Dieta South Beach - forum dyskusyjneSouth Beach

Wszystko o diecie South Beach

Nie jesteś zalogowany.

#76 2009-09-17 13:16:41

cytoplazma
Nowy uczestnik
Od: Kraków
Reputacja :   

Re: Coś dobrego na śniadanie

nutshell zamiast omleta na śniadanie możesz zjeść np. fritatę warzywną, oczywiście w jej skład wchodzą jajka ale ma odrobinę inny smak od typowego omletu. Poza tym niezłą odmianą jest koktajl z tofu i mleka sojowego: miksujemy tofu ( 100 g), jogurt i mleko sojowe (po pół szklanki), na końcu  posypujemy migdałami prażonymi.Znam osoby które jadają na śniadanie mięso (np. kotleciki drobiowe), ale jak dla mnie jest to niewykonalne smile

espeso według zasad diety na jeden posiłek możesz zjeść maksymalnie dwa jaja i jeden pomidor, więc moim zdaniem przepis podany przez MagDee to dwie porcje smile

Moje gabaryty początkowe (20.01.09): 84 kg, 170 cm
Moje gabaryty obecne (17.09.09): 59 kg, 170 cm
Gabryty zamierzone : 58 kg, 180 wink

2009-09-17 13:16:41

Pani Reklamująca Dietę
Google AdSense Posting Bot

#77 2009-09-17 15:29:05

Bellybelly
Plażowicz 2. poziomu
Reputacja :   

O...a ja o tym nie wiedziałam i jadłam często po 3 jajka i więcej niż 1 pomidor na raz. Myślałam, że można bez ograniczeń o ile jest się zdrowym. Jaki jest powód tych ograniczeń?

Zrzucam centymetry w talii - waga się popsuła;)
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wh9HAbd/weight.png
Tajemnica sukcesu to wytrwałość w postanowieniach.

#78 2009-09-17 18:17:35

migdał
Superekspert
Reputacja :   68 

Ja mówiąc szczerze też nie słyszałam o tych ograniczeniach. To znaczy w diecie jest napisane, że pomidory ograniczyć do 1 normalnego lub 10 winogronowych na jeden posiłek... ale o jajkach nie słyszałam. Poza tym dieta miała zmiany wprowadzane w trakcie, więc dokładnie już nie wiem, czy pomidory mają ograniczenia, czy nie. W mojej książce (ale to chyba ta najstarsza: Jak w 30 dni zyskać zdrowie i schudnąć) te limity na pomidory są. A w pozostałych nie wiem, bo nie mam smile Mam jeszcze tylko przewodnik.

Początek diety: 10.08.2009 r.
http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=32314b90f8ec4567f.png
174 cm
Coco Jambo i do przodu !!! big_smile Impossible is nothing !!! smile

#79 2009-09-18 11:33:28

daizee
Superekspert
Reputacja :   82 

spokojnie, ja jadłam 3 jajka i 2 pomidory codziennie i pięknie chudłam smile

-20kg (84->64) 01.12.2007-05.07.2008 wzrost 170cm
http://www.3fatchicks.net/img/bar-retro4/bee01/kg/77/64/75/.png

#80 2009-09-18 12:25:37

cytoplazma
Nowy uczestnik
Od: Kraków
Reputacja :   

Jeśli chodzi o pomidory, to tak jak wspomniała migdał, w pierwszej książce było napisane że można jeść jeden na posiłek i faktycznie w następnym książkach nie znalazłam już żadnej wzmianki na ten temat. Zatem każdy może to zinterpretować na swój sposób, jednak nie ma co popadać w paranoję, to tylko pomidorki. Powracając zaś do tematu jaj, nigdzie w książce nie jest napisane że należy spożywać 2 dziennie, jednak jeśli przejrzy się przykładowy jadłospis to omlet lub jajecznica jest zawsze z dwóch ( a czasami nawet z jednego jaja). Oczywiście jeśli nie ma się problemów z cholesterolem to można śmiało spożywać jaja w dużych ilościach, chociaż wielu naukowców kłóci się co do bezpiecznej ilości ich spożywania. Z tego co się orientuję, to maksymalna zalecana dzienna dawka jaj wynosi 2 i ja bym jej nie przekraczała. Zjedzenie ich 28 w ciągu dwóch tygodniu to, w końcu i tak sporo. To tylko moja opinia na ten temat i wnioski wyciągnięte z owej diet, w końcu tu nie chodzi wyłącznie o to żeby chudnąć, ale jeszcze żeby być zdrowym smile To tyle, najważniejsze żeby omijać chlebuś i słodycze big_smile

