 100 kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#13 2007-04-25 12:35:30

rubensowskiksztalt
Plażowicz ekspert
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2007-04-24
Posty: 443
Reputacja :   11 

Re: Całkiem smaczne deserki

ANIELSKI DESER BEZOWY

5 białek jaj o temp. Pokojowej
1 / 8 łyżeczki soli
1 / 4 łyżeczki wodorowinianu potasu
1 / 4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka niskotłuszczowej bitej śmietany
Truskawki pokrojone w plasterki do dekoracji
Gałązki mięty do dekoracji.

Rozgrzać piekarnik do 135C
Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem, a potem natłuścić.
W dużej misce za pomocą miksera włączonego na dużą szybkość ubić białka jej z solą na sztywno. Stopniowo dosypywać wodorowinianu potasu, a następnie po dwie łyżki cukru pudru, dokładnie ubijając po dodaniu każdej porcji. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie ubić na sztywno. Domieszać orzechy włoskie.
Z otrzymanej masy uformować na pergaminie krążek o średnicy 18cm.
Piec przez godzinę lub aż będzie lekko złoty. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku, żeby studziła się przy otwartych  drzwiczkach. Kiedy ostygnie zdjąć z pergaminu i przybrać bitą śmietaną oraz truskawkami i gałązkami mięty.

Liczba porcji:4
1 porcja :110kalorii


Pracuj na to, czego pragniesz, zadowalaj się tym, co masz.

Offline

 

#14 2008-09-06 09:52:52

asik
Moderator
Zarejestrowany: 2007-01-12
Posty: 4560
Reputacja :   150 

Re: Całkiem smaczne deserki

Chlebek bananowy

Składniki:

* 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
* 1/3 szklanki roztopionego masła
* 3/4 szklanki cukru
* 1 roztrzepane jajko
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* szczypta soli
* 1,5 szklanki mąki
* orzechy laskowe lub włoskie

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli, rozdrobnione orzecy. Wymieszać.
Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.


http://straznik.dieta.pl/show.php/eden.png_3general.png_78_64.8_62.png
Wzrost 170 cm

Offline

 

#15 2009-02-26 12:12:16

daizee
Superekspert
Zarejestrowany: 2007-12-15
Posty: 2896
Reputacja :   83 

Re: Całkiem smaczne deserki

Ciasteczka marchewkowo-owsiane

4 czubate łyżki płatków owsianych (ja dałam 2 owsianych i 2 żytnich)
ok. 300 gram mąki razowej (ja dałam żytnią i strasznie się lepiła, więc pszenna na pewno będzie lepsza)
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki płynnego miodu
2 duże marchewki (po starciu na najmniejszych oczkach żeby wyszło 6-7 czubatych łyżek)

Płatki zmielić lub wrzucić do blendera, żeby miały bardziej konsystencję mąki. Dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na największych oczkach i zagnieść kruche ciasto. Dodać miód i potartą marchewkę. Zagnieść ciasto - jeśli będzie za mokre, dodać trochę mąki. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasto podzielić na pół, posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość 4-5mm. Wycinać okrągłe ciasteczka (ja wycinałam kieliszkiem do szampana, czyli ok 2-3cm średnicy). Blachę wyłożyć pergaminem i piec w temperaturze 180 stopni przez 13-15min. Uwaga, są przepyszne big_smile


01.12.2007-05.07.2008: -20kg (84kg->64kg)
staram się jeść mądrze
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=75834e185255a1664.png
wzrost 171cm

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB 1.2.14
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson

stat4u

 Reklama: Dieta24.org  Dieta kapuściana  Dieta grejpfrutowa  Psycholog rodzinny  Dieta 1000 kalorii