Hej, mam małą uwagę. Nie wiem czy ten temat był już tu poruszany. Zalecam sporą rozwagę w spożywaniu kus kusu dostępnego w większości sklepów w Polsce. Jest to kus kus błyskawiczny (zalewamy wodą lub bulionem i gotowe), który ma wysoki indeks glikemiczny. "Prawdziwy" kus- kus możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością za sporą kasę. W każdym razie radziłabym zastąpić go pełnoziarnistym makaronem lub ryżem. To tyle jeśli chodzi o kus-kus, a pod spodem przepis
Kuczak z kaszą gryczaną:
woreczek kaszy gryczanej
duża cebula
jedna podwójna pierś z kurczaka
ok. 0,5 kg pieczarek
Kurczaka pokroić w drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, chili (wedle uznannia). Cebulę, kurczaka i pieczarki podsmażyć na patelni, dodać kaszę gryczaną i zajadać. Jak dla mnie, niezłym dodatkiem jest ogórek kiszony. Można oczywiście przygotować wersję wegetariańską bez kurczaka i z większą ilością pieczarek.
moje leczo ![]()
-cukinia
-2 cebule
-2 papryki
-2-3 pomidory
-filet z kurczaka
podsmażyć cebulkę, kurczaka i dodać paprykę i cukinię oraz przyprawić według uznania, dolać odrobinę wody i podduśić wszystko
na koniec dodać pomidory i dalej dusić, ja na koniec posypałam bazylią
Zupa brokułowa:
- 30 dkg brokułów
- 1 cebula
- 0,5 litra rosołku
- 2 łyżki płatków owsianych
- kilka plasterków szynki
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, śmietana lub jogurt
Brokuły i cebulę kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na oliwce. Jak trochę zmiękną zalewamy rosołkiem, dodajemy płatki owsiane i gotujemy 10 minut. Następnie miksujemy wszystko blenderem ale tak żeby nie było całkiem gładko. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy, dodajemy jogurt i jeszcze raz zagotowujemy. Nalewamy do talerzy i posypujemy pokrojoną na paseczki szynką.
Leczo na teraz kiedy warzywa drogie ![]()
pierś z kurczaka
leczo mrożone hortexu ( cukina, cabula, pomidor, papryka)
pietruszka
podsmażyć kurczaczka na odrobinie oliwy, dodać leczo , posolić popieprzyć do smaku, poddusić , a na koniec posypać pokrojoną pietruszką
ja lubię wersje z makaronem pełnoziarnistym albo ryżem brązowym i plasterkiem sera !!
( bez dodatków to na 1 się nawet nadaje)
Pycha ![]()
![]()
![]()
Ostatnio edytowany przez asiaw (2010-05-01 00:37:32)
Sałatka z bobem ![]()
składniki :
bób
pomidory
ogórki małosolne
pietruszka natka
majonez light
Bobu,pomidorai ogórków takie prwie równe porcje ![]()
Bób ugotować , obrać ze skórki, wrzucić do miski, dodać obrane i pokrojone pomidory, ogórki pokrojone i pietruszke ,wymiesząć z majonezem i szamać
Mi smakowało ![]()
Ostatnio edytowany przez asiaw (2010-07-17 16:38:32)