Moje gabaryty początkowe (20.01.09): 84 kg, 170 cm
Moje gabaryty obecne (17.09.09): 59 kg, 170 cm
Gabryty zamierzone : 58 kg, 180 wink

#81 2009-09-18 13:22:39

migdał
Superekspert

No tak, jeśli faktycznie jajka je się codziennie, to może to i sporo wychodzi. Ja np. jem różnie- jak jestem bardziej głodna to jem 3, a jak mniej to 2. Ale powiedzmy jem te jajka na śniadanie 3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni coś niejajecznego (twarożek, caprese, zawijaski). Więc bilans ostateczny nie jest tragiczny. A dodatkowo z tymi jajami to jest też tak: lekarze starej daty krzyczą, że jaj nie wolno (przy wysokim cholesterolu) a przy cholesterolu w normie tez przesadzać nie wolno, bo podnoszą go jeszcze bardziej. Ale nawet nasz doktorek pisał, że podnoszą poziom także tego dobrego cholesterolu, co jest dla nas korzystne a generalnie właśnie stosunek tych cholesteroli jest najważniejszy, a nie tylko wartość.

174 cm

#82 2009-09-19 09:48:17

nutshell
Nowy uczestnik
Reputacja :   

i tak nie jestem w stanie zjeśc więcej niż pół pomidora i jajko. Jakoś na śniadanie nie umiem zjeść dużo... apetyt przychodzi wieczorem big_smile  trochę kiepawo, bo przez jajca mi cholesterol wzrośnie... muszę spróbować tego tofu... sad bardzo obrzydliwe? czy da się zjeść? smile Cytoplazma dzięki za podpowiedż, ja też nie z tych żeby na śniadanie jeść kotleciki... jakoś mi to nie pasuje do śniadania.

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=83424ab48da3c98e2.png

małymi kroczkami do celu

#83 2009-09-19 13:09:13

migdał
Superekspert

Tak jak pisałam, z tym cholesterolem to nie jest dokładnie tak, że jaja go podnoszą. Osoby, które mają prawidłowy cholesterol i nie są pod opieką lekarską z tego powodu( jakieś leki czy dieta ograniczająca jajka) mogą jajka jeść, bo są korzystne dla zdrowia. A dodatkowo dziś wyczytałam, całkiem przypadkowo, że jak się je jajka to się chudnie !!! I nie był to artykuł o SB, tylko generalnie o dietetyce. Jedzenie jajek potrafi na kilka godzin przyspieszyć metabolizm, więc jajka mniam smile

174 cm

#84 2010-01-23 12:22:04

sówka
Plażowicz 1. poziomu
Reputacja :   

ZAPIEKANKA PAPRYKOWA NA ŚNIADANIE
- 1 papryka
- 2 plasterki chudego mięska ( ja używam pieczeni z piersi indyczej - można znaleźć w sklepie big_smile )
- 4 małe plasterki mozarelli
- 2 chude plastry sera żółtego
- pieprz i sól do smaku
- 4-5 oliwek czarnych
- koncentrat pomidorowy żeby udawał ketchup ( ja mieszam go z pieprzem, solą, słodką papryka i paroma kroplami oliwy z oliwek, można dodać cebulki )

#przygotowanie#
Paprykę kroimy na pół, do środka wkładamy ser żółty, posypujemy oregano, potem plaster pieczeni, nań połówki oliwek i przykrywamy plasterkiem pieczeni z indyka tudzież innego dozwolonego ptaszorka. Jeśli ktoś jest maniakiem oreganowym tak jak ja, znowu sypiemy oregano smile
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy jak tosty, aż żółty ser się roztopi.
Następnie kładziemy na wierch po 2 małe plasterki mozzarelli na każdą zapiekankę i chwilę zapiekamy, ale nie za długo! Chodzi oto by mozzarella była ciepła a nie płynna ( choć jak kto woli ).
Wyjmujemy i smarujemy "ketchupem". Bardzo sycące.
Smacznego!

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=38824b6fdf3e9193e.png

wzrost 159cm
www.e-dzieci.eu    link do sklepu gdzie pracuję big_smile

Stopka forum